Smakosze.pl
naleśniki

Pixabay /RitaE

Sposób na puszyste naleśniki

18 Lutego 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Naleśniki są idealną propozycją zarówno na słodki obiad, jak i deser. W jaki sposób je przyrządzić, aby były wyjątkowo puszyste? Sposób jest banalnie prosty, okazuje się, że wystarczy dodać do naleśników 2 sekretne składniki!

Naleśniki często kojarzą nam się z okresem naszego dzieciństwa lub wczesnej młodości. Prawdopodobnie najlepsze robiły nasze ukochane babcie. Masz problem z przygotowaniem tej potrawy? Śpieszymy z pomocą, dzięki  kilku trickom będziemy cieszyć się niezwykle puszystymi smakołykami.

Naleśniki na słodko możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów. Wszystko zależy od dodatków, które najbardziej lubisz. Może to być na przykład: dżem, słodki ser lub uwielbiane przez dzieciaki połączenie nutelli z bananami.

W czym tkwi sekret puszystych naleśników?

Jeśli chcesz, aby Twoje naleśniki były nieziemsko puszyste, dodaj do ciasta odrobinę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, a mleko zastąp maślanką lub kefirem. Gwarantujemy Ci, że nie będziesz chciała już jeść ich w inny sposób.

Dobrym pomysłem jest również dodanie do masy kilku kostek startej mlecznej lub gorzkiej czekolady. Powód? Otrzymasz słodkie placki w kropki, które możesz jeść nawet bez dodatku nadzienia.

Aby nasze naleśniki były bardziej aromatyczne, wzbogać je o naturalny aromat np. waniliowy lub migdałowy. Efekt? Cudowny zapach i nieziemski smak!

Poniżej prezentujemy jeden z najlepszych przepisów na słodkie naleśniki. Jesteśmy ciekawi, jaki jest Wasz patent na to popularne danie?

Przepis na puszyste ciasto na naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 i 1/2 szklanki kefiru

  • 1/2 szklanki wody

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Masę odstaw na około 15 minut. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Delikatnie nakładaj na niego za pomocą chochli do zupy porcje ciasta. Smaż, aż na cieście pojawią się małe dziurki, a gdy a naleśnik od spodu się lekko się zarumieni, przełóż łopatką na drugą stronę.

Podawaj naleśniki na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;)

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki po amerykańsku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: lelum/kuchniaagaty.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >