Nie musisz dodawać ani bułki, ani chleba do mielonych. Ten dodatek bije je na głowę
Każdy posiłek jest dobrą okazją, aby dostarczyć swojemu organizmowi wartościowych składników. Z naszym patentem Twoje kotlety mielone zostaną wzbogacone o solidną porcję błonnika. Wszystko to za sprawą płatków owsianych, które zastąpią w mięsie dodatek bułki tartej. Dzięki takiemu zabiegowi potrawa będzie nie tylko zdrowsza, ale też niesamowicie smaczna.
Płatki owsiane należą do najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Poza błonnikiem bogate są w witaminy i minerały. Sprawia to, że dodanie ich do kotletów mielonych jest pomysłem iście mistrzowskim. Bułka tarta na zawsze może zniknąć z kuchennej szafki.
Za sprawą zawartego w sobie magnezu płatki owsiane wspomagają koncentrację oraz pamięć. Ich spożywanie wpływa też korzystnie na odporność odporność organizmu. Warto zaznaczyć, że płatki owsiane przetwarzane w czystych warunkach są produktem bezglutenowym. Teraz całe ich bogactwo możesz zawrzeć w soczystych kotletach mielonych.
Przepis na zdrowe i pyszne kotlety mielone z dodatkiem płatków owsianych
Składniki:
-
500 g mielone mięsa z łopatki wieprzowej
-
3-4 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
-
1 cebula
-
1 jajko
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Jak usmażyć niezwykle wartościowe kotlety mielone?
Płatki owsiane do kotletów mielonych zalej 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody . Odstaw je na 20-30 minut, aby zmiękły i napęczniały. Po upływie tego czasu odsącz płatki z nadmiaru płynu .
Cebulę do kotletów mielonych obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij warzywo na patelni na dobrze rozgrzanym oleju . Następnie odstaw je na kilkanaście minut do ostudzenia.
Mięso na kotlety mielone przełóż do miski . Dodaj do niego jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy dołóż także zeszkloną cebulę i namoczone płatki owsiane . Wszystkie składniki starannie wymieszaj.
Z mięsa mielonego formuj kotlety mielone. Smaż je z obu stron na patelni na dobrze rozgrzanym oleju . Kotlety mielone powinny być chrupiące i rumiane na zewnątrz, a soczyste w środku. Podawaj danie z ulubionymi dodatkami . Nadziewane kotlety mielone cudownie zaskakują swoim wnętrzem . Cebulę w kotletach możesz zastąpić popularnym, lubianym warzywem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Strzelczyk wziął kapustę i pokazał na co go stać. Zrobił z niej tani i pyszny obiad
-
Zapomnij o smażeniu. Najlepsze naleśniki zrobisz nawet bez patelni. Wystarczy 1 trik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama