Wykładam mięso do naczynia i zapiekam je pod ziemniakami. Ten obiad robi się sam, a smakuje, że palce lizać
Szukasz przepisu na obiad? Sprawdź prostą w przygotowaniu zapiekankę? Ta jest inna niż te, które jadłaś do tej pory. Jej smaku i aromatu nie da się zapomnieć.
Zapiekanka inna niż wszystkie
Zapiekanki wszelkiego rodzaju są bardzo popularne w naszych kuchniach. Można je robić na bazie ryżu czy makaronu. Mój przepis powstaje jednak z połączenia ziemniaków i aromatycznego mięsa. Poniżej przekonasz się, jakie to proste.
Do mielonego dodaję kilka prostych składników. Całość przykrywam puree i wkładam do piecyka. Ja odpoczywam, a obiad sam robi się w urządzeniu. Chcesz znać szczegóły? Znajdziesz je poniżej.
Nie ma lepszych rogalików niż tych od siostry Anastazji. Ten przepis jest niemal legendarnyTe składniki przydadzą się do zrobienia zapiekanki
Zapiekanka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Nie będziesz Potrzebować wielu składników. Podobny przepis znajdziesz na kanale HausgemachteRezepte, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 600 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 cebule czerwone
- 30 g masła
- 150 g żółtego sera w kostce
- 1 marchew
- 1 papryka czerwona
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Jak zrobić tę pyszną zapiekane?
Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki i ugotuj. W czasie gotowania się ziemniaków, obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę.
Marchew obierz, umyj i pokrój w cienką kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Ziemniaki powinny być już gotowe. Odcedź je, dodaj masło i rozbij. Mają mieć gładką konsystencję.
Na patelni rozgrzej oliwę. Zacznij od podsmażenia cebuli. Kiedy się zeszkli, dodaj marchew oraz paprykę. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dołóż do smażących się warzyw.
Kiedy warzywa zmiękną, dodaj mięso. Dopraw pieprzem i solą. Do usmażonego mięsa i warzyw dorzuć pomidory z puszki.
Do ziemniaków dodaj jajko, sól oraz starty na małych oczkach tarki ser. Całość wymieszaj. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warzywa z mięsem i równomiernie rozprowadź. Na to równomiernie wyłóż masę z ziemniaków..
Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ziemniaki muszą być lekko przypieczone. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
Sprawdź, jak zrobić naleśniki według przepisu babci oraz jak zrobić przepyszne ziemniaki do obiadu.