Smakosze.pl Porady Nie w mleku, nie w wodzie. Śledzie moczone w bursztynowym napoju smakują najlepiej
Canva / Svetlana Monyakova

Nie w mleku, nie w wodzie. Śledzie moczone w bursztynowym napoju smakują najlepiej

16 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Moczenie śledzi w wodzie nie jest żadna nowością. Również kąpiele mleczne są coraz mniejszym zaskoczeniem dla miłośników tej świątecznej przystawki. Czy próbowaliście jednak namaczać śledzie w piwie? Gwarantujemy, że przedstawiana przez nas dziś metoda przejdzie Wasze najśmielsze oczekiwania.

Moczenie śledzi jest obowiązkową czynnością przed przygotowaniem z nich potrawy. Dzięki kąpieli, rybie mięso pozbawiane jest charakterystycznego słonego smaku oraz nabiera delikatności. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak rewelacyjne rezultaty daje moczenie śledzi w piwie. Spróbuj raz, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnych metod.

W czym można namaczać śledzie i czemu należy to robić?

Przygotowanie śledzi na świąteczny stół nie może się obejść bez ich uprzedniego namoczenia . Filety śledziowe przez sprzedażą przechowywane są w solance, która zapobiega ich zepsuciu . Ta metoda nadaje jednak rybie intensywnie słonego smaku, który jest nie do zaakceptowania w docelowej potrawie .

Aby pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi, praktykuje się ich namaczanie . Czynność ta trwa od 12 do nawet 18 godzin , zależnie od wielkości filetów i stopnia ich zasolenia. Dzięki namaczaniu zmniejsza się intensywny smak oraz zapach ryby , a samo mięso staje się bardziej miękkie i delikatne .

Klasyczne przepisy polecają moczenie filetów ze śledzi w wodzie, r ównie popularne staje się także moczenie w mleku. Choć obie metody dają dobre rezultaty, warto postawić na coś mniej oczywistego . Z pomocą przychodzi lubiany przez Polaków napój, jakim jest piwo .

Jak namaczać śledzie w piwie?

Namaczanie śledzi w piwie nie jest tak popularne jak inne sposoby . Okazuje się jednak, że dzięki takiej kąpieli ryba nabiera wyjątkowego smaku . Piwną marynatę należy wcześniej odpowiednio przygotować . Jak to zrobić?

Piwo do moczenia śledzi zagotuj w niewielkim garnuszku , do dając do niego kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy . Tak przygotowany płyn odstaw do wystygnięcia . Następnie zalej nim śledzie przełożone do szklanego pojemnika. Do całości dodaj również łyżkę oleju roślinnego .

Pojemnik ze śledziami szczelnie przykryj za pomocą dedykowanej pokrywki lub folii aluminiowej . Ryby w piwnej zalewie wstaw do lodówki na całą noc . Po upływie tego czasu opłucz je z piwa i przyrządź wedle wybranego przepisu . Sprawdź jaki sposób na świąteczne śledzie ma Ania Starmach . Pikantny sos idealnie komponuje się z dobrze namoczoną rybą .

Canva / LauriPatterson
Canva / LauriPatterson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy