Jak gotować flaczki bez nieprzyjemnego zapachu?
Flaczki należą do klasyki polskich zup - najczęściej można zjeść je w restauracjach specjalizujących się w tradycyjnej kuchni polskiej, oraz na weselach, gdzie nieodzownie stanowi podstawę serwowanych dań. Podczas gotowania kucharze zmagają się jednak ze sporym problemem.
Główny składnik tej potrawy, czyli flaki wołowe, posiadają specyficzny i często nieprzyjemny zapach. Jeśli nieumiejętny kucharz nie wie jak się go pozbyć, cała zupa przejdzie tym aromatem i zniszczy całą przyjemność z jedzenia. Wystarczy jednak dodać liście laurowe, które swoim intensywnym aromatem zakryją zapach flaków.
Jak idealnie ugotować flaki?
Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w dobrej jakości surowce. W sklepach możemy zdobyć flaki wołowe gotowe, które należy jedynie podgrzać. Niestety, ich skład wypełniony jest wzmacniaczami smaku, solą, cukrem czy konserwantami. Dlatego znacznie lepiej przygotować je od podstaw.
Co ciekawe, zadanie oprawienia flaków wcale nie jest trudne. Należy na początku dokładnie umyć je pod bieżącą wodą, a następnie wymoczyć w czystej wodzie przez 3 godziny. Po wyjęciu z wody trzeba oczyścić je delikatną szczotką, opłukać i wstawić do garnka z wodą.
Tak oczyszczone flaczki należy obgotować 2-3 razy i często zmieniać wodę. Ostatnie gotowanie trwa około 3 godzin i wtedy też trzeba dodać liście laurowe, które nadadzą im smacznego aromatu, a także zakryją ewentualną resztę nieprzyjemnego zapachu.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy najnowsze zmiany w godzinach pracy Biedronki oraz Lidla. W tym tekście z kolei prezentujemy niesamowity trik, który pozwala sprawdzić funkcjonowanie zamrażalnika.
Przepis na flaki
Składniki:
3 kg krojonych flaków
1 kurczak
ok. 1 kg wołowiny
4 marchewki
4 cebule
pół selera
2 pietruszki
5 listki laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
1,5 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
1 łyżeczka cukru
czosnek
sól
majeranek
gałka muszkatołowa
pieprz
Zacznij od oczyszczenia flaków zgodnie z poradami powyżej. Gdy całość będzie już gotowa, czas ugotować rosół wołowy. Do osobnego garnka wrzuć wołowinę, warzywa, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Gotuj zawartość, aż uzyskasz esencjonalny wywar.
Mięso wołowe pokrój w paski podobnie jak flaczki. Z wywaru wyciągnij wszystko poza marchewką, którą należy pokroić w kostkę. Dodaj do niego flaki, mięso oraz marchewkę. Dopraw całość majerankiem, gałką muszkatołową, solą, czosnkiem oraz pieprzem. Zagotuj jeszcze przez 10 minut i podawaj z pajdą świeżego chleba. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mojegotowanie.pl