Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone

Ogórki kiszone – czym są? Podstawowe informacje

Ogórki kiszone to rodzaj przekąski lub półproduktu uzyskiwanego z kiszenia ogórków gruntowych podług specjalnej receptury. Zgodnie z tradycją, kiszenie ogórków powinno odbywać się w beczkach z twardego, niesmolistego drewna, jednak częstą praktyką jest stosowanie kamiennych garnków czy słojów. Ogórki kiszone po ukiszeniu przechowuje się w słoikach. Zalewa do ukiszenia ogórków zawierać musi koper (łodygi i baldachy), czosnek (ząbki), i chrzan (korzenie). Dodać można także przyprawy, gdzie obligatoryjna jest sól.

Ogórki kiszone znane dziś w świecie wywodzą się z Polski i w wielu miejscach na świecie określa się właśnie je mianem „polskich ogórków”. Jeden z rodzajów ogórka kiszonego – jeziorowy ogórek kiszony – wpisany został na Listę produktów tradycyjnych, jako produkt regionalny Kalisza Pomorskiego. Inny z przykładów może stanowić ogórek kołobrzeski.

Niemniej jednak, sam zwyczaj kiszenia produktów spożywczych celem przedłużenia ich przydatności do spożycia, bądź uzyskania określonych walorów smakowych, był znany w niektórych społecznościach już wcześniej – na przykład w Mezopotamii.

Kiszenie ogórków – przepis

Kiszenie ogórków odbywa się poprzez umieszczenie w beczce lub kamiennym garnku czy słoju ogórków gruntowych w odpowiedniej zalewie. Składają się na nią woda z solą niejodowaną, łodygi kopru, ząbki czosnku i korzenie chrzanu. Wiele przepisów uwzględnia także liście laurowe, czarny pieprz, czy ziarna gorczycy białej. Dla uzyskania odpowiedniego smaku dodać można także liście wiśni, czarnej porzeczki czy dębu.

Tak przygotowane ogórki należy pozostawić przez kilka dni (2-3) w temperaturze pokojowej, a później przenieść w chłodne, zacienione miejsce na okres do trzech tygodni. Jeżeli przerwiemy proces fermentacji przed upływem tego okresu, na przykład po tygodniu, uzyskamy ogórki małosolne.

Ogórki kiszone – zastosowanie

Ogórki kiszone znajdują zastosowanie zarówno jako przekąska, zakąska do alkoholu, czy półprodukt stosowany w sałatkach, surówkach i innych daniach. Ogórek kiszony można konsumować również na kanapkach czy jako dodatek do obiadu. Stanowią podstawowy składnik zupy ogórkowej.

W kuchni polskiej ogórek kiszony obecny jest w wielu różnych daniach, a na samym terytorium naszego kraju niejednokrotnie przenika także do dań, które oryginalnie nie posiadają go w swoim składzie – spotyka się go na przykład w kebabach.

Czy ogórki kiszone są zdrowe?

Ogórki kiszone, podobnie jak inne produkty przygotowywane w ten sposób, są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, a w szczególności witaminę C, dzięki czemu w wyraźny sposób wspomagają nasz układ odpornościowy i odbudowują florę bakteryjną jelit. Ponadto poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Jak najczęstsze spożywanie ogórków kiszonych jest zdecydowanie zalecane.

Pokaż więcej

sałatka z ogórkiem
20.02.2024 14:10 Tę sałatkę podam na Wielkanoc zamiast klasycznej jarzynowej. Smakuje obłędnie i nie ma w sobie grama majonezu

Ta ciekawa wariacja na temat tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej skradła moje serce. W niezwykle kreatywnej roli występuje w niej jajko, z którego żółtka powstaje ciekawy, majonezopodobny sos spajający całość w aksamitną przekąskę.

ogórki kiszone w beczce
21.01.2024 15:18 Ogórki kiszone wyszły miękkie lub puste w środku? Niestety, wszystkiemu winne są te błędy

Sflaczałe, miękkie i puste w środku ogórki kiszone to zmora naszych piwniczek. Niestety, jeśli natkniemy się na takie w naszych przetworach, nie ma na kogo zwalić winy. To błędy przy przygotowaniu kiszonek odpowiadają za nie najlepszy efekt. Błędów tych jest kilka.

zawijanie ciasta
20.01.2024 15:54 Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch

Szukasz przepisu na zaskakującą przystawkę lub przekąskę? Trafiłaś idealnie. Pieczone ogórki kiszone szokują, ale uwierz mi, że w towarzystwie ciasta, sera i szynki smakują wybornie.

Surówka z ogórków kiszonych
02.12.2023 21:04 W swojej kuchni ogórków nie ścieram na zupę. Robię z nich błyskawiczną surówkę, jest lepsza, niż w restauracji

Prosta surówka z ogórków kiszonych będzie pasowała do każdego obiadu. Zamiast znów przygotowywać kwaśną zupę, postawcie na danie główne z jej dodatkiem. Wszystko zajmie nie więcej, niż 5 minut. Rodzina będzie zachwycona. 

pasta z makreli
29.11.2023 20:11 Ta pasta z makreli jest lepsza niż sushi i tatar razem wzięte. Przepis podbija sieć

Przedstawiamy recepturę na pyszną i zdrową przekąskę. Przepis ten już od długiego czasu zdobywa serca internautów. Kilka prostych składników łączy się w niezwykle apetyczną całość. W roli głównej tania i uwielbiane przez wiele osób wędzona makrela.

ogórki
27.11.2023 18:40 Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich

Czy jadacie ogórki kiszone? A może chętniej sięgacie po konserwowe? Teraz jednym i drugim ogórkom przyjrzał się Piotr Ogiński. Mistrz kuchni, co do jednych ogórków nie ma żadnych wątpliwości. Skrytykował ich właściwości odżywcze. O które ogórki chodzi?

ogórki kiszone
20.11.2023 21:17 Co zrobić z ogórków kiszonych? 100 razy lepszy niż mizeria dodatek do kotletów schabowych. Gdy syczą po otwarciu słoika to jeszcze lepiej!

Ogórki kiszone są jednym z ulubionych przetworów Polaków. Nie każdy jednak wie, że można z nich zrobić doskonałą mizerię. To banalnie proste danie będzie idealnie komponować się niemal z każdym drugim daniem. Zarówno mięsnym, jak i wegetariańskim. Zdradzamy, krok po kroku jak je przygotować.

None
13.11.2023 19:10 Zatrzymaj smak lata. To ostatni moment, żeby zakisić pomidory

Za moment pomidory zupełnie się skończą. To naprawdę ostatni moment, żeby zatrzymać smak i aromat lata. Kiszone pomidory są pyszne, zdrowie i pasują do wielu potraw. 

ogórki kiszone
11.11.2023 17:21 Mnóstwo osób pomija ten szczegół, a potem ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Przenigdy tak nie rób

Ogórki kiszone są smacznym dodatkiem do dań obiadowych, przekąsek i kanapek. Co jednak zrobić, by nie wychodziły puste w środku? Należy pamiętać o jednym szczególe. Od niego zależy, jak wyjdą nam ogórki. 

Karkówka w sosie
31.10.2023 09:22 W tym roku na Wszystkich Świętych podam gościom taką karkówkę. Z jednym dodatkiem sos smakuje obłędnie

Jeśli nie wiecie, co zrobić do jedzenia na Wszystkich Świętych, mamy pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Soczysta karkówka w sosie własnym wzbogaconym o jeden wyjątkowo smaczny produkt zachwyci najbardziej wybrednych domowników. Wykonanie jest bardzo proste.

surówka
23.10.2023 13:04 Pokrojone ogórki kiszone zalewam tym sosem. Taką surówkę podpatrzyłam w restauracji

Surówka z ogórków kiszonych jest hitem w moim domu. Sposób jej wykonania podpatrzyłam w jednej z restauracji. Doskonale pasuje zarówno do klasycznych kotletów schabowych, jak i do dań wegetariańskich.

Surówka z ogórkiem kiszonym
16.10.2023 13:15 Kroję kiszone ogórki, jabłko i cebulę, a potem wlewam ten składnik. Lepszej surówki dawno nie jadłam

Surówka z ogórka kiszonego jabłka i cebuli wcale nie wymaga dodawania ciężkiego sosu. Smak warzyw idealnie podkreśli jeden dość tani i o wiele zdrowszy produkt. Znajdziecie do w każdym sklepie. 

ogórki kiszone w mleku
04.10.2023 20:22 Biorę ogórki kiszone i wkładam je do mleka. Z tego połączenia zyskuję niezwykły domowy przysmak

Lubię gotować według ciekawych przepisów. Do nich na pewno należy przepis na pewien domowy przysmak. Żeby go zrobić, ścieram ogórki kiszone i wkładam do mleka. Efekt zaskakuje i jest też naprawdę pyszny. 

mieszanie surówki z ogórków
27.09.2023 16:50 Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować

Czy macie ulubione smaki z dzieciństwa? Do moich zalicza się sałatka z ogórków kiszonych, którą robiła moja mama. Smak tej sałatki bije na głowę mizerię. Polecam przepis na pyszny i zdrowy dodatek obiadowy. Wzbogaci smak każdego dania. 

Pasta jajeczna
17.09.2023 17:10 Domownicy non stop proszą mnie o tę pastę do kanapek. Poza jajkami dorzucam kwaśny dodatek

Pasta jajeczna może być jeszcze lepsza. Kiedy znalazłam przepis na przyjemnie kremowy, a jednocześnie lekko kwaśny dodatek do pieczywa moja rodzina nie chce jeść nic innego. Sekretny składnik i tak masz w domu.

Zupa ogórkowa z klopsikami
12.09.2023 10:07 Tę zupę gotuję w tygodniu, gdy mam mało czasu. Jest bardzo syta dzięki 1 dodatkowi, nawet mąż się najada

Zupa ogórkowa może być jeszcze bardziej sycąca. Wystarczy, że podacie ją ze smacznym i prostym w przygotowaniu, a przy tym pełnym białka dodatkiem. Wcale nie spędzicie wiele czasu w kuchni, a rodzina zje ze smakiem. To zupa i drugie danie w jednym! 

ogórki kiszone
08.09.2023 21:33 Otworzyła słoik z ogórkami i przeżyła rozczarowanie. Wszystko przez niedopuszczalny błąd

Ogórki kiszone są jednym z najpopularniejszych przetworów. Niestety, okazuje się że nawet drobny błąd może zniszczyć ich smak. Największe rozczarowanie przeżywamy, gdy po otwarciu słoika okazuje się, że są one puste w środku. Jak uniknąć takiej sytuacji? Przede wszystkim należy wystrzegać się powszechnych błędów w ich przyrządzaniu.

pasteryzacja
03.09.2023 12:02 Babcia złapała się za głowę, gdy zobaczyła, jak pasteryzuję słoiki. Pokazała mi lepszą metodę, teraz nie robię inaczej

Początek września i koniec lata to czas, kiedy przygotowujemy przetwory. Te zdrowe pyszności będą doskonałe jako dodatek do różnych dań podczas zimy. Pasteryzacja jest koniecznością, bo chroni przetwory przed zepsuciem się. Babcia poleciła mi doskonały sposób na pasteryzowanie. Teraz już zawsze z niego korzystam. 

Ogórki kiszone z cytryną
01.09.2023 20:26 Tegoroczne ogórki kiszone wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Wszystko przez to, że dodałam do nich ten owoc

Ogórki kiszone mogą być jeszcze lepsze. Przetestowałam nowy przepis, który zakładał dodanie plastra cytryny do słoika. Efekt jest tak dobry, że już zawsze będę tak robić. 

Kotlety mielone w formie zrazów
31.08.2023 12:37 Mój mąż co tydzień mnie prosi o te kotlety mielone. W środku ukrywam pyszną niespodziankę

Kotlety mielone w formie zrazów zachwyciły mojego męża. Niesamowicie soczyste smaku danie z dodatkiem wędzonego boczku i ogórków kiszonych na stałe już weszło do naszego kulinarnego repertuaru. Jest tak smaczne, że musicie go spróbować. 

zupa ogórkowa
27.08.2023 16:53 Mama zawsze dodaje do zupy ogórkowej ten składnik. Najpierw się śmiałam, teraz nie wyobrażam sobie gotować jej inaczej

Zupa ogórkowa ma wielu zwolenników. Należę do nich ja i moja rodzina. Polecam przepis mojej mamy na tę smaczną zupę. Do zupy ogórkowej dodaje pewien składnik, który kiedyś mnie śmieszył. Teraz bez niego nie wyobrażam sobie ogórkowej. 

Surówka z kapusty pekińskiej
26.08.2023 19:47 Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Jednego dodatku nikt by się nie spodziewał

Surówka z kapusty pekińskiej może być jeszcze smaczniejsza. Dodając do poszatkowanego warzywa tarte ogórki kiszone, nadamy jej niepowtarzalnego charakteru. Tak dobrego dodatku obiadowego nie znajdziecie w żadnej restauracji. Musicie spróbować. 

udka kurczaka
23.08.2023 20:12 Babcia nigdy nie wylewała jej do zlewu. Dolewała do marynaty, udka z kurczaka smakowały jak z restauracji

Soczyste udka są smacznym pomysłem na rodzinny obiad. Jednak jak uzyskać wyjątkowy smak i soczystość? Wszystko zależy od jednego składnika. Moja babcia nigdy się go nie pozbywała. Robiła marynatę do kurczaków, które uwielbiała całą rodzina. 

Sałatka z ogórków kiszonych
20.08.2023 20:01 Tej sałatki spróbowałam na obiedzie u znajomych. Od razu spytałam co w niej jest, 1 składnik kładzie na łopatki

Sałatkę z kiszonych ogórków znałam bardzo dobrze. Moim znajomi jednak poczęstowali mnie wyjątkowo smaczną wersją z lekko słodką nutą. Smakowało mi, więc zapytałam o przepis. Okazało się, że do sosu dodali miodu. 

gotowanie zupy ogórkowej
16.08.2023 18:20 Moja mama latem tylko tak robi ogórkową. Smak zupy zachwyca dzięki uwielbianemu składnikowi

Całe rok czekam na lato i smaki, które się z nim kojarzą. Moim ulubionym jest zupa ogórkowa, którą przygotowuje mama. Za sprawą prostej zmiany w przepisie, potrawa nabiera zupełnie nowego charakteru. Na jednym talerzu dania aż trudno poprzestać.

Czy trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem
14.08.2023 13:08 Ogórki kiszone mojej babci zawsze wychodziły jędrne i chrupiące. Po latach zdradziła mi swój sekret

Czy trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem? To pytanie pewnie zadaje sobie każda osoba, która po raz pierwszy próbuje przygotować ten rarytas. Moja babcia wyjaśniła mi, dlaczego jest to istotne. Teraz już wiem, że lepiej nie pomijać tej czynności.

prosta surówka do obiadu
10.08.2023 21:31 Zrobiłam szybką surówkę z tego, co znalazłam w lodówce. Okazało się, że smakuje lepiej, niż w restauracji

Znacie to uczucie, kiedy nie macie pomysłu na surówkę do obiadu? Taka nieprzyjemna sytuacja spotkała mnie w ostatnią sobotę. Niewiele myśląc zajrzałam do lodówki i na poczekaniu zrobiłam surówkę z dostępnych akurat składników. Bardzo zdziwiłam się, że wyszła aż tak pyszna.

Ogórki kiszone zalewam gorącą zalewą
10.08.2023 14:18 Tak ogórki kiszone robiła moja kochana babcia. Dała mi najcenniejszą poradę ze wszystkich, chodzi o wodę

Uwielbiam ogórki kiszone i zdecydowanie chętniej sięgam po nie niż po małosolne. Babcia nauczyła mnie jak je przygotować, by zawsze się udały. Jej sekretem było odpowiednie przygotowanie solanki. Różnicę zobaczycie już na etapie kiszenia.