Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzucam mięso do garnka, przykrywam kapustą i zapiekam. Mój mąż ciągle prosi mnie o ten obiad
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.01.2024 10:41

Wrzucam mięso do garnka, przykrywam kapustą i zapiekam. Mój mąż ciągle prosi mnie o ten obiad

obiad
YouTube/@kuhinjatanja

Co zrobić zimą na obiad? Ja przyrządzam znakomite danie z mięsa i kiszonej kapusty. Taki obiad jest pożywny, smaczny i prosty w przygotowaniu. Polecam przepis na danie, które zasmakuje niejednemu smakoszowi.

Kapusta kiszona z mięsem najlepsza zimą

Co gotujesz zimą na obiad? Ja często przyrządzam danie, które syci jak żadne inne. Do tego jest bardzo smaczne i zdrowe. Wszystko dlatego, że zrobione jest z kapusty kiszonej. Do garnka trafia też sporo mięsa, boczku i czosnku. Taki posiłek doskonale rozgrzewa i smakuje w wyjątkowo zimne dni. 

Mąż zajada się tym obiadem, aż mu się uszy trzęsą. Polecam mój przepis na obiad z mięsa i kapusty. Dzięki temu daniu nikt od stołu nie odejdzie głodny. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Moja kuchnia Tanja. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule. 

obiad
YouTube/@kuhinjatanja
Kroję pomidory na plastry, smażę i dodaję jajko. Ostatnio to mój ulubiony sposób na śniadanie

Jak zrobić obiad z kapusty kiszonej i mięsa?

Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa z łopatki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 dkg boczku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 1 ½ kg kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 szklanki wrzątku

Przygotowanie potrawy zacznij od pokrojenia mięsa w plastry i podsmażenia go na smalcu w garnku. Potem mięso wyjmij na talerz i dodaj do garnka pokrojony w kostkę boczek. Dorzuć też pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i wymieszaj.

Duś kilka minut, a następnie dodaj posiekaną kiszoną kapustę. Duś wszystko około 20 minut. Drugi garnek wysmaruj smalcem, przełóż uduszoną kapustę z mięsem i ułóż te składniki warstwami. Na końcu zalej 2 szklankami wrzątku, przykryj folią aluminiową. Piecz 90 minut w 200 stopniach. 

Obiad pełen smaku z piekarnika

Po upływie tego czasu danie jest już gotowe do podania. Pełne smaku i aromatu zachwyci całą rodziną. Sprawi, że każdy naje się do syta i poprosi o dokładkę. Ten obiad jest idealnym daniem na zimowe dni. Rozgrzewa, syci i znika w mgnieniu oka.

Przyrządzam to danie, bo szczególnie polubił je mój mąż. Bardzo chwali sobie smak zapiekanego mięsa i kapusty kiszonej. Polecam każdemu ten przepis na zimowy obiad. Warto przyrządzić go w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pierogi św. Jacka. Informowaliśmy o youtuberze, który zamówił schabowego w lokalu Magdy Gessler i burzy w Internecie. 

obiad
YouTube/@kuhinjatanja