Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaję do masy na kotlety mielone składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Są hitem w moim domu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.01.2024 13:11

Dodaję do masy na kotlety mielone składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Są hitem w moim domu

mięso mielone
Canva/@alga38

Kotlety mielone uchodzą za tradycyjne polskie danie. Przez co niektórym przejadły się na tyle, że szukają sposobów jak je urozmaicić i ulepszyć. Tym składnikiem sprawiam, że podbijam nie tylko podniebienia moich domowników, ale także gości.

Tradycja mówi mielone

Drugim najpopularniejszym, a zarazem tradycyjnym kotletem obok schabowego jest - kotlet mielony. To on stanowi alternatywę dla wspomnianego już kotleta schabowego. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami, mizerią z ogórków lub buraczkami. 

Niestety popularność ma swoją cenę. Przez to, że ten kotlet na naszych stołach pojawia się często wielu zadaje sobie pytanie jak sprawić, aby moje mielone były jeszcze lepsze, a na twarzach domowników pojawił się uśmiech i zdziwienie, że mielone smakują jakoś inaczej.

kotlet mielony na talerzu.jpg
Canva/@arfo
Kolejna wpadka Biedronki w tym roku. Klienci nie szczędzą gorzkich komentarzy

Jak zrobić kotlety mielone?

Ile kucharek i kucharzy tyle samo przepisów i opinii jak zrobić kotlety mielone. Ja robię to tak. 

Składniki:

  • 500 g mięs wieprzowego mielonego
  • 2 bułki kajzerki
  • 150 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól 
  • pieprz
  • olej
  • 80 g bułki tartej

Zacznij od porwania bułki, a następnie włóż ją do miski, zalej mlekiem. Odstaw na około 15 minut, aby pieczywo dobrze wchłonęło mleko. Następnie mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, pieprz i sól oraz wlej mleko z rozmoczoną bułką. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i również dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj na jednolitą masę.

Uformuj kotlety, a następnie obtocz w bułce tartej. Patelnię rozgrzej. Wlej olej, na który po rozgrzaniu położysz uformowane kotlety. Smaż obie strony do momentu kiedy kotlety się zarumienią, a ich panierka będzie w kolorze brązu. 

Magiczny składnik

Do tego przepisu dodaję coś jeszcze. Wszyscy, którzy jedli moje mielone nie mogą wyjść z podziwu i tylko pytają - co ty tam dodajesz, że są tak dobre. Im odpowiadam, że to moja tajemnica. Tobie mogę jednak zdradzić, że jest to mieszanka przypraw gyros. To właśnie ona sprawia, że twoje mielone będą smakowały inaczej. Jednocześnie zachowasz tradycyjny charakter kotleta mielonego. Przeczytaj, także co dodać do surówki z kapusty  oraz jak Lewandowska robi zdrowe faworki

smażone kotlety.jpg
Canva/@Alexander's Images