Nie dodawaj śmietany do faworków. Z innymi składnikami wyjdą lżejsze i pełne smaku
Zamiast kupować faworki w cukierni, przygotuj ja samodzielnie. Domowe faworki bez grama śmietany są lekkie i pełne smaku. Ciasto uderz kilkukrotnie wałkiem, a po usmażeniu będzie chrupiące. Poznaj najlepszy przepis na faworki. Takich jeszcze nie jadłaś.
Faworki są pysznym dodatkiem do kawy, nie tylko w tłusty czwartek. Sekretem doskonałych faworków jest ciasto. Zrezygnuj ze śmietany. Przez nią kultowe słodycze są ciężkie. Zamiast niej do masy wlej ciepłą wodę. Nie zapomnij również o łyżce spirytusu.
Alkohol nie będzie wyczuwalny w faworkach i ulotni się pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki niemu faworki nie będą tak szybko chłonąć oleju lub smalcu podczas smażenia i nie będą ociekać tłuszczem. Faworki smaż dosłownie chwilę na bardzo gorącym tłuszczu. Słabo rozgrzany olej i smalec sprawią, że faworki będą tłuste, nawet, jeśli dodasz do ciasta spirytus.
Ciasto na faworki po wyrobieniu odstaw na 30 minut w suche i ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Zanim je rozwałkujesz, uderz ciasto kilkukrotnie wałkiem. W ten sposób faworki staną się chrupiące po usmażeniu. Faworki oprósz cukrem pudrem.
Obłędne, domowe faworki. Takich nie kupisz w żadnej cukierni
Składniki:
-
szklanka mąki pszennej
-
3 żółtka
-
4 łyżki ciepłej wody
-
łyżka spirytusu
-
łyżka roztopionego masła klarowanego
-
szczypta soli
-
cukier puder
-
olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Jak zrobić faworki bez śmietany? Będą lżejsze i smaczniejsze
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą, żółtkami, spirytusem i roztopionym masłem. Następnie dolewaj stopniowo wodę i wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne. Odstaw na pół godziny.
Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę i kilkukrotnie uderz w nie wałkiem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paski o szerokości 4 cm i długości 7 cm . Każdy pasek ciasta natnij pośrodku, żeby przełożyć ciasto i zawinąć faworki.
Gotowe faworki wrzuć na dużą ilość mocno rozgrzanego tłuszczu i smaż na złoty kolor. Faworki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Podaj z cukrem pudrem, smacznego.
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na obłędne pączki ziemniaczane. Szukasz pomysłu na domowe wypieki do kawy? Przygotuj drożdżówki z serem i białą czekoladą . Drożdżówki rozpływają się w ustach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Stasia od lat dodaje go do placków ziemniaczanych. Zawsze są chrupiące i pyszne
-
Roztrzep jajka z 2 dodatkami i wylej na patelnię. Chłopska wersja jajecznicy nasyci każdego
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama