Babcia Krysia ma najlepszy patent na naleśniki z serem. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce
Naleśniki z serem z przepisu babci Krysi są doskonale. Sekretem ich wspaniałego smaku jest delikatne ciasto, które po przyrządzeniu odstawia się na pół godziny. Dzięki temu zabiegowi nabiera ono odpowiedniej konsystencji i z łatwością można w nim zamknąć słodki farsz. Spróbujecie?
Przepis babci Krysi na naleśniki z serem jest niezawodny. Specjał przygotowuje się naprawdę prosto, a dzięki prostemu patentowi z odstawieniem ciasta smakołyk nie rwie się i nie sprawia problemów przy smażeniu. Ze słodką masą smakuje obłędnie. Skusicie się?
Przepis na smakowite naleśniki z serem według babci Krysi
Przepis babci na naleśniki z serem jest banalnie prosty. Placki wychodzą bardzo elastycznie i nie pękają przy zawijaniu. Z podanych proporcji przygotujemy około 20 naleśników.
Składniki na naleśniki:
-
3 jajka
-
2 szklanki mleka
-
1 szklanka gorącej wody
-
2 szklanki mąki
-
pół łyżeczki soli
-
2 łyżki oleju + odrobina do natłuszczenia patelni
Składniki na nadzienie:
-
2 żółtka
-
500 g sera półtłustego
-
3 czubate łyżki cukru pudru
-
1 opakowanie cukru wanilinowego lub kilka kropel esencji
Przygotowanie naleśników z serem:
Na początku w większej misce umieszczamy mleko, wodę oraz cale jaja. Łączymy je ze sobą przy pomocy trzepaczki. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, sól oraz olej. Mieszamy i odstawiamy całość na 30 minut.
Po tym czasie delikatnie natłuszczamy patelnię olejem i rozgrzewamy ją. Wylewamy chochlę masy i smażymy do zrumienienia z obu stron. Powtarzamy z pozostałą masą, aż do wyczerpania. Gotowe i przestudzone naleśniki wypełniamy serem.
Przygotowanie nadzienia do naleśników z serem:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do nich pokruszony ser i starannie łączymy. Każdy z przygotowanych naleśników pokrywamy jedną łyżką słodkiego farszu. Składamy na ćwiartki. Przed podaniem podgrzewamy przez chwilę na patelni. Można dodatkowo posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Po pomysły na wytrawne wersje naleśników zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzony przepis na specjał z jajem sadzonym , a także recepturę na rarytas z serem żółtym i pieczarkami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość
-
Kultowe pampuchy ze słodką niespodzianką. Wielki przysmak w nowej odsłonie
-
Przepis krok po kroku na chłodnik litewski. Idealna potrawa na gorące dni
Źródło: przyslijprzepis