Smakosze.pl Przepisy Nie musisz dodawać ani bułki, ani chleba do mielonych. Ten dodatek bije je na głowę
Canva / CCat82

Nie musisz dodawać ani bułki, ani chleba do mielonych. Ten dodatek bije je na głowę

13 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Każdy posiłek jest dobrą okazją, aby dostarczyć swojemu organizmowi wartościowych składników. Z naszym patentem Twoje kotlety mielone zostaną wzbogacone o solidną porcję błonnika. Wszystko to za sprawą płatków owsianych, które zastąpią w mięsie dodatek bułki tartej. Dzięki takiemu zabiegowi potrawa będzie nie tylko zdrowsza, ale też niesamowicie smaczna.

Płatki owsiane należą do najbardziej odżywczych produktów spożywczych. Poza błonnikiem bogate są w witaminy i minerały. Sprawia to, że dodanie ich do kotletów mielonych jest pomysłem iście mistrzowskim. Bułka tarta na zawsze może zniknąć z kuchennej szafki.

Za sprawą zawartego w sobie magnezu płatki owsiane wspomagają koncentrację oraz pamięć. Ich spożywanie wpływa też korzystnie na odporność odporność organizmu. Warto zaznaczyć, że płatki owsiane przetwarzane w czystych warunkach są produktem bezglutenowym. Teraz całe ich bogactwo możesz zawrzeć w soczystych kotletach mielonych.

Przepis na zdrowe i pyszne kotlety mielone z dodatkiem płatków owsianych

Składniki:

  • 500 g mielone mięsa z łopatki wieprzowej

  • 3-4 łyżki błyskawicznych płatków owsianych

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak usmażyć niezwykle wartościowe kotlety mielone?

Płatki owsiane do kotletów mielonych zalej 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody . Odstaw je na 20-30 minut, aby zmiękły i napęczniały. Po upływie tego czasu odsącz płatki z nadmiaru płynu .

Cebulę do kotletów mielonych obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij warzywo na patelni na dobrze rozgrzanym oleju . Następnie odstaw je na kilkanaście minut do ostudzenia.

Mięso na kotlety mielone przełóż do miski . Dodaj do niego jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy dołóż także zeszkloną cebulę i namoczone płatki owsiane . Wszystkie składniki starannie wymieszaj.

Z mięsa mielonego formuj kotlety mielone. Smaż je z obu stron na patelni na dobrze rozgrzanym oleju . Kotlety mielone powinny być chrupiące i rumiane na zewnątrz, a soczyste w środku. Podawaj danie z ulubionymi dodatkami . Nadziewane kotlety mielone cudownie zaskakują swoim wnętrzem . Cebulę w kotletach możesz zastąpić popularnym, lubianym warzywem .

Canva / Lamaip
Canva / Lamaip

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy