Smakosze.pl Przepisy Nie dodawaj śmietany do faworków. Z innymi składnikami wyjdą lżejsze i pełne smaku
canva/ Aneta_Gu

Nie dodawaj śmietany do faworków. Z innymi składnikami wyjdą lżejsze i pełne smaku

12 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zamiast kupować faworki w cukierni, przygotuj ja samodzielnie. Domowe faworki bez grama śmietany są lekkie i pełne smaku. Ciasto uderz kilkukrotnie wałkiem, a po usmażeniu będzie chrupiące. Poznaj najlepszy przepis na faworki. Takich jeszcze nie jadłaś.

Faworki są pysznym dodatkiem do kawy, nie tylko w tłusty czwartek. Sekretem doskonałych faworków jest ciasto. Zrezygnuj ze śmietany. Przez nią kultowe słodycze są ciężkie. Zamiast niej do masy wlej ciepłą wodę. Nie zapomnij również o łyżce spirytusu.

Alkohol nie będzie wyczuwalny w faworkach i ulotni się pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki niemu faworki nie będą tak szybko chłonąć oleju lub smalcu podczas smażenia i nie będą ociekać tłuszczem. Faworki smaż dosłownie chwilę na bardzo gorącym tłuszczu. Słabo rozgrzany olej i smalec sprawią, że faworki będą tłuste, nawet, jeśli dodasz do ciasta spirytus.

Ciasto na faworki po wyrobieniu odstaw na 30 minut w suche i ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Zanim je rozwałkujesz, uderz ciasto kilkukrotnie wałkiem. W ten sposób faworki staną się chrupiące po usmażeniu. Faworki oprósz cukrem pudrem.

Obłędne, domowe faworki. Takich nie kupisz w żadnej cukierni

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej

  • 3 żółtka

  • 4 łyżki ciepłej wody

  • łyżka spirytusu

  • łyżka roztopionego masła klarowanego

  • szczypta soli

  • cukier puder

  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia

Jak zrobić faworki bez śmietany? Będą lżejsze i smaczniejsze

Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą, żółtkami, spirytusem i roztopionym masłem. Następnie dolewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne. Odstaw na pół godziny.

Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę i kilkukrotnie uderz w nie wałkiem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paski o szerokości 4 cm i długości 7 cm . Każdy pasek ciasta natnij pośrodku, żeby przełożyć ciasto i zawinąć faworki.

Gotowe faworki wrzuć na dużą ilość mocno rozgrzanego tłuszczu i smaż na złoty kolor. Faworki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Podaj z cukrem pudrem, smacznego.

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na obłędne pączki ziemniaczane. Szukasz pomysłu na domowe wypieki do kawy? Przygotuj drożdżówki z serem i białą czekoladą . Drożdżówki rozpływają się w ustach.

faworki bez śmietany
canva/ola_p

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy