Jak przygotować domowy budyń? Bije na głowę kupny, a zrobisz go w kilka minut
Domowy budyń jest smacznym i naturalnym deserem. Przygotowanie przysmaku nie jest trudne, a potrzebować będziecie do tego celu zaledwie pięciu składników. Z pewnością macie je w swoich zapasach lub znajdziecie je w każdym sklepie spożywczym.
Czy jest coś pyszniejszego niż domowy budyń waniliowy? Lekki, mleczny deser stanowi pełną aromatu, kuszącą propozycję, która z pewnością mile zaskoczy waszą rodzinę. Jest dużo smaczniejszy i wartościowszy niż ten przygotowany na bazie gotowego proszku ze sklepu. Zobaczcie, jak łatwo go zrobić.
Przepis na domowy budyń waniliowy
Składniki:
1 l mleka
2-3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
3 żółtka jaj
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Jak przygotować domowy budyń?
3/4 litra mleka umieszczamy w rondlu i podgrzewamy na niewielkim ogniu. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz żółtka.
Gdy mleko się zagotuje, wlewamy przygotowaną mieszankę i podgrzewamy ją jeszcze do 2 minut, cały czas mieszając.
Uzyskany, dość gęsty domowy budyń przelewamy do miseczek. Dekorujemy go świeżymi owocami lub konfiturą i podajemy. Smacznego.
Wskazówka: zamiast mleka krowiego możecie użyć napoju sojowego. Deser też się uda, a nie będzie zawierał laktozy.
Po inne pomysły na inne szybkie desery zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule wyjaśniamy jak zrobić ciasto krówkowe bez pieczenia. Ten natomiast zawiera prosty patent na domowy kisiel.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekko pikantna surówka z pora. Nietypowy dodatek doskonale balansuje smak
Kuroń pokazał, jak robi lekkie kotlety mielone. Zniewalają cudownym smakiem