Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wykładam mięso do naczynia i zapiekam je pod ziemniakami. Ten obiad robi się sam, a smakuje, że palce lizać
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.01.2024 14:14

Wykładam mięso do naczynia i zapiekam je pod ziemniakami. Ten obiad robi się sam, a smakuje, że palce lizać

ziemniaki
YouTube/@HausgemachteRezepte

Szukasz przepisu na obiad? Sprawdź prostą w przygotowaniu zapiekankę? Ta jest inna niż te, które jadłaś do tej pory. Jej smaku i aromatu nie da się zapomnieć.

Zapiekanka inna niż wszystkie

Zapiekanki wszelkiego rodzaju są bardzo popularne w naszych kuchniach. Można je robić na bazie ryżu czy makaronu. Mój przepis powstaje jednak z połączenia ziemniaków i aromatycznego mięsa. Poniżej przekonasz się, jakie to proste.

Do mielonego dodaję kilka prostych składników. Całość przykrywam puree i wkładam do piecyka. Ja odpoczywam, a obiad sam robi się w urządzeniu. Chcesz znać szczegóły? Znajdziesz je poniżej.

puree ziemniaczane.jpg
Canva / zkruger
Nie ma lepszych rogalików niż tych od siostry Anastazji. Ten przepis jest niemal legendarny

Te składniki przydadzą się do zrobienia zapiekanki

Zapiekanka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Nie będziesz Potrzebować wielu składników. Podobny przepis znajdziesz na kanale HausgemachteRezepte, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 600 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 cebule czerwone
  • 30 g masła
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz 
  • sól

Jak zrobić tę pyszną zapiekane?

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki i ugotuj. W czasie gotowania się ziemniaków, obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę.

 Marchew obierz, umyj i pokrój w cienką kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Ziemniaki powinny być już gotowe. Odcedź je, dodaj masło i rozbij. Mają mieć gładką konsystencję. 

Na patelni rozgrzej oliwę. Zacznij od podsmażenia cebuli. Kiedy się zeszkli, dodaj marchew oraz paprykę. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dołóż do smażących się warzyw. 

Kiedy warzywa zmiękną, dodaj mięso. Dopraw pieprzem i solą. Do usmażonego mięsa i warzyw dorzuć pomidory z puszki

Do ziemniaków dodaj jajko, sól oraz starty na małych oczkach tarki ser. Całość wymieszaj. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warzywa z mięsem i równomiernie rozprowadź. Na to równomiernie wyłóż masę z ziemniaków.. 

Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ziemniaki muszą być lekko przypieczone. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Sprawdź, jak zrobić naleśniki według przepisu babci oraz jak zrobić przepyszne ziemniaki do obiadu.

tłucznie ziemniaków.jpg
Canva/@Jannissimo