Jakich produktów nie należy wrzucać do zlewu?
Ze zlewu w kuchni korzystamy każdego dnia, głównie w celu umycia naczyń czy produktów spożywczych przed gotowaniem. Niekiedy zdarza się, że do odpływu wrzucamy odpadki czy produkty, które mogą spowodować nie tylko zapchanie rur - takie działanie może mieć nawet wpływ na środowisko.
Łatwe pozbycie się kawowych fusów czy pozostałości po smażeniu jest kuszące, w końcu nie musimy marnować worków na śmieci, czy kombinować ze specjalistyczną utylizacją. Niestety nasze rury w pionie kuchennym szybko odczują negatywne skutki takich decyzji.
Czego nie wrzucać do kuchennego zlewu?
Wyżej wspomniany tłuszcz ma destrukcyjny wpływ na rury odpływowe oraz całą instalację wodną w pionie. Wydaje się nam, że bez problemu spłynie w dół do ścieków, lecz po drodze często staje się znacznie gęstszy, a w przypadku tłuszczy stałych, może zmienić się w twardą bryłę.
Z tego też powodu to tłuszcz jest właśnie głównym sprawcą zatorów. W połączeniu z resztkami jedzenia i innymi rzeczami tworzy silne zatory, których pozbycie się wymaga interwencji hydraulika, ponieważ zasypanie zlewu środkiem do czyszczenia rur nie wystarcza.
Makaron, ryż i skorupki jajek
Gdy zlewamy niedojedzone resztki zupy, w których pływa makaron lub ryż do zlewu, sprawiamy sobie spore kłopoty. Oba te produkty pęcznieją jeszcze bardziej w rurach pod wpływem wilgoci, dlatego często stanowią powód zapchanego odpływu.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy najnowsze zmiany w godzinach pracy Biedronki oraz Lidla. W tym tekście z kolei prezentujemy niesamowity trik, który pozwala sprawdzić funkcjonowanie zamrażalnika.
Skorupki po jajkach są twarde, a w połączeniu z innymi produktami sypkimi, takimi jak mąka, fusy czy kasza, tworzą swojego rodzaju cement, który blokuje drożność rur. W tym przypadku popularny "kret" może pomóc, jeśli jednak zbita gruda będzie zbyt duża, należy wezwać specjalistę.
Leki oraz obierki po ziemniakach
W przypadku leków prawdopodobieństwo zatoru jest niewielkie, ponieważ są tak zaprojektowane, aby rozpuszczały się w kontakcie z wodą. Niestety, rozpuszczone w niej substancje aktywne wpływają na środowisko, przez co zanieczyszczają wody powierzchniowe oraz ziemie uprawne, z których następnie korzystamy.
W skórkach po ziemniakach znajduje się mnóstwo skrobi, która ponownie działa podobnie do cementu. W odpływie tworzą gęstą zawiesinę, której pozbycie się konwencjonalnymi, domowymi metodami może być zbyt skomplikowane.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: urzadzamy.pl