Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wydrążam pomidory i zalewam tą mieszanką. Takie śniadanie mogę jeść nawet codziennie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.01.2024 09:20

Wydrążam pomidory i zalewam tą mieszanką. Takie śniadanie mogę jeść nawet codziennie

pomidory na patelni
YouTube/@Nowe smaczne przepisy

Śniadanie nie musi być banalne. Kanapki są dobre, ale szybko się nudzą. Z tym przepisem śniadanie nie tylko smakuje, ale też jak wygląda. Spróbuj je zrobić, a będziesz wracać do tego przepisu ciągle. 

Sposób na pyszne śniadanie

Najlepsze śniadanie musi być błyskawiczne. Każdy z nas rano się śpieszy i każdemu zależy na czasie. Wyjście z domu bez pierwszego posiłku to strzał w żołądek. Dlatego warto mieć w zapasie kilka szybkich, a przede wszystkim smacznych przepisów.

Poniższa receptura zapewnia wszystkie wymienione cechy dobrego śniadania. Zdziwi cię nie tylko to, że zrobisz je w kilka minut, ale też to, że nie robiłaś go wcześniej. Nie mamy wiele czasu, bierzmy się do roboty. 

pomidory na krzaku.jpg
Canva/@Julia Nagy
W ten sposób Żabka przestrzega nowych przepisów. Ich wprowadzenie było koniecznością we wszystkich sklepach

Co będziesz potrzebować?

Do przygotowania tego śniadania przygotuj składniki według listy. Jest ich nie wiele i być może masz je w lodówce. Podobny przepis znajdziesz na kanale Nowe smaczne przepisy, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 jajka
  • szczypior
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić to śniadanie z pomidorów?

Zacznij od pokrojenia pomidorów na plastry o grubości maksymalnie 1 centymetra. Miąższ z pomidorów wytnij, a następnie posiekaj i przełóż do miski. Wbij do niej jajka. Szczypior posiekaj i wrzuć do pozostałych składników. Dopraw pieprzem i solą. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż z dwóch stron powstałe z pomidora okręgi. Następnie do każdego z nich wlej masę z jajek i pomidorowej pulpy. Kiedy jedna strona się usmaży, obróć na drugą. 

Smaż do momentu zgęstnienia i ścięcia jajek. Teraz wystarczy zjeść i lecieć do pracy. Z tym śniadaniem na pewno zdążysz. Sprawdź, jak Żabka przestrzega przepisów oraz jak zrobić greckie naleśniki

jajka.jpg
Canva/@baseimage