Robię ten obiad, gdy nie mam czasu i pomysłów. Rodzina zajada, aż się uszy trzęsą
Ten przepis na szybki obiad łączy w sobie prostotę kotletów mielonych i pełnię smaku zrazów. Przygotowuje się go naprawdę ekspresowo, a w skład zrazów wchodzą składniki dostępne zawsze pod ręką. To mój ulubiony pomysł na obiad z mięsa mielonego.
Zrazy czyi pomysł na obiad z mięsa mielonego
W porównaniu do soczystych i pełnych w smaku zrazów zwykłe kotlety mielone mogą wydawać się suche. Ten przepis rozwiązuje problem kompromisem. Wykorzystujemy tu niezwykłą wszechstronność mięsa mielonego, z którego z łatwością przygotowujemy nietypowe kotlety, a następnie dusimy je w sosie własnym.
Pomysł na obiad z mięsa mielonego może wydać się znajomy wszystkim tym, którzy mają doświadczenie w przygotowywaniu zwykłych kotletów. Warto więc potraktować go jako swego rodzaju trik na nadanie im nowej formy, ale nie rezygnować ze sprawdzonych metod i własnych przepisów na mielone.
Mój pasztet z cukinii słynie w całej rodzinie. Zawsze dodaję do niego łyżeczkę tej przyprawyZraziki z mięsa mielonego- najlepszy pomysł na obiad
Podobny przepis znaleźć można na kanale Kulinarne przygody, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego pomysłu na obiad z mięsa mielonego. Autorka używa tam mięsa wieprzowo-wołowego. Nasz przepis pozostaje przy tradycyjnym wieprzowym mielonym.
Składniki
- 1 kg mielonej wieprzowiny (np. karkówka + szynka)
- 0,5 l bulionu drobiowego
- 2 jajka
- 3 kopiaste łyżki bułki tartej
- 50 ml mleka
- 1 paczka plastrów wędzonego boczku.
- Papryka, ogórki kiszone, czerwona cebula
- Mąka do obtaczania i zagęszczania sosu, ziele angielskie i liście laurowe
- Sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona
Przygotowanie pomysłu na obiad z mięsa mielonego krok po kroku
Wszystkie składniki z wyjątkiem warzyw umieszczamy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę. Zwilżonymi w oliwie dłońmi dzielimy je na kulki o wielkości podobnej jak nie za duże kotlety mielone. Od tego momentu przygotowujemy je bardziej jako zrazy.
Paprykę i ogórki kroimy w podłużne paski, a cebulę w pióra, by dało się nimi łatwo faszerować mięso. Kotlety rozgniatamy na płasko, układamy na nich po kawałku każdego warzywa oraz po pół plasterka boczku. Zrazy zaklejamy dokładnie i obtaczamy w mące.
Mięso układamy na rozgrzanym oleju i obsmażamy z każdej strony na złocisto. Kiedy zbrązowieją, zalewamy je bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem przez ok. pół godziny.
Po zdjęciu zrazików z patelni odlewamy nieco sosu do szklanki i rozrabiamy z mąką. Następnie wlewamy z powrotem zahartowaną mąkę i zagęszczamy sos do pożądanej gęstości. Tak przygotowany pomysł na obiad z mięsa mielonego świetnie będą komponować się z ziemniakami.
Wypróbuj też przepisy na kluski z mięsem według Heni Foks i surówkę z młodej kapusty.