Smakosze.pl Przepisy Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do pączków. Są lekkie i puszyste
canva/RenePi; IG/ewawachowicz

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do pączków. Są lekkie i puszyste

14 lutego 2023

Przepis na pączki Ewy Wachowicz jest znakomity. Receptura wykorzystuje znany naszym babciom patent polegający na dodaniu ugotowanych ziemniaków. Nietypowy składnik sprawia, że ciasto drożdżowe jest niesamowicie miękkie, a jednocześnie po usmażeniu zachwyca lekkością. Musicie spróbować.

Poszukując idealnego pączka na Tłusty Czwartek, wiele osób z pewnością zdecyduje się na samodzielne przygotowanie rarytasu. Przepis na pączki Ewy Wachowicz zaskoczyć może składem, ale przygotowanie słodkich bułeczek wcale nie będzie trudne.

Przepis na pączki Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 duże jaja

  • 110 g cukru

  • 125 g masła

  • 500 g mąki pszennej

  • 500 g mączystych ziemniaków

  • 50 g drożdży piekarniczych lub 2 opakowania drożdży instant

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

Z przepisem na pączki Ewy Wachowicz Tłusty Czwartek będzie lepszy

Przygotowanie pączków zaczynamy od ugotowania obranych i umytych ziemniaków w delikatnie osolonym wrzątku. W międzyczasie topimy masło, które musi nieco ostygnąć, nim wlejemy je do ciasta.

Jeszcze ciepłe bulwy rozdrabniamy przy pomocy praski lub tłuczka. Dodajemy do nich drożdże, przesianą przez sito mąkę, cukier, jajka w temperaturze pokojowej i masło. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy pod przykryciem do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Natłuszczonymi dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynek i formujemy pączki poprzez zwijanie końców ciasta do środka. Odkładamy jeszcze na 10-15 minut, po czym smażymy w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Układamy na bibule, usunąć nadmiar oleju. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Możemy też pokryć pączki lukrem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na tłustoczwartkowe rarytasy. Zerknijcie koniecznie na prosty patent na faworki z ciasta francuskiego . Być może skuszą was też wykwintne róże karnawałowe .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Polsat

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy