Dlaczego niektóre jajka mają podwójne żółtko? Odpowiedź zaskakuje
Jajko jest bardzo uniwersalnym produktem spożywczym, które wykorzystujemy niemal do wszystkich potraw i ciast. Niekiedy jednak w jajku możemy znaleźć podwójne żółtko. Dowiedz się, dlaczego się pojawia i czy można je jeść. Jak sprawdzić świeżość jajek?
Niektórzy uważają, że jajko z podwójnym żółtkiem nie nadaje się do jedzenia, ponieważ jest efektem karmienia kur antybiotykami. Nic bardziej mylnego, jajko z podwójnym żółtkiem jest zupełnie normalnym zjawiskiem, są osoby, które uważają, że takie jajko jest symbolem szczęścia.
Z jajek przygotujemy rewelacyjne pasty kanapkowe, jajecznicę, dodamy je do kotletów, sałatek, zup. Bardzo często po przekrojeniu jajek ugotowanych na twardo możemy zauważyć szarą, ciemniejszą obwódkę okalającą żółtko. To również zupełnie normalne zjawisko, które jednak pojawia się wyłącznie z nieodpowiedniego gotowania jajek.
Jak sprawdzić świeżość jajek? Surowe jajko włóż do szklanki wypełnionej wodą. Jeśli opadnie na dno na płasko, oznacza to, że jajko jest świeże i ma kilka dni. Jeśli opadnie, ale będzie pochylone- jajko jest już nieco starsze, ale również można je jeść. Takie jajko ma kilka tygodni. Jajko, które unosi się na powierzchni jest stare i należy je od razu wyrzucić.
Dlaczego niektóre jajka mają podwójne żółtko? Czy możemy jeść takie jajka?
Podwójne żółtko to efekt zmian hormonalnych w organizmie kury. Takie jajka znoszą kury młode lub w starszym wieku, które zbliżają się do końca okresu rozrodczego. To zupełnie normalne zjawisko.
Jajko z podwójnym żółtkiem jest więc całkowicie bezpieczne. Musimy pamiętać jednak, że podwójne żółtko to podwójna porcja kalorii, tłuszczy i cholesterolu. Nie należy więc przesadzać z ilością zjadanych jajek z podwójnym żółtkiem.
Czym jest ciemniejsza otoczka wokół ugotowanego na twardo żółtka?
Niekiedy po ugotowaniu i przekrojeniu jajek na twardo widzimy, że wokół żółtka pojawiła się ciemniejsza otoczka. To nic innego jak wynik zbyt długiego gotowania jajek. Takie jajka również spokojnie można jeść.
Jajka na twardo zawsze gotujmy z ustawionym minutnikiem, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że wyjdą idealnie. Średniej wielkości jajka gotujemy 8 minut, duże natomiast 10 od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu od razu przelewamy jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Poznaj również 4 największe błędy podczas robienia ciasta na pierogi. W tym artykule natomiast dowiesz się, dlaczego do biszkoptu warto dodać ocet.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu
Zachwycające zasmażane buraczki. Idealny dodatek do kotletów mielonych
Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą. Postawisz na stole i zrobisz furorę
Źródło: gotowanie.onet