Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone

Ogórki kiszone – czym są? Podstawowe informacje

Ogórki kiszone to rodzaj przekąski lub półproduktu uzyskiwanego z kiszenia ogórków gruntowych podług specjalnej receptury. Zgodnie z tradycją, kiszenie ogórków powinno odbywać się w beczkach z twardego, niesmolistego drewna, jednak częstą praktyką jest stosowanie kamiennych garnków czy słojów. Ogórki kiszone po ukiszeniu przechowuje się w słoikach. Zalewa do ukiszenia ogórków zawierać musi koper (łodygi i baldachy), czosnek (ząbki), i chrzan (korzenie). Dodać można także przyprawy, gdzie obligatoryjna jest sól.

Ogórki kiszone znane dziś w świecie wywodzą się z Polski i w wielu miejscach na świecie określa się właśnie je mianem „polskich ogórków”. Jeden z rodzajów ogórka kiszonego – jeziorowy ogórek kiszony – wpisany został na Listę produktów tradycyjnych, jako produkt regionalny Kalisza Pomorskiego. Inny z przykładów może stanowić ogórek kołobrzeski.

Niemniej jednak, sam zwyczaj kiszenia produktów spożywczych celem przedłużenia ich przydatności do spożycia, bądź uzyskania określonych walorów smakowych, był znany w niektórych społecznościach już wcześniej – na przykład w Mezopotamii.

Kiszenie ogórków – przepis

Kiszenie ogórków odbywa się poprzez umieszczenie w beczce lub kamiennym garnku czy słoju ogórków gruntowych w odpowiedniej zalewie. Składają się na nią woda z solą niejodowaną, łodygi kopru, ząbki czosnku i korzenie chrzanu. Wiele przepisów uwzględnia także liście laurowe, czarny pieprz, czy ziarna gorczycy białej. Dla uzyskania odpowiedniego smaku dodać można także liście wiśni, czarnej porzeczki czy dębu.

Tak przygotowane ogórki należy pozostawić przez kilka dni (2-3) w temperaturze pokojowej, a później przenieść w chłodne, zacienione miejsce na okres do trzech tygodni. Jeżeli przerwiemy proces fermentacji przed upływem tego okresu, na przykład po tygodniu, uzyskamy ogórki małosolne.

Ogórki kiszone – zastosowanie

Ogórki kiszone znajdują zastosowanie zarówno jako przekąska, zakąska do alkoholu, czy półprodukt stosowany w sałatkach, surówkach i innych daniach. Ogórek kiszony można konsumować również na kanapkach czy jako dodatek do obiadu. Stanowią podstawowy składnik zupy ogórkowej.

W kuchni polskiej ogórek kiszony obecny jest w wielu różnych daniach, a na samym terytorium naszego kraju niejednokrotnie przenika także do dań, które oryginalnie nie posiadają go w swoim składzie – spotyka się go na przykład w kebabach.

Czy ogórki kiszone są zdrowe?

Ogórki kiszone, podobnie jak inne produkty przygotowywane w ten sposób, są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, a w szczególności witaminę C, dzięki czemu w wyraźny sposób wspomagają nasz układ odpornościowy i odbudowują florę bakteryjną jelit. Ponadto poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Jak najczęstsze spożywanie ogórków kiszonych jest zdecydowanie zalecane.

Pokaż więcej

kotlety mielone
16.11.2024 14:02 Kroję w kostkę i dodaję do masy na kotlety mielone. Ten dodatek pokochała moja rodzina

Kotlety mielone to danie, które kocha wielu Polaków. Teraz można uczynić je jeszcze smaczniejszym. Wszystko dzięki dodaniu kiszonki, które wielu z nas ma w swoim domu. Kotlety mielone wyjdą, że palce lizać. 

zupa ogórkowa
05.11.2024 06:00 100 razy lepsza, niż klasyczna ogórkowa. Sekret tkwi w 1 dodatku

To nie zwykła zupa, to gęste i aromatyczne, pełne danie, które starczy za cały obiad. Główną rolę grają w niej ogórki kiszone, ale daleka jest od naszej ogórkowej. Próżno w niej też szukać ziemniaków, które zastąpiono innym wartościowym składnikiem. Wszystko razem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

ogórki w pojemniku
01.11.2024 20:11 Te ogórki kiszone chrupią mocniej od chipsów. Do tego nie gazują się i nie mętnieją

Ogórki kiszone mogą smakować jeszcze lepiej. Zapomnij o kiszeniu w słoikach i poznaj zupełnie inny sposób. Dzięki tej nowatorskiej metodzie ogórki wyjdą jeszcze smaczniejsze, a ty będziesz przygotowywać je co roku. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego oraz poznasz przepis. 

zupa ogórkowa
23.10.2024 12:55 Dodałem do ogórkowej i zepsułem całe danie. Zupa nie nadawała się do jedzenia

Znane powiedzenie mówi, że łyżka dziegciu może zepsuć beczkę miodu. Podobnie jest z zupą ogórkową. Jeden błąd w jej przyrządzeniu może sprawić, że potrawa taka będzie zupełnie niejadalna.

pasta jajeczna
23.10.2024 08:44 Ogórki kiszone nie tylko do obiadu. Zetrzyj na tarce, a zrobisz z nich pyszne śniadanie

Ogórki kiszone występują w tysiącach potraw, ale rzadko w kombinacjach śniadaniowych. Ten przepis to zmienia. Warto po takie śniadanie sięgać zwłaszcza jesienią, bo ten wzmacniacz odporności właśnie wtedy jest nam najbardziej potrzebny.

ogórki kiszone
22.10.2024 16:53 Polacy je kochają, a wielu nie powinno ich jeść. Ogórki kiszone mogą poważnie zaszkodzić

Choć ogórki kiszone są niezwykle zdrowe, ich jedzenie może wiązać się z problemami dla niektórych osób. Oto lista przypadłości, przy których lepiej nie sięgać po ten przysmak.

surówka z ogórków
02.10.2024 22:00 Ta prosta surówka z ogórków kiszonych jest hitem w moim domu. Nie ma lepszej

Taka sałatka z ogórków to nie tylko pyszny dodatek do obiadu. Z nadejściem jesiennych chłodów to dodatkowo niezwykłe wsparcie odporności naszego organizmu. Czy wspomnieliśmy już, że jest pyszna?

kapuśniak
30.09.2024 09:03 Zamiast wylewać, dodaj do kapuśniaku. Prosty dodatek bosko podkreśli smak

Kapuśniak jest idealny na jesienne dni. Zupa nasyci i rozgrzeje. Teraz możesz sprawić, by była jeszcze smaczniejsza. Przyda się składnik, który zazwyczaj pomijamy w gotowaniu. Dzięki niemu kapuśniak wyjdzie obłędnie pyszny.

ogórki kiszone
29.09.2024 10:14 Przez to ogórki gazują i pienią się po otwarciu. Jedzenie takich przetworów budzi wątpliwości

Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Niestety zdarza się, że po otwarciu słoika czeka nas niemiła niespodzianka. Ogórki gazują się i nie wyglądają apetycznie. Powód jest jeden. 

Ogórki kiszone Magdy Gessler
25.09.2024 16:37 Gessler kiszone ogórki robi tylko tak. Mistrzowski przepis, zawsze się udaje

Ogórki kiszone śmiało można nazwać naszym przysmakiem narodowym. Są pyszne i zdrowe. Stanowią też doskonały dodatek do dań obiadowych i przekąsek. Magda Gessler ujawnia swój sposób na tę pyszną kiszonkę. Dodaje jeden ważny składnik.

rozbijanie schabu
22.09.2024 11:44 Pokrój wieprzowinę na kawałki i rozbij tłuczkiem. Zwykłe schabowe mogą się schować

Roladki wieprzowe z warzywnym wypełnieniem to prosty i ciekawy pomysł na obiad. Nie odbiegają daleko od „tradycyjnego schabowego”, a jednak stanowią urozmaicenie na naszych talerzach. Warzywny wkład pomaga utrzymać odpowiednią strukturę dania.

Zalewanie ogórków kiszonych solanką
21.09.2024 07:00 Ogórki kiszone mętnieją i stają się gazowane. Nie przegap tych znaków

Niektóre słoiki ogórków kiszonych nie budzą naszej nieufności, inne wręcz przeciwnie. Syk po otwarciu, mętna woda, nieprzyjemny zapach i miękkie ogórki. Które z tych objawów powinny wyostrzyć naszą czujność?

Krojenie gąbki do mycia naczyń
13.09.2024 12:50 Weź gąbkę, przetnij nożem i zwiąż gumką. Za ten patent należy się order

Wydawać by się mogło, że gąbka nie skrywa w sobie zbyt wiele. Ot zwykłe narzędzie do zmywania naczyń czy blatu. Okazuje się jednak, że można ją wykorzystać w mniej oczywiste sposoby.Po nacięciu jej nożem i związaniu gumką recepturką uzyskuje się przyrząd, który może niezwykle ułatwić sprzątanie w kuchni i nie tylko. Niżej zdradzam więcej o tym świetnym patencie.

zupa ogórkowa
09.09.2024 15:34 Najgorszy dodatek do ogórkowej. Unikaj

Oto przepis na nieco lżejszą zupę ogórkową. W upały zamiast ziemniaków możemy wybrać do niej inny składnik. Dzięki niemu odbiegamy nieco od tradycji, ale i od sycącego charakteru wywaru.

Kiszone pomidory
06.09.2024 22:00 Tak zatrzymasz lato w słoiku, smak zwali cię z nóg. To ostatni moment, szansa przepadnie już za chwilę

Za moment pomidory zupełnie się skończą. To naprawdę ostatni moment, żeby zatrzymać smak i aromat lata. Kiszone pomidory są pyszne, zdrowie i pasują do wielu potraw. 

sałatka ziemniaczana
04.09.2024 19:36 Nie ma lepszej sałatki ziemniaczanej. Uwielbiany dodatek podkręca smak

Sałatka ziemniaczana musi znaleźć się na twoim stole. Ta przygotowana z przepisu jest najlepsza, bo dodany do niej jeden popularny składnik nada jej wyjątkowo smaku. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się, co zrobić, aby sałatka z ziemniakiem była jeszcze lepsza. Sposób zadziwi niejednego kucharza.

ogórki kiszone
02.09.2024 09:51 Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku? Zapobiegniesz temu, stosując prosty trik

Ogórki kiszone możemy jeść na okrągło. Jednak martwić może jedno w przetworach. Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Na tę bolączkę jest skuteczny sposób. 

chleb ze smalcem
01.09.2024 16:26 Poszedł na dożynki i zamówił pajdę ze smalcem. Opinię wyrobił sobie jeszcze przez pierwszym kęsem

Kto lubi pajdę ze smalcem? Wielu smakoszy za nią przepada. Youtuber Książulo nie potrafi jej sobie odmówić. Skosztował zatem popularnego rarytasu na dożynkach i opinią podzielił się w sieci. Aż takiej reakcji widzowie się nie spodziewali.

przetwory
30.08.2024 15:28 5 tys. złotych kary za ogórki kiszone? Przetwory na zimę mogą Cię słono kosztować

Ogórki kiszone są smaczne i cenne dla naszego zdrowia. Jednak jak się okazuje, mogą być też wyjątkowo kosztowne. Wszystko przez karę grzywny za przetwory, które tak lubimy jeść zimą. Taki mandat pojawia się w określonych sytuacjach.

siekanie ogórków kiszonych
16.08.2024 09:17 Ogórki kiszone nie tylko na obiad. Zrobisz z nich pyszne śniadanie

Ogórki kiszone to produkt o wiele bardziej wszechstronny niż mogłoby się wydawać. Znając przepisy takie jak ten, z pewnością zechcesz zrobić w tym roku większe zapasy kiszonek. Z pewnością przydadzą się jesienią i zimą, kiedy sezon na świeże warzywa będziemy mieli za sobą.

ogórki kiszone
12.08.2024 10:44 Wlej do słoików zamiast solanki. Ogórki kiszone będą gotowe jeszcze szybciej

Oto przepis na ogórki kiszone na dopalaczach. Zamiast zamykać je w słoiku i czekać na rozpoczęcie fermentacji, szczepimy zalewę już gotowymi bakteriami. Efekt? Dobrze ukiszone ogórki w kilka dni.

ogórki kiszone
08.08.2024 07:00 Nie porzeczki i dębu. Gessler wrzuca do kiszonych ogórków zupełnie inne liście

Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Zwykle robimy je z dodatkiem liści porzeczki lub dębu. Jednak warto sięgnąć po sposób Magdy Gessler na tę kiszonkę. Znana restauratorka do kiszenia ogórków wykorzystuje liście, które znajdziesz w niejednym ogrodzie. 

zupa ogórkowa
07.08.2024 14:16 Zastąpiłem ziemniaki w ogórkowej tym warzywem. Wszyscy pukali się w głowę, a potem błagali o dokładki

W tym prostym przepisie na jedną z ulubionych zup Polaków przygotowujemy ją z nietypowym składnikiem. Choć większość z nas serwuje ogórkową z ziemniakami lub ryżem. Tutaj sięgamy po produkt, ktory od niedawna jest coraz bardziej dostępny w naszych sklepach.

ogórki w sloikach
05.08.2024 20:23 Najgorsza woda do kiszonych ogórków. Tracą wszystkie cenne właściwości

Czy wiesz, że smak kiszonych ogórków zależy także od wody, z której przygotowujesz roztwór? Jeden błąd może wiele kosztować. Dlatego dowiedz się, jakiej wody nie używać i jakich jeszcze błędów nie popełniać. Dzięki temu górki kiszone wyjdą doskonałe za każdym razem. 

ogórki kiszone
03.08.2024 15:28 Najgorszy dodatek do kiszonych. Ogórki będą miękkie i stracą smak

Ogórków kiszonych nigdy dość. Jednak jeden dodatek prawi, że niestety będziemy musieli obejść się smakiem. Ogórki kiszone wyjdą zbyt miękkie i będą bezwartościowe. Podpowiadamy, jakiego produktu nigdy nie używać podczas kiszenia. 

ogórki kiszone w słoiku
01.08.2024 14:27 Każdy chwali moje ogórki kiszone. Dodaję do nich tylko ten koper

Ogórki kiszone są kultowymi przetworami, które masowo przygotowujemy pod koniec każdego lata. Domowe kiszonki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Każdy z nas wie, że do przetworów dodajemy również chrzan, czosnek, koper. Mało kto jednak ma świadomość, że to właśnie ten ostatni składnik jest najważniejszy. Do kiszenia ogórków wybieram tylko ten koper. Dzięki niemu kiszonki są jędrne i pyszne.

ogórki kiszone
29.07.2024 18:36 Ogórki kiszone pleśnieją? Wszystko przez ten błąd, jest niewybaczalny

Czy zdarzyło ci się, że ogórki kiszone spleśniały? Wszystko przez jeden błąd popełniony przy kiszenia. Dowiedz się, czego nie robić podczas przygotowań tych znakomitych przetworów, a ogórki wyjdą za każdym razem. 

Ewa Wachowicz i ogórki małosolne
27.07.2024 17:22 Wachowicz dodaje dokładnie łyżkę na słoik. Małosolne smakują jak marzenie

Poznaj przepis Ewy Wachowicz i ulepsz swoje ogórki małosolne. Jeden dodatek sprawi, że nabiorą wyjątkowego smaku. Wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie przyrządzisz ich tradycyjną metodą. Smak trafi w gusta każdego.