Smakosze.pl Porady Napiszę Wam dlaczego moja wątróbka wieprzowa zawsze wychodzi mięciutka. Nie wszyscy to wiedzą
Canva/ICanH

Napiszę Wam dlaczego moja wątróbka wieprzowa zawsze wychodzi mięciutka. Nie wszyscy to wiedzą

9 stycznia 2024

Czy lubisz jeść wątróbkę? Ja za nią przepadam, jednak zwykle nie wychodziła mi taka, jakiej oczekiwałam. Po prostu była zbyt twarda i sucha. Teraz dzięki tym radom robię wątróbkę mięciutką i rozpływającą się w ustach.

Kulinarne kłopoty z wątróbką

Wątróbkę albo się lubi, albo się jej nie znosi. Należę do osób, które przepadają za nią i mogą jeść ją bardzo często . Jednak wcześniej podczas przyrządzania wątróbki pojawiał się pewien problem. W efekcie to danie pozostawiało wiele do życzenia . Wątróbka wychodziła mi twarda, choć tak mi zależało, by była mięciutka i pyszna.

Co robiłam nie tak? Przyczynę moich kulinarnych niepowodzeń poznałam dzięki radom internautom w sieci . Zdałam się na doświadczenie osób, które uwielbiają przyrządzać wątróbkę i teraz to danie wychodzi mi mięciutkie jak nigdy dotąd. Polecam sprawdzone sposoby na wyśmienitą wątróbkę.

wątróbka
Canva/V&G Studio
Kroję pomidory na plastry, smażę i dodaję jajko. Ostatnio to mój ulubiony sposób na śniadanie

Wątróbka zachwyca miękkością

Usmażenie wątróbki jak się okazuje, jest nie lada sztuką. Łatwo popełnić błąd i zepsuć to danie. Wątróbka może wyjść twarda i przez to niezbyt apetyczna. Wiele osób mięso moczy w wodzie przed smażeniem. Wszystko po to, by wątróbkę uczynić bardziej delikatną.

Jednak smakosze tego dania chętnie podzielili się w sieci swoimi sposobami na mięciutką i pyszną wątróbkę . Beata radziła:

Wątrobę parzyć jak białą, przy okazji wyjdzie reszta krwi, ostudzić i pokroić w plastry pod skosem. Obtoczyć w mące, usmażyć i dopiero doprawić

Natomiast internautka Aneta podpowiada:

Obtaczasz surową wątróbkę w mące, smażysz 3 minuty z każdej strony. Olej musi być dobrze nagrzany, bo wtedy wątróbka zamyka się od zewnątrz i w środku jest mięciutka. Sól dodaj pod koniec smażenia

Kiedy dodać sól do wątróbki?

Internauci są zgodni. Wątróbkę należy posolić dopiero pod koniec smażenia. To właśnie decyduje o tym, czy wątróbka będzie mięciutka, czy twarda jak podeszwa . Kinga radzi:

Nie można solić w trakcie smażenia

Również Agnes ma te same rady, co do przyrządzenia wątróbki:

Nie dodawaj soli podczas jej robienia

Jeśli posolimy wątróbkę przed smażeniem, wyjdzie twarda i sucha. Dlatego solimy ją i przyprawiamy dopiero pod koniec smażenia. Musimy to zrobić przed samym podaniem . Tak też zaczęłam robić i teraz cieszę się mięciutką oraz apetyczną wątróbką. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pierogi św. Jacka . Informowaliśmy o o tym, jak youtuber ocenił schabowego z restauracji, która przeszła metamorfozę dzięki Magdzie Gessler.

wątrbka
Canva/freeskyline
Wrzucam mięso do garnka, przykrywam kapustą i zapiekam. Mój mąż ciągle prosi mnie o ten obiad
Dodaję do masy na kotlety mielone składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Są hitem w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy