Soczyste kotlety mielone z niespodzianką. W środku znajdziesz same pyszności
Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Dziś proponujemy Wam zrobić mielone z niespodzianką, czyli z ogórkiem kiszonym i żółtym serem w środku. Smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne i będą pysznym zaskoczeniem dla domowników. Soczyste, delikatne mięso, aromatyczne nadzienie i chrupiąca, złocista skórka. Czy trzeba coś więcej?
Kotlety mielone z ogórkiem i żółtym serem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami, kapustą zasmażaną z kminkiem, mizerią, ogórkami, czy lekką surówką z kapusty pekińskiej. Danie jest bardzo smaczne i pożywne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.
Do przygotowania kotletów mielonych wykorzystajmy mięso wieprzowe najwyższej jakości. Możemy zmielić również kawałek łopatki, szynki lub karkówki. Aby kotlety były soczyste, dodajmy do nich przesmażoną na maśle cebulę. Tłuszcz nawilży mięso, a mielone będą smakować rewelacyjnie.
Kotlety mielone smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Najlepiej partiami, by kotlety nie stykały się na patelni. Inaczej zaczną się dusić, a nie smażyć i stracą chrupiącą skórkę. Skórka zacznie również odchodzić od mięsa.
Kotlety mielone z niespodzianką. Takich jeszcze nie jadłaś
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
3-4 ogórki kiszone
60-70 g sera żółtego w kostce
pół czerstwej kajzerki
mleko
jajko
duża cebula
łyżeczka ziół prowansalskich
płaska łyżeczka soli
pieprz
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki masła klarowanego
Jak zrobić soczyste kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i żółtym serem?
Cebulę bardzo drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Kajzerkę pokrusz i zalej mlekiem. Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę, wbij jajko, wsyp zioła prowansalskie. Dodaj również odciśniętą bułkę, sól, pieprz i wyrób na jednolitą masę.
Ogórki i ser pokrój w kostkę. Niewielką ilość masy mięsnej rozpłaszcz na dłoni. Na środku połóż kawałki ogórka i sera, przykryj mięsem i uformuj kotlety. Kotlety mielone obtocz w bułce tartej i smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju.
Na obiad przygotuj również kotlety z suszonych grzybów oraz kotlety schabowe w bosko chrupiącej panierce. Te dania błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak smażyć wątróbkę, by nie była twarda? Wystrzegaj się częstych błędów
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama