Nie w mleku, nie w wodzie. Śledzie moczone w bursztynowym napoju smakują najlepiej
Moczenie śledzi w wodzie nie jest żadna nowością. Również kąpiele mleczne są coraz mniejszym zaskoczeniem dla miłośników tej świątecznej przystawki. Czy próbowaliście jednak namaczać śledzie w piwie? Gwarantujemy, że przedstawiana przez nas dziś metoda przejdzie Wasze najśmielsze oczekiwania.
Moczenie śledzi jest obowiązkową czynnością przed przygotowaniem z nich potrawy. Dzięki kąpieli, rybie mięso pozbawiane jest charakterystycznego słonego smaku oraz nabiera delikatności. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak rewelacyjne rezultaty daje moczenie śledzi w piwie. Spróbuj raz, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnych metod.
W czym można namaczać śledzie i czemu należy to robić?
Przygotowanie śledzi na świąteczny stół nie może się obejść bez ich uprzedniego namoczenia . Filety śledziowe przez sprzedażą przechowywane są w solance, która zapobiega ich zepsuciu . Ta metoda nadaje jednak rybie intensywnie słonego smaku, który jest nie do zaakceptowania w docelowej potrawie .
Aby pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi, praktykuje się ich namaczanie . Czynność ta trwa od 12 do nawet 18 godzin , zależnie od wielkości filetów i stopnia ich zasolenia. Dzięki namaczaniu zmniejsza się intensywny smak oraz zapach ryby , a samo mięso staje się bardziej miękkie i delikatne .
Klasyczne przepisy polecają moczenie filetów ze śledzi w wodzie, r ównie popularne staje się także moczenie w mleku. Choć obie metody dają dobre rezultaty, warto postawić na coś mniej oczywistego . Z pomocą przychodzi lubiany przez Polaków napój, jakim jest piwo .
Jak namaczać śledzie w piwie?
Namaczanie śledzi w piwie nie jest tak popularne jak inne sposoby . Okazuje się jednak, że dzięki takiej kąpieli ryba nabiera wyjątkowego smaku . Piwną marynatę należy wcześniej odpowiednio przygotować . Jak to zrobić?
Piwo do moczenia śledzi zagotuj w niewielkim garnuszku , do dając do niego kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy . Tak przygotowany płyn odstaw do wystygnięcia . Następnie zalej nim śledzie przełożone do szklanego pojemnika. Do całości dodaj również łyżkę oleju roślinnego .
Pojemnik ze śledziami szczelnie przykryj za pomocą dedykowanej pokrywki lub folii aluminiowej . Ryby w piwnej zalewie wstaw do lodówki na całą noc . Po upływie tego czasu opłucz je z piwa i przyrządź wedle wybranego przepisu . Sprawdź jaki sposób na świąteczne śledzie ma Ania Starmach . Pikantny sos idealnie komponuje się z dobrze namoczoną rybą .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyrazista ryba po japońsku zdetronizuje karpia. Prośby o dokładki nieuniknione
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama