Smakosze.pl Produkty Napakowana witaminami z grupy B, a pomijana. Jedz tą rybę jak najczęściej, a nie pożałujesz
Canva/Firina

Napakowana witaminami z grupy B, a pomijana. Jedz tą rybę jak najczęściej, a nie pożałujesz

22 stycznia 2024

Ryby dostarczają nam nie tylko smaku, ale też cennych kwasów omega-3 i witamin z grupy B. Niestety jeden gatunek ryb Polacy omijają szerokim łukiem. Niesłusznie, bo za tymi rybami przepadali już starożytni Rzymianie. Są smaczne i na kieszeń każdego smakosza. O jaki gatunek ryb chodzi?

Jedz doradę na zdrowie

Lubimy jeść dorsze, śledzie, czy łososie. Nie pogardzimy flądrą i pstrągiem. Jednak doradę często omijamy szerokim łukiem. Warto poznać smak dorady i włączyć ją do swojej diety . Jest pyszna, ma delikatne mięso i wyrazisty smak. Dorada należy do chudych ryb, więc bez wyrzutów sumienia mogą po nią sięgać osoby z nadwagą.

Ta ryba smakuje wyśmienicie z grilla i patelni. Ugotowana, czy uduszona też zachwyci smakiem. Oprócz tego dostarczy nam pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz fosforu . Te witaminy i mikroelementy w doradzie znajdziemy w bardzo dużych ilościach, dlatego warto jeść tę rybę, która pochodzi z Morza Śródziemnego.

dorada
Canva/Oleksandr Prokopenko
Do surówki z marchewki dodaję specjalny składnik. Mąż pukał się w głowę, teraz zajada, aż mu się uszy trzęsą

Dorada zachwyci smakiem i wartościami odżywczymi

Regularne jedzenie dorady pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie układu krwionośnego i zapobiegnie powstawaniu zakrzepów. Wzmocni układ krążenia i pomoże osobom z niedokrwistością oraz problemami z pamięcią. Jedzenie dorady sprawi, że uregulujemy ciśnienie tętnicze i zmniejszymy poziom złego cholesterolu.

Oprócz tego spożywanie tej smacznej ryby wpłynie na nasze kości i zęby. Wraz z mięsem dorady dostarczymy tak cennych kwasów omega-3 . Wspierają one układ krążenia oraz układ nerwowy. Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka piersi, pomagają w leczeniu depresji i redukują stany zapalne w organizmie.

Jak wybrać świeżą rybę?

Po doradę powinni sięgać też astmatycy, alergicy i osoby starsze. Jedzenie tej ryby dobrze wpływa na pamięć, koncentrację oraz procesy poznawcze. Jednak ważne jest, by zawsze kupować świeżą rybę. Jak ją wybrać? Należy zwrócić uwagę na oczy ryby. Nie mogą być one mętne.

Źrenice powinny być wyraziste, a skrzela jasnoczerwone. Natomiast skra świeżej dorady powinna błyszczeć. Nie może wydzielać nieprzyjemnego, ostrego zapachu, bo to znak, że jest nieświeża. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszne naleśniki z przepisu babci. Radziliśmy, jak przyrządzić śniadanie z wydrążonych pomidorów.

dorada
Canva/Image Professionals

Źródło: medonet.pl, interia.pl

Wykładam mięso do naczynia i zapiekam je pod ziemniakami. Ten obiad robi się sam, a smakuje, że palce lizać
Nie ma lepszych rogalików niż tych od siostry Anastazji. Ten przepis jest niemal legendarny
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy