Smakosze.pl

canva/Lawkeeper

Naleśniki na słono z dodatkiem sera i pieczarek. Prosty sposób na pyszny obiad

8 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Naleśniki lubi wielu smakoszy. Tym razem, zamiast sięgać po słodkie wersje, proponujemy wam wyjątkowo smaczną kompozycję z serem i pieczarkami. Prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny posiłek będzie stanowił idealny pomysł na obiad czy wczesną kolację.

Naleśniki można podać na wiele sposobów. Wytrawne odsłony — takie jak ta z jajkiem sadzonym czy pyszne krokiety z powodzeniem mogą stanowić smaczny i sycący obiad. Nie inaczej będzie w przypadku naszej dzisiejszej propozycji z serem i pieczarkami. Spróbujecie?

Przepis na wyborne naleśniki z serem żółtym i pieczarkami

Składniki na naleśniki:
  • pół szklanki mleka

  • 2/3 szklanki wody gazowanej

  • 2 jajka

  • 1 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na farsz:
  • 500 g pieczarek

  • 150 g ulubionego sera żółtego

  • 1 średnia cebula

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie ciasta na naleśniki:

Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól. Wbijamy jajka, a następnie wlewamy mleko oraz wodę gazowaną. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy trzepaczki, a gotową masę wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania farszu.

Przygotowanie farszu i naleśników:

Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę, a następnie wrzucamy rozdrobnione grzyby.

Redukujemy je, a następnie doprawiamy mieszankę odrobiną soli i pieprzem. Studzimy. Na osobnej patelni, najlepiej takiej do smażenia naleśników, rozgrzewamy niewielką porcję tłuszczu. Ciasto wyjmujemy z lodówki i smażymy naleśniki z obu stron na złoto.

Gotowe sztuki układamy na talerzu. Do przestudzonych pieczarek z cebulą dodajemy starty na tarce ser i dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy naleśniki i składamy je, tak by zamknąć go dobrze w środku.

Podsmażamy na patelni przez 2-3 minuty z każdej strony, pod przykryciem i na małym ogniu — chcemy, by ser się sprawnie rozpuścił. Podajemy na ciepło z sosem np. pomidorowym. Smacznego.

Naleśniki z pieczarkami są niezwykle smaczne
Naleśniki z pieczarkami są niezwykle smaczne

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >