Smakosze.pl Porady Nie wyrzucaj fusów po kawie. Tak wykorzystasz je w swojej kuchni
Fot. Anna Zyśk

Nie wyrzucaj fusów po kawie. Tak wykorzystasz je w swojej kuchni

17 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Fusy po kawie są cenniejsze, niż mogłoby się wydawać. Dzięki swoim właściwościom nie powinny trafić do kosza na śmieci. Dlatego dowiedz się, jak wykorzystać fusy po kawie, a rozwiążesz wiele powszechnych, kuchennych problemów.

Cenne fusy po kawie

Fusy po naszej ulubionej kawie zazwyczaj wyrzucamy. To spory błąd, bo można wykorzystać je w o wiele lepszy i korzystniejszy sposób. Podzieliła się nim Anna Zyśk, czyli vlogerka kulinarna, która swoimi poradami dzieli się mediach społecznościowych, w krótkim filmie pokazała, jak wykorzystać fusy po kawie. Jej przepisy i porady kulinarne znajdziesz na kanale jedz.pysznie na Instagramie.

To, co Zyśk robi z fusami, jest imponujące. W dodatku udowadnia, że w kuchni niż się nie zmarnuje i wszystko można wykorzystać ponownie. Poznaj właściwości fusów i dowiedz się, jak możesz wykorzystać je w kuchni .

Dodaj do masy na mielone. Patent babci Krysi na wyśmienite kotlety

Właściwości fusów po kawie w kuchni

Fusy do kawy można wykorzystać w gospodarstwie domowym ze względu na ich właściwości, o których nie każdy ma pojęcie. Należy pamiętać, że mają one zdolność neutralizowania i pochłaniania nieprzyjemnych zapachów. Ponadto fusy świetnie sprawdzą się jako naturalny środek czystości. Poniżej znajdziesz przykłady ich zastosowań.

Jak wykorzystać fusy po kawie?

Zastosowanie 1. Fusy warto przełóż do małej miseczki

fusy.jpg
Fot. Anna Zyśk

Umieścić ją w lodówce. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnych zapachów.

kawa w lodówce.jpg
Fot. Anna Zyśk

Zastosowanie 2. Fusy po kawie rozsyp w brudnym zlewie. A następnie za pomocą gąbki poszoruj jego powierzchnię. Na koniec wystarczy go spłukać i patrzeć, jak zlew lśni.

czyszczenie zlewu.jpg
Fot. Anna Zyśk

Zastosowanie 3. Jeżeli twoje dłonie po krojeniu cebuli lub czosnku charakterystycznie pachną, wetrzyj w nie fusy z kawy. Na koniec wystarczy spłukać fusy. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu.

czyszczenie rÄ…k.jpg
Fot. Anna Zyśk
Weź czerstwą bułkę i zalej mlekiem. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Szokujące ceny na jarmarku bożonarodzeniowym. Za hot doga trzeba zapłacić 99 złotych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy