Ogórki kiszone to rodzaj przekąski lub półproduktu uzyskiwanego z kiszenia ogórków gruntowych podług specjalnej receptury. Zgodnie z tradycją, kiszenie ogórków powinno odbywać się w beczkach z twardego, niesmolistego drewna, jednak częstą praktyką jest stosowanie kamiennych garnków czy słojów. Ogórki kiszone po ukiszeniu przechowuje się w słoikach. Zalewa do ukiszenia ogórków zawierać musi koper (łodygi i baldachy), czosnek (ząbki), i chrzan (korzenie). Dodać można także przyprawy, gdzie obligatoryjna jest sól.
Ogórki kiszone znane dziś w świecie wywodzą się z Polski i w wielu miejscach na świecie określa się właśnie je mianem „polskich ogórków”. Jeden z rodzajów ogórka kiszonego – jeziorowy ogórek kiszony – wpisany został na Listę produktów tradycyjnych, jako produkt regionalny Kalisza Pomorskiego. Inny z przykładów może stanowić ogórek kołobrzeski.
Niemniej jednak, sam zwyczaj kiszenia produktów spożywczych celem przedłużenia ich przydatności do spożycia, bądź uzyskania określonych walorów smakowych, był znany w niektórych społecznościach już wcześniej – na przykład w Mezopotamii.
Kiszenie ogórków odbywa się poprzez umieszczenie w beczce lub kamiennym garnku czy słoju ogórków gruntowych w odpowiedniej zalewie. Składają się na nią woda z solą niejodowaną, łodygi kopru, ząbki czosnku i korzenie chrzanu. Wiele przepisów uwzględnia także liście laurowe, czarny pieprz, czy ziarna gorczycy białej. Dla uzyskania odpowiedniego smaku dodać można także liście wiśni, czarnej porzeczki czy dębu.
Tak przygotowane ogórki należy pozostawić przez kilka dni (2-3) w temperaturze pokojowej, a później przenieść w chłodne, zacienione miejsce na okres do trzech tygodni. Jeżeli przerwiemy proces fermentacji przed upływem tego okresu, na przykład po tygodniu, uzyskamy ogórki małosolne.
Ogórki kiszone znajdują zastosowanie zarówno jako przekąska, zakąska do alkoholu, czy półprodukt stosowany w sałatkach, surówkach i innych daniach. Ogórek kiszony można konsumować również na kanapkach czy jako dodatek do obiadu. Stanowią podstawowy składnik zupy ogórkowej.
W kuchni polskiej ogórek kiszony obecny jest w wielu różnych daniach, a na samym terytorium naszego kraju niejednokrotnie przenika także do dań, które oryginalnie nie posiadają go w swoim składzie – spotyka się go na przykład w kebabach.
Ogórki kiszone, podobnie jak inne produkty przygotowywane w ten sposób, są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, a w szczególności witaminę C, dzięki czemu w wyraźny sposób wspomagają nasz układ odpornościowy i odbudowują florę bakteryjną jelit. Ponadto poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Jak najczęstsze spożywanie ogórków kiszonych jest zdecydowanie zalecane.
Pokaż więcej
Ten przepis to – nomen omen – jajko Kolumba. Kiedy przyjrzymy się składnikom tej pasty, pomyślimy, że to najbardziej oczywiste zestawienie na świecie. Tymczasem w naszych książkach kucharskich nie zajmuje ono poczesnego miejsca.
Pasta z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym brzmi równie pysznie, co tanio i łatwo w przygotowaniu. I tak właśnie jest. To doskonała pozycja na śniadanie, do tego bardzo zdrowa i nietypowa w smaku.
W pogoni za dietetycznymi daniami sięgamy często po egzotyczne przepisy. Tymczasem świetnym wsparciem diety są także nasze rodzime potrawy. Oto jak sprawić, by należała do nich zupa ogórkowa.
Na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot i zastanawiasz się, czy to oznaka zepsucia przetworów? Znamy odpowiedź na to pytanie, a także powód pojawienie się niepokojącego objawu. Dowiedz się, o czym ten nalot świadczy, a także poznaj metody, dzięki którym nauczysz się rozpoznawać zepsute ogórki. Już nigdy nie narazisz się na straty.
Surówka to nieodłączny element wielu dań. Istnieje wiele przepisów na taki dodatek do obiadu i naprawdę jest w czym wybierać. Ich zaletą zdecydowanie jest to, że nie tylko mają niesamowity smak, ale również dodają wizualnego uroku przygotowanej potrawie. Przedstawiamy Wam przepis na surówkę z ogórków kiszonych w niesamowicie aromatycznym sosie.
Kamień w czajniku to bardzo częsty problem, który nieustannie pojawia się w kuchni. Niestety potrafi on nawet zmienić smak kawy czy herbaty, dlatego trzeba to zjawisko cały czas zwalczać, za pomocą regularnego czyszczenia czajnika. Jak sobie z tym poradzić? Jeden sposób jest naprawdę skuteczny.
Kanapki to bardzo popularna przekąska w Polsce, ale również na całym świecie. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego oczywiście smaczna. Robiąc kanapki, mamy duże pole do popisu i możemy użyć takich składników, jakich tylko chcemy. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na przepyszne i zdrowe smarowidło.
Ogórki kiszone to przysmak, bez którego nie wyobrażamy sobie naszej rodzimej kuchni. Niestety, okazuje się, że za jeden słoik od nieprofesjonalnych producentów trzeba zapłacić od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu złotych. Sprawę skomentował nawet jeden z polityków, którego wysokie ceny w ogóle nie zaskakują.
