Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować domowy budyń? Bije na głowę kupny, a zrobisz go w kilka minut

Jak przygotować domowy budyń? Bije na głowę kupny, a zrobisz go w kilka minut

Jak przygotować domowy budyń?
canva/pixelshot

Domowy budyń jest smacznym i naturalnym deserem. Przygotowanie przysmaku nie jest trudne, a potrzebować będziecie do tego celu zaledwie pięciu składników. Z pewnością macie je w swoich zapasach lub znajdziecie je w każdym sklepie spożywczym.

Czy jest coś pyszniejszego niż domowy budyń waniliowy? Lekki, mleczny deser stanowi pełną aromatu, kuszącą propozycję, która z pewnością mile zaskoczy waszą rodzinę. Jest dużo smaczniejszy i wartościowszy niż ten przygotowany na bazie gotowego proszku ze sklepu. Zobaczcie, jak łatwo go zrobić.

Przepis na domowy budyń waniliowy

Składniki:

  • 1 l mleka

  • 2-3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 3 żółtka jaj

  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Jak przygotować domowy budyń?

3/4 litra mleka umieszczamy w rondlu i podgrzewamy na niewielkim ogniu. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz żółtka.

Gdy mleko się zagotuje, wlewamy przygotowaną mieszankę i podgrzewamy ją jeszcze do 2 minut, cały czas mieszając.

Uzyskany, dość gęsty domowy budyń przelewamy do miseczek. Dekorujemy go świeżymi owocami lub konfiturą i podajemy. Smacznego.

Wskazówka: zamiast mleka krowiego możecie użyć napoju sojowego. Deser też się uda, a nie będzie zawierał laktozy.

Po inne pomysły na inne szybkie desery zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule wyjaśniamy jak zrobić ciasto krówkowe bez pieczenia. Ten natomiast zawiera prosty patent na domowy kisiel.

Domowy budyń waniliowy świetnie smakuje z owocami
canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: