Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Proste śledzie w oleju według Ani Starmach. Rodzaj tłuszczu ma ogromne znaczenie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.12.2022 08:22

Proste śledzie w oleju według Ani Starmach. Rodzaj tłuszczu ma ogromne znaczenie

Proste śledzie w oleju według Ani Starmach. Rodzaj tłuszczu ma ogromne znaczenie
Jakub Kaminski/East News, canva/ Ira Taskova

Śledzie w oleju z cebulą i przyprawami są niezwykle proste, ale też aromatyczne i pełne smaku. Ania Starmach zalewa je zawsze olejem lnianym, który jest bardzo delikatny. Dodaje również goździki, liście laurowe i ziele angielskie. Filety śledziowe wychodzą przepyszne.

Przed przygotowaniem śledzi w oleju koniecznie namocz filety w mleku. Filety zwykle są bardzo słone. Mleko złagodzi ich smak i sprawi, że będą o wiele delikatniejsze. Sekretem smaku jest również odpowiednio przygotowana cebula.

Do śledzi w oleju wykorzystaj cebulę czerwoną. Zanim wymieszasz ją z rybą i resztą dodatków, pokrój ją, posól i skrop sokiem z cytryny. Cebula będzie delikatniejsza i bardziej aromatyczna. Ania Starmach zalewa śledzie olejem lnianym. Ten rodzaj oleju jest idealny do potraw na zimno, ponieważ wzbogaca ich smak.

Ryby z dodatkami przełóż do umytego i wyparzonego słoika. Słoik musi być suchy. To najlepszy sposób na pozbycie się bakterii i drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć danie. Śledzie w oleju będą gotowe po 4-5 dniach. Podaj je na kolację wigilijną, wszyscy będą zachwyceni.

Filety śledziowe w oleju według przepisu Ani Starmach

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych

  • 2 cebule czerwone

  • olej lniany

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ziarna pieprzu

  • sól

  • 2 goździki

  • łyżka soku z cytryny

  • łyżka octu winnego

  • mleko do namaczania

Jak przyrządzić wyśmienite śledzie? Sekretem smaku są przyprawy i olej

Śledzie włóż do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na 4 godziny. Cebulę pokrój, przełóż do miski. Następnie oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Filety pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z cebulą.

Rybę przełóż do większego słoika. Dodaj goździki, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość zalej olejem lnianym, zakręć i wstaw do lodówki na 4-5 dni, smacznego.

Jak wybrać dobre śledzie? Nie tylko kolor filetów ma znaczenie. Przygotuj również aromatyczne śledzie imbirowe z sosem orzechowym. Przekąska posmakuje każdemu.

Olej lniany
canva/al62

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: