Smakosze.pl
Naleśniki na słono z dodatkiem sera i pieczarek

canva/Lawkeeper

Naleśniki na słono z dodatkiem sera i pieczarek. Prosty sposób na pyszny obiad

8 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Tym razem, zamiast sięgać po słodkie wersje, proponujemy wam wyjątkowo smaczną kompozycję z serem i pieczarkami. Prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny posiłek będzie stanowił idealny pomysł na obiad czy wczesną kolację.

Naleśniki można podać na wiele sposobów. Wytrawne odsłony — takie jak ta z jajkiem sadzonym czy pyszne krokiety z powodzeniem mogą stanowić smaczny i sycący obiad. Nie inaczej będzie w przypadku naszej dzisiejszej propozycji z serem i pieczarkami. Spróbujecie?

Projekt bez tytułu (5)

Ile soli należy dodać do ogórków małosolnych? Zdradzamy, co zrobić by wyszły idealne

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne naleśniki z serem żółtym i pieczarkami

Składniki na naleśniki:

  • pół szklanki mleka

  • 2/3 szklanki wody gazowanej

  • 2 jajka

  • 1 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek

  • 150 g ulubionego sera żółtego

  • 1 średnia cebula

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie ciasta na naleśniki:

Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól. Wbijamy jajka, a następnie wlewamy mleko oraz wodę gazowaną. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy trzepaczki, a gotową masę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania farszu.

Przygotowanie farszu i naleśników:

Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę, a następnie wrzucamy rozdrobnione grzyby.

Redukujemy je, a następnie doprawiamy mieszankę odrobiną soli i pieprzem. Studzimy. Na osobnej patelni, najlepiej takiej do smażenia naleśników, rozgrzewamy niewielką porcję tłuszczu. Ciasto wyjmujemy z lodówki i smażymy naleśniki z obu stron na złoto.

Gotowe sztuki układamy na talerzu. Do przestudzonych pieczarek z cebulą dodajemy starty na tarce ser i dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy naleśniki i składamy je, tak by zamknąć go dobrze w środku.

Podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty z każdej strony, pod przykryciem i na małym ogniu — chcemy, by ser się sprawnie rozpuścił. Podajemy na ciepło z sosem np. pomidorowym. Smacznego.

Naleśniki z pieczarkami są niezwykle smaczne

Naleśniki z pieczarkami są niezwykle smaczne

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >