Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o faworkach i pączkach. Taratuszki biją je na głowę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 15.02.2023 18:51

Zapomnij o faworkach i pączkach. Taratuszki biją je na głowę

Taratuszki lepsze niż pączki i faworki
Screen z filmu na kanale YouTube Smaki Katriny

Jesteś rozdarty między pączkami a faworkami? Mamy trzecią, najlepszą propozycję. Postaw na pulchne i apetyczne taratuszki. Frykasy z ciasta kefirowego dosłownie rozpływają się w ustach.

Taratuszki to swego rodzaju puszyste faworki. Popularne są zwłaszcza za naszą wschodnią granicą. Znajdziesz w nich równocześnie kształt faworków jak i miękkie ciasto rodem z pączków. Lepszego połączenia nikt nie wymyślił.

Przygotowanie taratuszek jest dziecinnie proste. Wystarczy zagnieść ciasto i usmażyć je na oleju. Taratuszki przez włożeniem na tłuszcz zawija się tak samo, jak faworki. Z takim przepisem poradzi sobie każdy.

Przepis na taratuszki, czyli alternatywę dla pączków i faworków

Składniki:

  • 400 g kefiru

  • 1 jajko

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki roztopionego masła

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 cukier wanilinowy

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania

Konkurencja dla pączków i faworków, czyli taratuszki krok po kroku

Do dużej miski wlej kefir, dodaj sodę, jajko, sól, oraz oba rodzaje cukru. Następnie do tego samego naczynia przesiej mąkę na taratuszki. W niewielkim rondelku rozpuść masło i także dołóż je do składników.

Zawartość miski wyrób na jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, podsyp delikatnie dodatkową porcja mąki. Prawidłowo wyrobiona masa powinna być miękka i dosyć elastyczna. Włóż ją do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, aby odpoczęła.

Po upływie tego czasu ciasto na taratuszki podziel na 2 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkuj. Uzyskany płat podziel na paski, jak do faworków. Na koniec każdy pasek natnij przez środek i wywiń przez powstały otwór.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Taratuszki smaż na tłuszczu do momentu, aż napęcznieją i zarumienią się. Usmażone egzemplarze odsączaj na ręczniku papierowym.

Największy konkurent pączków najlepiej smakuje udekorowany cukrem pudrem. Taratuszki są dużo lepszym smakołykiem, niż oszukane tanie pączki. Wielbicielom faworków przypadnie do gustu ta receptura.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube Smaki Katriny