Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z kapusty. Bije na głowę nawet Gessler
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.09.2022 14:17

Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z kapusty. Bije na głowę nawet Gessler

Siostra Anastazja robi pyszne kotlety z kapusty. Bije na głowę nawet Gessler
ARTUR BARBAROWSKI/East News, canva/Nikolay_Donetsk

Kotlety z kapusty włoskiej według siostry Anastazji to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Jarskie kotlety przygotujemy błyskawicznie, a dzięki odpowiednim składnikom danie posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.

Kotlety z kapusty włoskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z mięsa. Kotlety z dodatkiem marchewki, sera żółtego i natki pietruszki smakują wyśmienicie i każdy będzie prosił o dokładkę.

Kotlety z kapusty przepisu siostry Anastazji możemy podać z wieloma dodatkami. Doskonale sprawdzi się puree ziemniaczane lub z kalafiora, frytki, kasza, ryż. Do kotletów podajmy również jarzyny, np. surówkę, warzywa gotowane na parze, warzywa sezonowe, będzie prosto, zdrowo i pysznie.

Kotlety z kapusty mają delikatną, lekko chrupiącą panierkę z mąki krupczatki. Po uformowanie kotletów obtoczmy je w mące i usmażmy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu koniecznie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Jarskie kotlety z kapusty włoskiej według przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • średnia główka kapusty włoskiej

  • cebula

  • 2 marchewki

  • 200 g żółtego sera

  • 4 jajka

  • 1,5 łyżki bułki tartej

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz do smaku

  • mąka krupczatka do obtaczania kotletów

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety z kapusty? Kotlety są soczyste, doskonale doprawione i mają chrupiącą skórkę

Kapustę poszatkuj drobno i ugotuj, następnie dokładnie odciśnij nadmiar wody. Na tarce zetrzyj marchewki, cebulę i ser. Przygotowane składniki przełóż do większej miski.

Dodaj bułkę tartą, oliwę z oliwek, natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wbij jajka i dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

Uformuj kotlety, każdy kotlet obtocz w mące pszennej i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut na stronę na złoty kolor. Kotlety przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.

Usmaż również kotlety rybne przepisu Roberta Makłowicza. Doskonałym pomysłem na obiad będą delikatne kotlety mielone z kalafiora, każdy zje je ze smakiem.

Szatkowanie kapusty
canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis