Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczne śledzie w pikantnym sosie. Zaskocz swoich najbliższych tym wyjątkowym przepisem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.11.2022 22:10

Świąteczne śledzie w pikantnym sosie. Zaskocz swoich najbliższych tym wyjątkowym przepisem

śledzie w pikantnym sosie
Canva / virginijavaidakaviciene

Już za kilka tygodni na naszych stołach zagości śledź we wszystkich możliwych postaciach. Nasza propozycja może być dla niektórych niemałym zaskoczeniem. Śledzie w pikantnym sosie z dodatkiem chrzanu podbiją Wasze kubki smakowe. Gorąco zachęcamy do ich spróbowania.

Podstawą śledzi w pikantnym sosie jest marynata na bazie chrzanu i tartej cebuli. Te dwa składniki zapewniają wyjątkowy aromat oraz przyjemną ostrą nutę. Taki dodatek idealnie współgra z słonym smakiem ryby. Każdy będzie zachwycony.

Przepis na śledzie w pikantnym sosie

Składniki:

  • 4-5 filetów z matiasa

  • 3 jajka

  • 1 szklanka śmietany 12%

  • 1 średnia cebula

  • 1 płaska łyżka tartego chrzanu

  • sok z cytryny

  • cukier puder

  • sól i pieprz do smaku

Obłędne śledzie w pikantnym sosie krok po kroku

Przygotuj marynatę do śledzi w pikantnym sosie. Jajka ugotuj na twardo, a następnie wyjmij z nich żółtko. Cebulę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub bardzo drobno posiekaj. Do przepisu potrzebujesz 2 łyżek rozdrobnionego w ten sposób warzywa.

W misce wymieszaj składniki sosu. Ugotowane żółtka rozetrzyj z sokiem z cytryny na gładką masę, a następnie wymieszaj ją ze śmietaną. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodaj do nich cebulę i chrzan. Dodatek do śledzi w pikantnym sosie przypraw solą, pieprzem i cukrem pudrem.

Filety do śledzi w pikantnym sosie namocz przez 15-20 minut w zimnej wodzie. Następnie pokrój rybę na mniejsze kawałki i ułóż na półmisku. Matiasy zalej sosem, przykryj folią i wstaw do lodówki. Śledzie w pikantnym sosie są gotowe do podania po 2 godzinach chłodzenia. Wyjątkowy sos na bazie suszonych śliwek idealnie współgra ze smakiem śledzia. Sprawdź w czym namaczać filety, aby ich smak był odpowiednio zbalansowany.

Canva / matka_Wariatka
Canva / matka_Wariatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: