Smakosze.pl Przepisy Nie uwierzysz, co Ojciec Grande dodawał do gotujących się ziemniaków. Można je jeść dosłownie same
canva/Iamthatiam

Nie uwierzysz, co Ojciec Grande dodawał do gotujących się ziemniaków. Można je jeść dosłownie same

15 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ziemniaki gotowane są najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Ojciec Grande gotował je jednak inaczej niż wszyscy. Dodawał do nich bowiem mleko, masło i cebulę, dzięki czemu zyskiwały doskonały smak. Może zastosujesz ten ciekawy, choć prosty sposób w swojej kuchni?

Przepisy Ojca Grande są znane na całym świecie. Zakonnik podawał sprawdzone i nieoczywiste patenty na przygotowanie klasycznych potraw. Dzięki nim każde danie stawało się jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Ojciec Grande zdradził też, jak ugotować ziemniaki, żeby zyskały charakter i zachowały wszystkie wartości odżywcze.

Gotowane ziemniaki zakonnik przygotowywał w niecodzienny sposób. Do garnka dodawał również masło, mleko i cebulę. Ziemniaki zalewał wrzątkiem, a sól wsypywał pod sam koniec gotowania. Dzięki temu popularny dodatek do obiadu zyskiwał doskonały smak.

Gotowane ziemniaki po odcedzeniu i odparowaniu posypmy posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Pamiętajcie, że z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, możemy przygotować również wiele wyśmienitych potraw. Nie wyrzucajmy więc ziemniaków, niech nic w naszej kuchni się nie marnuje.

Gotowane ziemniaki według Ojca Grande

Obrane i pokrojone ziemniaki włóż do garnka i zalej wrzątkiem. W ten sposób ziemniaki będą ugotowane szybciej i nie stracą wartości odżywczych. Nie dodawaj soli od razu do garnka. Ojciec Grande solił ziemniaki dopiero wtedy, gdy te zaczynały robić się miękkie.

W trakcie gotowania Ojciec Grande do ziemniaków dodawał również 1,5 łyżki masła, mleko (w proporcjach szklanka mleka na 1 l wody) i przekrojoną na pół cebulę. Ziemniaki gotowane z tymi dodatkami smakują o wiele lepiej i zachowują więcej cennych składników.

Co zrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu?

Ciężko ugotować taką ilość ziemniaków, żeby idealnie starczyła na jeden obiad. Ziemniaki z poprzedniego dnia możemy wykorzystać w kuchni i przygotować z nich wiele pysznych i prostych dań.

Z ugotowanych ziemniaków przygotujemy nie tylko kluski śląskie czy kopytka. Możemy zrobić z nich również knedle oraz oryginalne placki ziemniaczane . Siostra Anastazja zdradziła także swój patent na ugotowane ziemniaki. Robi z nich pyszne, jarskie kotlety .

Ugotowane ziemniaki
canva/JamesHills z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy