Proste śledzie w oleju według Ani Starmach. Rodzaj tłuszczu ma ogromne znaczenie
Śledzie w oleju z cebulą i przyprawami są niezwykle proste, ale też aromatyczne i pełne smaku. Ania Starmach zalewa je zawsze olejem lnianym, który jest bardzo delikatny. Dodaje również goździki, liście laurowe i ziele angielskie. Filety śledziowe wychodzą przepyszne.
Przed przygotowaniem śledzi w oleju koniecznie namocz filety w mleku. Filety zwykle są bardzo słone. Mleko złagodzi ich smak i sprawi, że będą o wiele delikatniejsze. Sekretem smaku jest również odpowiednio przygotowana cebula.
Do śledzi w oleju wykorzystaj cebulę czerwoną. Zanim wymieszasz ją z rybą i resztą dodatków, pokrój ją, posól i skrop sokiem z cytryny. Cebula będzie delikatniejsza i bardziej aromatyczna. Ania Starmach zalewa śledzie olejem lnianym. Ten rodzaj oleju jest idealny do potraw na zimno, ponieważ wzbogaca ich smak.
Ryby z dodatkami przełóż do umytego i wyparzonego słoika. Słoik musi być suchy. To najlepszy sposób na pozbycie się bakterii i drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć danie. Śledzie w oleju będą gotowe po 4-5 dniach. Podaj je na kolację wigilijną, wszyscy będą zachwyceni.
Filety śledziowe w oleju według przepisu Ani Starmach
Składniki:
500 g filetów śledziowych
2 cebule czerwone
olej lniany
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna pieprzu
sól
2 goździki
łyżka soku z cytryny
łyżka octu winnego
mleko do namaczania
Jak przyrządzić wyśmienite śledzie? Sekretem smaku są przyprawy i olej
Śledzie włóż do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na 4 godziny. Cebulę pokrój, przełóż do miski. Następnie oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Filety pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z cebulą.
Rybę przełóż do większego słoika. Dodaj goździki, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość zalej olejem lnianym, zakręć i wstaw do lodówki na 4-5 dni, smacznego.
Jak wybrać dobre śledzie? Nie tylko kolor filetów ma znaczenie. Przygotuj również aromatyczne śledzie imbirowe z sosem orzechowym. Przekąska posmakuje każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealne mielone zrobisz bez bułki, mleka i jajka. 1 dodatek nadaje im boskiej soczystości
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama