Nie porzeczki i dębu. Gessler wrzuca do kiszonych ogórków zupełnie inne liście
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Zwykle robimy je z dodatkiem liści porzeczki lub dębu. Jednak warto sięgnąć po sposób Magdy Gessler na tę kiszonkę. Znana restauratorka do kiszenia ogórków wykorzystuje liście, które znajdziesz w niejednym ogrodzie.
Ogórki kiszone, czyli smak dzięki liściom wiśni
Ogórki kiszone są lubianym dodatkiem do dań obiadowych i surówek . Chrupiemy je same i z kanapkami . Uwielbiamy ten smak, a niemal każda pani domu ma swój sprawdzony sposób na pyszne ogórki kiszone. Taki sposób zna też Magda Gessler .
Znana restauratorka robi ogórki kiszone , które są chrupiące i mają wyjątkowy, owocowy smak . Jak gwiazda Kuchennych Rewolucji uzyskuje taki efekt? Magda Gessler podczas kiszenia używa liści wiśni . W tym tkwi właśnie sekret smaku kiszonego specjału.
Jak zrobić ogórki kiszone z przepisu Magdy Gessler?
Składniki:
- 15 średnich ogórków gruntowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki kopru z baldachimami
- korzeń chrzanu
- kilka liści wiśni
- 1 litr wody
- 2 płaskie łyżki soli niejodowanej
Przygotowanie ogórków kiszonych zacznij od umycia ogórków, zalania ich wodą i odstawienia na godzinę. Po tym czasie zrób zalewę. Do garnka wlej 1 litr wody i wsyp 2 płaskie łyżki soli niejodowanej. Gotuj, aż sól się rozpuści.
Zalewę po ugotowaniu zostaw do ostygnięcia. Do wcześniej wyparzonych słoików włóż kilka liści wiśni, 2 ząbki czosnku, kawałek kopru i chrzan. Ogórki ułóż pionowo i ciasno w słoikach. Między ogórki włóż czosnek i chrzan. Na wierzch dodaj liście wiśni i koper.
Ogórki kiszone z owocową nutką
Teraz ogórki zalej przygotowaną i ostudzoną zalewą. Słoiki porządnie zakręć i ustaw do góry dnem w chłodnym i ciemnym miejscu. Ogórki kiszone z przepisu Magdy Gessler wychodzą bardzo smaczne. Są kwaśne, ale jednocześnie mają owocowy, delikatny smak.
Do tego warzywa są chrupiące i idealnie zakonserwowane. Takie ogórki kiszone zjesz ze smakiem. Wypróbuj sprawdzony sposób od Magdy Gessler, która o kuchni wie wszystko. Kiszonka od znanej restauratorki smakuje, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić bić cukinię w doskonałej zalewie. Radziliśmy, jak przyrządzić niskokaloryczny i znakomity skyrnik na deser.
Źródło: haps.pl