Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię. Kalafior nigdy nie był tak pyszny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.02.2023 00:51

Zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię. Kalafior nigdy nie był tak pyszny

None
Canva / l_rinka

Kalafior bez dwóch zdań jest jednym z najpyszniejszych warzyw. Przeważnie gotujemy go we wrzątku, jednak równie dobrze możemy przygotować go zupełnie inaczej. Tym razem polecamy zetrzeć go na tarce i usmażyć z kilkoma dodatkami. Efekt powala na łopatki.

 

Pieczony lub gotowany kalafior nie wywołuje u smakoszy większego zaskoczenia. Jednak to nie jedyne możliwości przygotowania tego pysznego warzywa. Już teraz przekonaj się jak w prosty sposób zrobić z niego przepyszne danie.

Tym razem kalafior zetrzemy na tarce i wymieszamy z jajkami oraz kilkoma pysznymi dodatkami. Danie przypomina omlet, jednak jest o wiele pyszniejsze. Sprawdzi się doskonale w roli obiadu lub kolacji.

Złe wieści dla wielbicieli zimnych napojów. Wkrótce mogą kosztować dużo więcej

Przepis na pysznego smażonego kalafiora

Składniki:

  • 1 niewielki kalafior
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak przygotować lekki i pożywny posiłek z kalafiora?

Kalafiora oczyść z liści. Umyj go pod bieżącą wodą. Następnie warzywo zetrzyj na grubych oczkach tarki. Do potrawy używać będziemy jedynie różyczek, odłóż więc na bok wewnętrzny twardy głąb.

Startego kalafiora przesyp do miski. Dorzuć do niego posiekaną drobno natkę pietruszki. Dodaj też 2 jajka, mąkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Masę z kalafiora wyłóż na rozgrzany tłuszcz. Za pomocą szpatułki rozprowadź ją równomiernie po dnie naczynia tak, aby tworzyła równą, jednolitą powierzchnię.

Powstały w ten sposób placek z kalafiora smaż pod przykryciem przez 7 minut na średniej mocy palnika. Całość delikatnie przewróć i trzymaj na drugiej stronie przez tę samą ilość czasu. Usmażonego kalafiora przełóż na talerz i pokrój w mniejsze kawałki. Potrawa najlepiej smakuje od razu po usmażeniu.

Obiad_z_kalafiora.png

Na naszym portalu znajdziesz dużo więcej przepisów z kalafiorem w roli głównej. Wyborną propozycją jest warzywo w pieczonej odsłonie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Warto również spróbować patentu z blenderem.