Smakosze.pl

Niezwykła cecha kultowego garnka z gwizdkiem

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Garnki wykorzystujemy praktycznie każdego dnia podczas gotowania najróżniejszych posiłków. Jeśli do dzisiaj posiadasz garnek ze specjalnym gwizdkiem, możesz uznawać się za ogromnego szczęściarza. Współczesne wersje tego urządzenia nie są tak niezawodne. 

Dawniej konstruowano w końcu przedmioty z myślą o jak najdłuższej funkcjonalności - a w przypadku ewentualnej usterki, problem musiał być rozwiązywany z łatwością, przy użyciu podstawowych narzędzi. Dzisiaj często kończy się na oddaniu produktu na gwarancję, ponieważ samodzielna naprawa jest zazwyczaj zbyt skomplikowana. 

Garnek z gwizdkiem jest genialnym wynalazkiem

Jego zasada działania jest banalnie prosta. Dzięki zastosowaniu podwójnego dna podgrzewane produkty nie przypalają się ani nie przywierają. Wewnątrz ścianek garnka znajduje się pusta przestrzeń, do której wlewana jest określona ilość wody. Płyn ten nie nagrzewa się powyżej 100 stopni Celsjusza, dzięki czemu zawartość garnka także nie może przekroczyć tego limitu. 

Jest to tak naprawdę swojego rodzaju kąpiel wodna, dlatego garnek z gwizdkiem świetnie sprawdza się do topienia czekolady, gotowania delikatnych potraw dietetycznych lub dla dzieci, czy zwykłego mleka - który dzięki podwójnemu dnu nie wykipi. 

Co ciekawe, na aukcjach internetowych do dzisiaj można znaleźć oferty sprzedaży tych garnków, a ich popularność staje się coraz większa. Mnóstwo internautów zwierza się na portalach społecznościowych, że do dzisiaj korzystają z tego wynalazku, ponieważ nie znają lepszej metody gotowania mleka bez ryzyka wykipienia czy przypalenia.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy najnowsze zmiany w godzinach pracy Biedronki oraz Lidla. W tym tekście z kolei prezentujemy niesamowity trik, który pozwala sprawdzić funkcjonowanie zamrażalnika. 

Inne sprzęty, które wspominamy z nostalgią

Pamiętasz brązowe talerze i szklanki z uchami? Naczynia te wykonane były z duralexu, czyli specjalnego hartowanego szkła, które wykazywało znacznie większą wytrzymałość na stłuczenia. Niestety, ich ogromną wadą była wysoka podatność na rysowanie, dlatego po dłuższym czasie krojenia kotletów, talerze te wyglądały niezbyt estetycznie.

Dużą dozę ciepłych wspomnień wywołują również kultowe emaliowane garnki, na których pyszniły się ręcznie malowane wzory, najczęściej przedstawiające kwiaty. Żadna, nawet najlepsza zupa nie smakuje teraz tak dobrze, jak poczciwy domowy rosół gotowany w takim garnku. 

Nie można zapomnieć także o szklankach w metalowych, bądź plastikowych koszyczkach, które do dzisiaj wykorzystywane są przez niektóre z naszych babć. Moda na nie już dawno przeminęła, jednak mocna "fusiasta" kawa, czy dobrze posłodzona herbata z cytryną zawsze będą smakować lepiej, gdy będzie się je sączyć z właśnie takich szklanek. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: morizon.pl; facebook.com/dekadaprl; sklepgalicja.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Nie zmarnuj okazji, bo właśnie kwitnie. Sprawdź, co warto zrobić z kwiatów czarnego bzu
Czytaj więcej >

Produkty

Zakupy spożywcze online – idealne rozwiązanie dla osób, którym wiecznie brakuje czasu!
Czytaj więcej >

Produkty

Miej się na baczności. Ta partia jaj jest niebezpieczna. Wykryto w niej groźną bakterię
Czytaj więcej >

Produkty

Wszyscy uważają, że te produkty są niezdrowe, a to nieprawda. Dietetyk obalił mity
Czytaj więcej >

Produkty

W centrum Warszawy ruszył wielki hipermarket. Będą ciekawe rozwiązania dla klientów
Czytaj więcej >

Produkty

Porażająca cena kurek w Biedronce. Aż masz opór, by je zjeść
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupisz je nawet po 6,99 zł/kg. Sprawdź, gdzie teraz są najtańsze pomidory
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chciał kupić maliny w Biedronce. Zobaczył cenę na opakowaniu i stanął jak wryty
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wygląda jak kalafior, a jest jednym z najlepszych grzybów. Polacy oszaleli na jego punkcie
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Sprzedawca zdradził niezawodny sposób
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupisz je nawet po 6,99 zł/kg. Sprawdź, gdzie teraz są najtańsze pomidory
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chciał kupić maliny w Biedronce. Zobaczył cenę na opakowaniu i stanął jak wryty
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Rekordowo niskie ceny truskawek. Jeszcze niedawno płaciliśmy jak za złoto
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wygląda jak kalafior, a jest jednym z najlepszych grzybów. Polacy oszaleli na jego punkcie
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Sprzedawca zdradził niezawodny sposób
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź
Czytaj więcej >