Mówią, że nie ma sensu wynajdować koła na nowa. Warto jednak wynaleźć na nowo przepis na uwielbiane kotlety mielone. Popularna kucharka Henia Foks pokazała, jak robi kotlety mielone inaczej. Wychodzą bajecznie soczyste i smakuję jak marzenie.
Kamień w czajniku- problem, z którym zetknął się niemal każdy. Jak przywrócić sprzęt do pierwotnego stanu? Zamiast kupować chemię, skorzystaj z domowych i skutecznych metod. Będziesz zaskoczona, czym usuniesz uporczywy kamień.
Ogórki kiszone to fantastyczny przysmak, szczególnie kiedy są to ogórki naszej własnej roboty. Idealnie nadają się jako dodatek do obiadu, składnik na surówkę lub element uzupełniający kanapki. Warto jednak znać kilka podstawowych zasad na temat ogórków kiszonych, między innymi to, co zrobić kiedy syczą.
Surówka jest nieodłączną częścią obiadu. A raczej drugiego dania. Całej potrawie dodaje nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale również uroku i kolorów. Dzięki niej nasza potrawa wizualnie prezentuje się o wiele lepiej. Dlatego mamy do zaproponowania surówkę, która idealnie wpasuje się w danie obiadowe i nie tylko.
Surówka to fantastyczny, a zarazem nieodłączny dodatek do obiadu, a konkretnie do drugiego dania. Mizeria, buraczki czy surówka z kiszonej kapusty to klasyczne dodatki do wielu potraw. Co natomiast powiecie na pyszną surówkę z ogórków kiszonych, która idealnie pasuje do kotleta i ziemniaczków? Koniecznie sprawdźcie, jak ją zrobić.
Jaka pasta będzie najlepsza do chleba? Bez dwóch zdań to pasa z makreli. Uwielbiany dodatek sprawia, że jej smak jest nie do podrobienia. Przepis przyda się w każdym domu.
Galaretka z kurczaka jest daniem, które lubi wielu z nas. Będzie jak znalazł na różne okazje, czy imprezy karnawałowe. U mnie w domu furorę robi galaretka z kurczaka z uwielbianym dodatkiem. Doskonale podkręca smak dania, a te szybko znika ze stołu.
Ogórki kiszone to prawdziwy skarb kuchni polskiej. Przepyszne i zdrowe są idealnym dodatkiem do obiadów. Czy mogą się popsuć? Co oznacza gazowanie i biały nalot na ogórkach? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.
Gulasz to danie, które od wielu lat jest praktykowane w wielu domach w Polsce. To posiłek, który z pewnością znaczna ilość osób uwielbia, ale znajdą się też na pewno tacy, którzy za nim nie przepadają. Dlatego istnieje również smaczna odmiana gulaszu, pochodząca z Lubelszczyzny. Koniecznie sprawdź jak to zrobić.
Niejeden słoik poległ przy próbie otwierania przetworów. Niejeden poległ też gospodarz czy gospodyni, siłując się z zassaną nakrętką. Podsumujmy metody, które zagwarantują bezpieczeństwo obu stronom zawodów.
Otwierasz słoik z ogórkami kiszonymi, a tam przykra niespodzianka - są puste w środku lub pokryte pleśnią. Wszystkiemu winne są częste błędy. To przez nie ogórki zamiast w surówce, lądują w koszu. Całe szczęście łatwo ich uniknąć.
Chcesz zaskoczyć rodzinę na święta? Podam im śledzie w nietypowy sposób. Zamiast kroić w kawałki i zalewać sosem, zawiń uwielbianą rybę w smaczną roladę. Zachwyci nie tylko wyglądem.
To przepis na zupę ogórkową o bardzo odświeżonym – dosłownie i w przenośni – wizerunku. Dosłownie, bo taka wersja jest nie dość, że zadziorna w smaku, to jeszcze sycąca jak porządny lunch. W przenośni – bo dzięki temu staje się świetną dietetyczną potrawą.
Kotlety mielone to danie, które kocha wielu Polaków. Teraz można uczynić je jeszcze smaczniejszym. Wszystko dzięki dodaniu kiszonki, które wielu z nas ma w swoim domu. Kotlety mielone wyjdą, że palce lizać.
To nie zwykła zupa, to gęste i aromatyczne, pełne danie, które starczy za cały obiad. Główną rolę grają w niej ogórki kiszone, ale daleka jest od naszej ogórkowej. Próżno w niej też szukać ziemniaków, które zastąpiono innym wartościowym składnikiem. Wszystko razem to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Ogórki kiszone mogą smakować jeszcze lepiej. Zapomnij o kiszeniu w słoikach i poznaj zupełnie inny sposób. Dzięki tej nowatorskiej metodzie ogórki wyjdą jeszcze smaczniejsze, a ty będziesz przygotowywać je co roku. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego oraz poznasz przepis.
Znane powiedzenie mówi, że łyżka dziegciu może zepsuć beczkę miodu. Podobnie jest z zupą ogórkową. Jeden błąd w jej przyrządzeniu może sprawić, że potrawa taka będzie zupełnie niejadalna.
Ogórki kiszone występują w tysiącach potraw, ale rzadko w kombinacjach śniadaniowych. Ten przepis to zmienia. Warto po takie śniadanie sięgać zwłaszcza jesienią, bo ten wzmacniacz odporności właśnie wtedy jest nam najbardziej potrzebny.
Choć ogórki kiszone są niezwykle zdrowe, ich jedzenie może wiązać się z problemami dla niektórych osób. Oto lista przypadłości, przy których lepiej nie sięgać po ten przysmak.
Taka sałatka z ogórków to nie tylko pyszny dodatek do obiadu. Z nadejściem jesiennych chłodów to dodatkowo niezwykłe wsparcie odporności naszego organizmu. Czy wspomnieliśmy już, że jest pyszna?