Ekspresowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekret tkwi w 1 dodatku
Marzą wam się placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Ich przygotowanie nie jest wcale trudne. Wystarczy, że do ugotowanych ziemniaków dodacie aromatyczny ser żółty, a uzyskacie smaczne, rozpływające się w ustach i sycące danie. Spróbujecie?
Wielu smakoszy z chęcią sięga po placki ziemniaczane. Równie duża grupa z pewnością nie przepada za ścieraniem warzyw. Przygotowanie specjału jest jednak możliwe z pominięciem uciążliwej czynności. Wystarczy, że wykorzystamy ser żółty i ugotowane ziemniaki.
Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
1 średnia cebula
100 g wędzonego sera żółtego
1 jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalana 3 łyżkami wrzątku
1-2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
pół łyżeczki papryki wędzonej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków? Dodajcie do masy ser, a będzie pysznie
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju i dodajemy do purée ziemniaczanego. Całość łączymy z jajkiem lub kleikiem lnianym i doprawiamy.
Dodajemy starty na tarce o większych oczkach ser żółty i mieszamy masę. Na patelni rozgrzewamy warstwę tłuszczu i układamy na niej uformowane przy pomocy łyżki niezbyt duże, owalne placki.
Smażymy z obu stron przy średniej mocy palnika. Gdy będą złociste, zdejmujemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Podajemy na ciepło z kwaśną śmietaną, sosem grzybowym lub dodatkową porcją podsmażonej cebulki.
Po inne pomysły na placki ziemniaczane zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam np. prosty przepis na przygotowanie ich z wykorzystaniem blendera oraz smakowitą wersję ze śmietaną dodawaną do masy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak oczyścić kurki? Wyjaśniamy krok po kroku. Masa Polaków popełnia fatalny błąd
Faszerowane papryki z mięsem mielonym i ryżem. Przepyszna alternatywa dla gołąbków
Gołąbki łemkowskie są prawdziwą poezją smaku. 1 szczegół może zaskoczyć