Wyrazista ryba po japońsku zdetronizuje karpia. Prośby o dokładki nieuniknione
W niektórych domach od lat na święta serwuje się rybę po japońsku. Dla innych te filety przekładane papryką, ogórkiem konserwowym i cebulą mogą być niemałym zaskoczeniem. Gwarantujemy jednak, że połączenie delikatnego mięsa ze słodko-kwaśną oprawą smakuje wręcz rewelacyjnie.
Ryba po japońsku jest daniem prostym do zrobienia. Do jej przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników. Do ryby po japońsku idealnie nadaje się mintaj, miruna lub dorsz. Ich delikatne i chude mięso komponuje się z pozostałymi składnikami w sam raz.
Przepis na obłędną rybę po japońsku
Składniki:
1 kg filetów z dorsza (lub innej chudej ryby)
4 połówki papryki konserwowej
4-5 ogórków konserwowych
2 cebule
1 jajko
mąka do panierowania
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na zalewę:
2 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
3-4 łyżki octu
3/4 szklanki ketchupu
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
Efektowna ryba po japońsku krok po kroku
Filety do ryby po japońsku oprósz solą i pieprzem. Każdy z filetów opanieruj następnie w rozkłóconym jajku oraz mące. Rybę usmaż na złocisty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Przygotuj zalewę do ryby po japońsku. W osobnej misce połącz ze sobą olej, ocet, ketchup oraz koncentrat pomidorowy. Na koniec całość wymieszaj starannie z wodą.
Warzywa konserwowe do ryby po japońsku i pokrój w paseczki, a cebulę w pióra. Na patelni rozgrzej nową porcję oleju i podsmaż na nim cebulę. W następnej kolejności dodaj do niej również paprykę oraz ogórki konserwowe. Smaż składniki razem przez kilka chwil.
Do podsmażonych warzyw dodaj przygotowaną zalewę. Całość trzymaj na ogniu jeszcze przez klika minut, aż smaki połączą się a sos nieco odparuje. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
W szklanym naczyniu układaj na przemian zalewę oraz usmażone filety. Czynność powtarzaj do wykorzystania wszystkich składników. Rybę po japońsku możesz podawać zarówno na ciepło, zaraz po przygotowaniu, jak tez po kilku godzinach jako danie zimne. Babcina ryba po grecku jest prawdziwym świątecznym klasykiem. Dowiedz się, które gatunki najlepiej nadają się do świątecznych dań.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wigilijny pasztet bez grama mięsa. Zrobisz go z aromatycznego rarytasu. Przyciągnie wszystkich gości
Wyśmienity seromakowiec. Połączenie 2 ulubionych mas zadowoli wszystkich świątecznych gości
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama