Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone

Ogórki kiszone – czym są? Podstawowe informacje

Ogórki kiszone to rodzaj przekąski lub półproduktu uzyskiwanego z kiszenia ogórków gruntowych podług specjalnej receptury. Zgodnie z tradycją, kiszenie ogórków powinno odbywać się w beczkach z twardego, niesmolistego drewna, jednak częstą praktyką jest stosowanie kamiennych garnków czy słojów. Ogórki kiszone po ukiszeniu przechowuje się w słoikach. Zalewa do ukiszenia ogórków zawierać musi koper (łodygi i baldachy), czosnek (ząbki), i chrzan (korzenie). Dodać można także przyprawy, gdzie obligatoryjna jest sól.

Ogórki kiszone znane dziś w świecie wywodzą się z Polski i w wielu miejscach na świecie określa się właśnie je mianem „polskich ogórków”. Jeden z rodzajów ogórka kiszonego – jeziorowy ogórek kiszony – wpisany został na Listę produktów tradycyjnych, jako produkt regionalny Kalisza Pomorskiego. Inny z przykładów może stanowić ogórek kołobrzeski.

Niemniej jednak, sam zwyczaj kiszenia produktów spożywczych celem przedłużenia ich przydatności do spożycia, bądź uzyskania określonych walorów smakowych, był znany w niektórych społecznościach już wcześniej – na przykład w Mezopotamii.

Kiszenie ogórków – przepis

Kiszenie ogórków odbywa się poprzez umieszczenie w beczce lub kamiennym garnku czy słoju ogórków gruntowych w odpowiedniej zalewie. Składają się na nią woda z solą niejodowaną, łodygi kopru, ząbki czosnku i korzenie chrzanu. Wiele przepisów uwzględnia także liście laurowe, czarny pieprz, czy ziarna gorczycy białej. Dla uzyskania odpowiedniego smaku dodać można także liście wiśni, czarnej porzeczki czy dębu.

Tak przygotowane ogórki należy pozostawić przez kilka dni (2-3) w temperaturze pokojowej, a później przenieść w chłodne, zacienione miejsce na okres do trzech tygodni. Jeżeli przerwiemy proces fermentacji przed upływem tego okresu, na przykład po tygodniu, uzyskamy ogórki małosolne.

Ogórki kiszone – zastosowanie

Ogórki kiszone znajdują zastosowanie zarówno jako przekąska, zakąska do alkoholu, czy półprodukt stosowany w sałatkach, surówkach i innych daniach. Ogórek kiszony można konsumować również na kanapkach czy jako dodatek do obiadu. Stanowią podstawowy składnik zupy ogórkowej.

W kuchni polskiej ogórek kiszony obecny jest w wielu różnych daniach, a na samym terytorium naszego kraju niejednokrotnie przenika także do dań, które oryginalnie nie posiadają go w swoim składzie – spotyka się go na przykład w kebabach.

Czy ogórki kiszone są zdrowe?

Ogórki kiszone, podobnie jak inne produkty przygotowywane w ten sposób, są bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo witamin, a w szczególności witaminę C, dzięki czemu w wyraźny sposób wspomagają nasz układ odpornościowy i odbudowują florę bakteryjną jelit. Ponadto poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Jak najczęstsze spożywanie ogórków kiszonych jest zdecydowanie zalecane.

Pokaż więcej

ogórki kiszone
13.07.2024 15:09 Chrzan i koper to nie wszystko. Dodaj do ogórków kiszonych, a będą jeszcze smaczniejsze

Latem wszyscy zaczynamy przygotowywać ogórki kiszone na zimę. To jedne z najbardziej popularnych przetworów. Są również bardzo zdrowe i rewelacyjnie podkreślają aromat wielu potraw. Do kiszonek zwykle dodajemy chrzan, koper i czosnek.Warto jednak wydobyć z nich jeszcze lepszy smak. Do słoików dodaj coś jeszcze. Dzięki tym składnikom ogórki kiszone wyjdą doskonale, a domownicy od razu zauważą i docenią różnicę. 

ogórki w słoiku
11.07.2024 13:39 Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki na zimę z ananasem biją je na głowę

Oto przepis na przetwory z nietypowym dodatkiem. Ananas zawekowany na zimę razem z ogórkami pokaże swoje całkiem nowe oblicze. Wpłynie też na smak ogórków, dając w efekcie bardzo ciekawe zestawienie.

zawijanie ciasta francuskiego z dodatkami
03.07.2024 12:46 Zawijam szynkę, ser i ogórki kiszone w ciasto francuskie. To szybkie danie na medal

Zainspiruj się i przygotuj to szybkie danie. Sprawdzi się doskonale jako lekkie danie obiadowe lub sycąca przystawka. Z tym przepisem przygotujesz je szybko, a w dodatku wyjdzie za każdym razem. Rodzina będzie zachwycona i będą błagali cię, aby przyrządzała je bardzo często. 

ogórki kiszone
24.06.2024 19:25 Jaką wodą zalać ogórki do kiszenia? Odpowiedź może zaskoczyć

Ogórki kiszone uwielbia wielu z nas. Jednak, jaką wodą je zalewać, żeby wyszły smaczne i twarde? Ta odpowiedź może być nie lada zaskoczeniem. 

ogórki kiszone
18.06.2024 14:56 Mieszam z miodem i zalewam nim ogórki. Bliscy je jedzą aż im się uszy trzesą

Trudno powiedzieć, co jest najlepszą rzeczą w przetworach z ogórków. Ich jedyny w swoim rodzaju smak, czy może jednak mnogość sposobów, na jakie można przyrządzić ten konserwowy rarytas. Oto przepis na jeden z takich sposobów: ogórki w zalewie miodowej.

układanie ogórków w słoiku
17.06.2024 16:42 Moja mama daje to do ogórków zamiast chrzanu. Jej przetwory nie mają sobie równych

Zestawy do kiszenia są na progu lata dostępne w każdym sklepie. Czy jednak są kompletne? Cóż, co kto lubi. W końcu oprócz kopru i chrzanu można do ogórków dodawać składniki, które sprawiają, że przetwory są jedyne w swoim rodzaju.

ogórki w zalewie z ketchupu
13.06.2024 14:42 Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Ogórki w ketchupie są 100 razy lepsze

Oto prosty przepis na bardzo nietypowe ogórki konserwowe. Swój smak zawdzięczają chyba najpopularniejszemu sosowi na świecie – ketchupowi. Ten amerykański wynalazek świetnie zadomowił się we wszystkich zakątkach globu. I nic dziwnego – w końcu to pomidory w formie słodkawego płynu, więc nie ma tu czego nie lubić.

ogórki kiszone
11.06.2024 10:34 Siostra Anastazja robi najlepsze ogórki. Sekret ich smaku tkwi w 2 prostych zasadach

Przepis na ogórki kiszone od siostry Anastazji jest prawdziwym hitem. Kiszonka wychodzi pyszna i niezwykle chrupiąca. Wszystko dlatego, że siostra Anastazja przestrzega 2 zasad, które decydują o idealnym smaku przetworów. Poznaj sekret chrupiących ogórków kiszonych. 

ogórki kiszone
07.06.2024 13:16 Eksperci są jednomyślni. Nie ma gorszej metody kiszenia ogórków

Nigdy nie kiś ogórków w ten sposób. Jedna z popularnych metod kiszenia jest szkodliwa dla zdrowia. Dowiedz się, o jaką metodę chodzi i pod żadnym pozorem tak nie rób. Konsekwencje będą opłakane. 

ogórki kiszone
30.05.2024 17:14 Moja babcia zawsze dodaje te liście do ogórków kiszonych. Wychodzą idealnie chrupiące

Zapomnij o rozmiękłych i pustych w środku ogórkach kiszonych. Dzięki przepisowi mojej babci wyjdą idealnie chrupiące i sprężyste. To zasługa dodania wyjątkowych liści do słoików. 

pierogi
30.05.2024 11:08 Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Jak dla mnie nie ma lepszego farszu na pierogi

Pierogi są dobre zarówno na obiad, jak i na kolację. Jak zrobić wyborny farsz do pierogów z mięsem? Warto dodać do niego apetyczne warzywo, które podkręci smak pierogów. Lepszych w życiu nie jadłeś, dlatego wypróbuj ten przepis. 

ogórki kiszone
29.05.2024 09:34 Strzelczyk pokazał jak kisi ogórki. Nie obejdzie się bez tych 2 składników

Tomasz Strzelczyk zrobił to, co robi najlepiej: wziął prosty i tradycyjny przepis, uwypuklił detale i pokazał, jak przygotować z niego doskonałe danie. A w tym wypadku raczej przekąskę, bo chodzi o ogórki kiszone. Kilka dodatków i trików sprawi, że wyjdą jak jeszcze nigdy.

ogórki kiszone
24.05.2024 12:07 Dodaję do ogórków kiszonych składnik prosto z lasu. Nic tak nie wpływa na ich smak

Ogórki kiszone robimy i bardzo je lubimy. Każdy smakosz ma swój patent na te pyszne kiszone warzywa. Warto do ogórków kiszonych dodać składnik, który jeszcze bardziej podkręci ich smak. Żeby go zdobyć, musimy iść do lasu. 

ogórki małosolne
23.05.2024 15:45 Wystarczy 1 błąd i małosolne będą się do wyrzucenia. Wiele osób popełnia go cały czas

Prosta domowa czynność kiszenia ogórków jest jednocześnie igraniem z dość skomplikowanymi procesami biochemicznymi. Dlatego niebezpieczeństwa mogą czaić się wszędzie. Nawet wśród najmniej podejrzanych składników. Lepiej sprawdź, czy ciebie też dotyczy ten problem.

ogórki kiszone
21.05.2024 22:26 Ogórki kiszone już nigdy nie spleśnieją w słoiku. Uratuje je ten patent

Ogórki kiszone są nie lada rarytasem. Przepadamy za ich smakiem i chętnie je jadamy. Jednak, co zrobić, by ogórki nie pleśniały w słoiku? Warto poznać ten patent. Dzięki niemu już nigdy nie spotka nas niemiła niespodzianka po otwarciu słoika z ogórkami kiszonymi. 

ogórki konserwowe
20.05.2024 09:17 Wszyscy robią kiszone, a ja wolę te. Takie ogórki to w moim domu przebój

Oto prosty i sprawdzony przepis na doskonałe ogórki lepsze, niż te ze sklepu. Ogórki w occie nie cieszą się takim uznaniem jak te kiszone tradycyjnie w solance, ale niesłusznie. Z tym przepisem wychodzą chrupiące i po prostu pyszne.

ogórki kiszone
18.05.2024 20:07 Dodaję do ogórków kiszonych te aromatyczne “kuleczki”. Cudownie podkręcają ich smak

Jak robicie ogórki kiszone? Ja dodaję do nich przyprawę dzięki, której wychodzą jak nigdy wcześniej. Pyszne, aromatyczne i pełne smaku są znakomitym dodatkiem do obiadu. Polecam każdemu przepis z użyciem tych aromatycznych “kuleczek”.

mięso mielone
15.05.2024 14:13 Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą pyszne i soczyste jak nigdy

Kotlety mielone zwykle robimy z dodatkiem cebuli. Jednak warto oprócz cebuli dodać jeszcze inne warzywo. Wystarczy zetrzeć je na tarce i dołożyć do masy na mielone. Wyjdą kotlety pełne smaku i wyjątkowo soczyste.

ogórki kiszone w słoikach
13.05.2024 21:59 Dodajesz to do ogórków kiszonych? Poważny błąd, przez niego wyjdą gorzkie

Twoje ogórki kiszone są zbyt gorzkie? To przez niektóre składniki, które dodaje wiele kucharek. Dowiedz się, czego nie dodawać do ogórków kiszonych, a już nigdy nie popełnisz tego błędu. Od teraz przygotowane przez ciebie ogórki będą smakowały doskonale. 

ogórki w słoikach
07.05.2024 16:03 Dodaj to do słoika oprócz czosnku i soli. Z tą przyprawą ogórki kiszone wyjdą 100 razy lepiej

Czy na pewno wiesz, jak zrobić ogórki kiszone? Ten popularny specjał wcale nie jest tak łatwy w przygotowaniu. Dowiedz się, jak przyrządzić je poprawnie oraz sprawdź jakie przyprawy dodać oprócz soli i czosnku. Dzięki nim twoje ogórki kiszone będą jeszcze lepsze. O jednej z przypraw nikt by nie pomyślał.

leczo na talerzu
03.05.2024 11:38 To mój ulubiony przepis na leczo. Najważniejszy jest jeden dodatek, mało kto go używa

Wśród potraw jednogarnkowych danie, które nazywamy leczo, zajmuje miejsce szczególne. W tym przepisie jego smak podkręcony jest dodatkiem, który wiele zmienia. Dopiero tak przygotowany sos nabiera pełni smaku.

kotlety mielone na patelni
29.04.2024 15:53 W starej gazecie znalazłem przepis na obłędne mielone. Sekret ich smaku tkwi w 2 dodatkach

Czy da się ulepszyć coś tak pysznego, jak kotlety mielone? Oczywiście, że tak. Wystarczy zrobić te z przepisu, a na nowo zachwycisz się smakiem tej tradycyjnej potrawy. Wypróbuj i przekonaj się sama. 

ogórki kiszone
28.04.2024 10:24 Na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot? Co druga osoba popełnia wtedy błąd

Zauważyłeś biały nalot na ogórkach kiszonych? W tym momencie wiele osób popełnia błąd. Jednak podejdź spokojnie do tego problemu. Dowiedz się, co oznacza taki biały nalot i czy musisz wyrzucić ogórki.

sałatka
27.04.2024 19:02 Po prostu uwielbiam tę szybką sałatkę na kolację. Syci i nie ma w sobie ani grama majonezu

Na dzisiejszą kolację podaj sałatkę z tego przepisu. Jest doskonała w smaku, a przy tym jest lekka, bo nie zawiera majonezu. Zrób i przekonaj się sama, jak dobra jest szybka sałatka na kolację. Zrobisz ją w kilka minut.

zupa ogórkowa
27.04.2024 14:10 Zupę ogórkową gotuję tylko na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze

Kiedy myślimy o „wkładkach mięsnych” do zupy, zazwyczaj przychodzi nam do głowy ograniczona liczba możliwości. Warto wyjść poza nią i sięgnąć np. po podroby, które świetnie nadają się w zupnych zestawieniach.

surówka
13.04.2024 16:38 Strzelczyk zalał surówkę sosem z kiszonych ogórków. Po prostu poezja smaku

Kiszone ogórki i kapusta w pysznej surówce od Tomasza Strzelczyka czarują smakiem. Taką surówkę zrobisz raz-dwa i będzie ona doskonałym dodatkiem do wszystkich dań obiadowych. Wypróbuj przepis znanego kucharza w swojej kuchni. 

ogórki w słoikach
10.04.2024 09:51 W warzywniaku podsłuchałem, jak wybrać ogórki do kiszenia. Już nigdy nie wyjdą miękkie i niesmaczne

W warzywniaku usłyszałem niechcący ciekawą rozmowę. Klientka dyskutowała ze sprzedawczynią o wyborze ogórków do kiszenia. Z konwersacji udało mi się wychwycić, jak wybrać idealne warzywa do kiszenia. Czytaj dalej, a też się tego dowiesz.

ogórki kiszone w słoikach
05.04.2024 19:16 Ogórki kiszone już nigdy nie wyjadą puste w środku. Wszystko przez ten trick

Ten trick sprawi, że twoje ogórki kiszone nigdy nie będą puste w środku. Dowiesz się także, dlaczego twoje ogórki są puste oraz jak temu zapobiec. Metoda jest banalnie prosta i co najważniejsze skuteczna. Dzięki niej ogórki pozostaną twarde.