Przenigdy nie kupuj takich mandarynek. Będą kwaśne
Mandarynki od lat towarzyszą nam podczas świąt Bożego Narodzenia. Niewielkie pomarańczowe owoce roztaczają wokół siebie charakterystyczny cytrusowy aromat. Jak wybrać spośród nich te najbardziej słodkie? Prawdę o smaku mandarynek powie nam ich wygląd oraz waga.
Kwaśna mandarynka z małą ilością soku nie jest niczym smacznym. Uciążliwe obieranie zakończone jedzeniem miąższu wypełnionego pestkami potrafi skutecznie zepsuć humor. Poniżej podpowiemy, jak wybrać najlepsze mandarynki w sklepie na podstawie ich wyglądu, a także skąd pochodzą najsmaczniejsze owoce.
Jak rozpoznać najsłodsze mandarynki na podstawie ich wyglądu?
Wybór idealnych mandarynek może wydawać się karkołomnym zadaniem. Jak wśród ogromnego asortymentu wybrać te właściwe? Wystarczy znać kilka zasad, aby z łatwością odróżnić słodkie owoce, od tych cierpkich.
Zwróć uwagę na kolor skórki mandarynek. Słodkie owoce charakteryzują się intensywną pomarańczową barwą. Unikaj tych zielonkawych, żółtych i blado pomarańczowych. Najprawdopodobniej są niedojrzałe, przez co nie będą smakować dobrze.
Pozostając przy skórce, warto ocenić jej grubość. Słodkie i soczyste mandarynki mają skórkę grubą i luźną. Cienka i mocno napięta może zwiastować nieprzyjemny cierpki smak. Skórka dojrzałego owocu rozsiewa także intensywny cytrusowy aromat, podczas gdy ta z mandarynki kwaśnej jest praktycznie bezzapachowa.
Spójrz na miejsce po gałązce mandarynki. W słodkich egzemplarzach jest ono białe i miękkie. Zdrewniały i brązowy punkcik charakteryzuje owoce gorzkie i wysuszone zbyt długim przechowywaniem.
Ostatnim kryterium, jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny mandarynek, jest rozmiar. Małe i ciężkie owoce są słodkie i soczyste. Mandarynki duże i lekkie są nieprzyjemnie suche przez znikomą zawartość soku.
Jakie są odmiany mandarynek i gdzie rosną najsmaczniejsze owoce?
W naszych sklepach możemy najczęściej spotkać 3 różne odmiany mandarynek. Każda z nich ma swoją charakterystykę, jeśli chodzi o smak. Poniżej przedstawiamy więcej szczegółów na ten temat.
Satsuma to bezpestkowe mandarynki łatwe w obieraniu. Są niewielkich rozmiarów, a ich smak, lekko kwaskowaty, podobny jest do smaku pomarańczy. Można poznać je po kulistym, nieco spłaszczonym kształcie.
Mandarynki tangelo powstały ze skrzyżowania z grejfrutem. Smak mają orzeźwiający a skórkę luźną i grubą. Ich cechą charakterystyczną jest zwężający się czubek.
Najbardziej popularne w sklepach są klementynki. Smakują jak połączenie mandarynki z nieco gorzką pomarańczą. Są małe i dosyć słodkie, z lekko kwaskowatą nutą. W ich miąższu znajdziemy znikomą ilość pestek.
Coraz częściej w większych sklepach możemy znaleźć informację o pochodzeniu poszczególnych owoców. W przypadku mandarynek najlepiej postawić na marokańskie lub hiszpańskie. Unikajmy natomiast owoców pochodzących z Turcji. Zazwyczaj są kwaśne oraz pełne pestek. Skórkę z mandarynki możesz wykorzystać w niezwykły sposób. Smak pomarańczy rozpoznasz po kilku cechach ich zewnętrznego wyglądu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wigilijny pasztet bez grama mięsa. Zrobisz go z aromatycznego rarytasu. Przyciągnie wszystkich gości
Wyśmienity seromakowiec. Połączenie 2 ulubionych mas zadowoli wszystkich świątecznych gości
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama