Smakosze.pl Porady Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc
Pixabay / Hans

Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc

26 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Naturalne barwienie jajek jest wspaniałym sposobem na zutylizowanie resztek z produktów spożywczych, których normalnie nie zjadamy. Proces barwienia jest także świetną zabawą dla całej rodziny, w którą warto włączyć najmłodsze pokolenie, które może się dzięki temu czegoś nauczyć.

W naszych kuchniach obecnych jest wiele materiałów, z których można sporządzić naturalne barwniki. Niestety większość z nich najczęściej ląduje od razu w koszu po wykorzystaniu jadalnych części. Dlatego w ciągu następnych kilki dni warto zachować chociaż łupiny po cebuli, czy orzechach.

Jajka malowane naturalnymi barwnikami

Rośliny, które mają właściwości barwiące, są dookoła każdego z nas praktycznie non stop. Wszyscy mamy bowiem łatwy dostęp do żółtej cebuli, marchewki czy olchowych szyszek. Wystarczy rozejrzeć się dokładniej i już można zabierać się za barwienie.

Poza roślinami warto zaopatrzyć się także w ocet spirytusowy. Dodanie odrobiny octu sprawi, że skorupki jajek nabiorą intensywniejszego koloru i szybciej wybarwią się pożądanym kolorem.

Jakie rośliny barwią jajka?

Jedną z najbardziej popularnych jest bez wątpienia cebula. Jej łupiny wygotowane w wodzie dają żółty kolor, a jeśli natężenie barwy będzie wystarczająco mocne, jajka uzyskają wręcz pomarańczowy kolor . Żółc można pozyskać także z kory dzikiej jabłoni czy nasion wrotyczu.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu.

Sok z buraka pozwala uzyskać, podobnie jak cebula, dwie barwy. Jeśli nasycenie soku będzie duże, jajka staną się krwisto czerwone. Po rozcieńczeniu z wodą, sok z buraka daje delikatnie różowy, pastelowy kolor, który idealnie komponuje się z innymi produktami w koszyku wielkanocnym.

Łupiny orzecha, marchew oraz ciemna malwa

Wygotowane łupiny orzecha laskowego dają wywar o złotym kolorze - dłuższe gotowanie pozwala, aby jajko osiągnęło pomarańczową barwę. Marchew również daje pomarańczowy kolor, z kolei płatki ciemnej malwy sprawiają, że wywar staje się fioletowy.

Aby nasycić skorupkę jajek danym kolorem, wystarczy jedynie ugotować je w wywarze danego koloru. Dwu-kolorowe jajka polegają na zanurzeniu każdej połowy w osobnym wywarze.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dziecisawazne.pl; haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy