Smakosze.pl Produkty Nasze babki nie wyobrażały sobie bez niego rosołu. Dziś niemal zapomniany, wielu ma go za chwast
Fot. Canva/Munole

Nasze babki nie wyobrażały sobie bez niego rosołu. Dziś niemal zapomniany, wielu ma go za chwast

4 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Rosół to tradycyjna polska zupa, bez której wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu z rodziną. Nasze babki wrzucały do niego pewne zioło, które dziś jest traktowane jako chwast. Szkoda, bo ma wiele cennych właściwości.

Rosół to klasyka

Wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez rosołu. Nie ma się, co dziwić. Przecież to jedna z najlepszych, tradycyjnych, polskich zup. Uwielbia ją każdy. Nie każdy jednak pamięta, że można sprawić, że rosół będzie jeszcze smaczniejszy i zdrowszy.

Wszystko za sprawą jednego roślinnego składnika, który dodawały nasze babki.  Ma on wiele zastosowań i co najważniejsze wiele cennych dla organizmu właściwości. Przekonasz się o tym w dalszej części, gdzie dokładnie opisałem roślinę i jej zalety.

kordybanek.jpg
Fot. Wikimedia/Ivar Leidus
Zamówił bigos na majówce w Zakopanym. Cena zadziwi każdego

Zapomniany składnik

Nie każdy pamięta, że babcie dodawały do rosołu kurdybanek . Jest to roślina, którą można wykorzystywać zarówno w lecznictwie, jak i w kuchni. W każdym przypadku roślina posiada niesamowite właściwości.

Kurdybanek zawiera związki polifenolowi, które mają działanie antybakteryjne, przeciwalergiczne i przeciwcukrzycowe. W dodatku ta roślina działa uspokajająco,  pobudza także soki trawienne, co skutkuje polepszeniem pracy układu pokarmowego oraz sprzyja lepszej przemiennie materii.

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka
  • kilka gałązek kurdybanku
  • 2,5 l wody
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • sól

Przepis na rosół z kurdybankiem

Mięso pokrój i dokładnie umyj, a następnie podsmaż w garnku na odrobinie oleju. Dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę i podsmaż ją razem z mięsem. Kiedy składniki się podsmaża, zalej je zimną wodą. Doprowadź do zagotowania.

Zmniejsz ogień i wsyp przyprawy oraz kurdybankiem. Całość gotuj przez godzinę. Następnie obierz warzywa i wrzuć je do zupy. W tej postaci gotuj przez kolejną godzinę. Po tym czasie dopraw zupę pieprzem i solą. Gotową podawaj z dobrym, jajecznym makaronem.

rosół2.jpg
Fot. Canva/arfo
Siostra Anastazja robi kopytka inaczej niż wszyscy. Nie żałuje charakternej przyprawy
Mieszam cukier z listkami mięty i odpalam blender. Nikt nie wierzy, co z tego wychodzi
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy