Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Naleśniki na słono z dodatkiem sera i pieczarek. Prosty sposób na pyszny obiad

Naleśniki na słono z dodatkiem sera i pieczarek. Prosty sposób na pyszny obiad

Naleśniki na słono z dodatkiem sera i pieczarek
canva/Lawkeeper

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Tym razem, zamiast sięgać po słodkie wersje, proponujemy wam wyjątkowo smaczną kompozycję z serem i pieczarkami. Prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny posiłek będzie stanowił idealny pomysł na obiad czy wczesną kolację.

Naleśniki można podać na wiele sposobów. Wytrawne odsłony — takie jak ta z jajkiem sadzonym czy pyszne krokiety z powodzeniem mogą stanowić smaczny i sycący obiad. Nie inaczej będzie w przypadku naszej dzisiejszej propozycji z serem i pieczarkami. Spróbujecie?

Przepis na wyborne naleśniki z serem żółtym i pieczarkami

Składniki na naleśniki:

  • pół szklanki mleka

  • 2/3 szklanki wody gazowanej

  • 2 jajka

  • 1 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek

  • 150 g ulubionego sera żółtego

  • 1 średnia cebula

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie ciasta na naleśniki:

Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól. Wbijamy jajka, a następnie wlewamy mleko oraz wodę gazowaną. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy trzepaczki, a gotową masę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania farszu.

Przygotowanie farszu i naleśników:

Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę, a następnie wrzucamy rozdrobnione grzyby.

Redukujemy je, a następnie doprawiamy mieszankę odrobiną soli i pieprzem. Studzimy. Na osobnej patelni, najlepiej takiej do smażenia naleśników, rozgrzewamy niewielką porcję tłuszczu. Ciasto wyjmujemy z lodówki i smażymy naleśniki z obu stron na złoto.

Gotowe sztuki układamy na talerzu. Do przestudzonych pieczarek z cebulą dodajemy starty na tarce ser i dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy naleśniki i składamy je, tak by zamknąć go dobrze w środku.

Podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty z każdej strony, pod przykryciem i na małym ogniu — chcemy, by ser się sprawnie rozpuścił. Podajemy na ciepło z sosem np. pomidorowym. Smacznego.

Naleśniki z pieczarkami są niezwykle smaczne
Naleśniki z pieczarkami są niezwykle smaczne

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis