Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź czerstwą bułkę i zalej mlekiem. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.12.2024 14:15

Weź czerstwą bułkę i zalej mlekiem. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

czerstwe pieczywo zalane mlekiem
Fot. Anna Zyśk

Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa! Poznaj przepis influencerki kulinarnej Anny Zyśk i wykorzystaj ten składnik do przygotowania dania, które zachwyci całą rodzinę. Sposób jest banalny, a w dodatku nic się nie zmarnuje. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie. 

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Nieraz każdemu zdarza się kupić zbyt dużo chleba lub bułek, które po dłuższym czasie wysychają w chlebaku. Zazwyczaj takie czerstwe pieczywo trafia na śmietnik, a to spory błąd. Po pierwsze dlatego, że dochodzi do marnowania żywności, a po drugie – to pieczywo nadaje się do przygotowania innego dania.

Swój sposób pokazała Anna Zyśk, czyli prowadząca kanał jedz.pysznie na Instagramie. Kulinarna vlogerka z czerstwego pieczywa przygotowuje pizzę. Koniecznie dowiedz się, jak ją zrobić, a rodzina na pewno pokocha jej smak. Obiad zrobisz za grosze i nic w kuchni się nie zmarnuje!

Szokujące ceny na jarmarku bożonarodzeniowym. Za hot doga trzeba zapłacić 99 złotych

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Przygotowanie pizzy z czerstwego pieczywa jest możliwe dzięki dodatkom, z których zrobisz ciasto na pizze. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście mleko oraz bułka. Oprócz tych produktów niezbędne są również przyprawy oraz składniki, które znajdą się na wierzchu pizzy. Znajdziesz je wszystkie na liście poniżej. Pamiętaj, że te ostatnie składniki możesz zamienić na swoje ulubione, a pizza również wyjdzie udana.

Składniki:

  • 3 czerstwe bułki
  • 1-1 ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 50 g startego żółtego sera (do ciasta)
  • koncentrat pomidorowy
  • starty ser
  • salami
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki
  • pieczarki
  • mozzarella
  • oregano
  • pieprz
  • sól

Pizza z czerstwego pieczywa – przepis

Krok 1. Czerstwe pieczywo podziel na mniejsze części. Przełóż je do miski i zalej mlekiem. Pozostaw do zmięknięcia.

bułka w mleku.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Po chwili odciśnij pieczywo z nadmiaru mleka. Wbij jajko oraz wsyp starty ser. Całość przypraw pieprzem i solą. Składniki wymieszaj na jednolite ciasto.

dodanie jajka do bułki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nie ciasto i uformuj okrągły placek na pizze. Piecz go w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.

rozprowadzenie masy na blaszce.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Po tym czasie spód pizzy posmaruj koncentratem pomidorowym i obsyp startym serem. Na wierzchu ułóż pokrojone pieczarki, pomidory, oliwki oraz salami, mozzarellę. WIerch obsyp oregano.

dodawanie składników na ciasto.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Pizzę piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 5-10 minut. Gotową krój na kawałki i podawaj na obiad.

gotowa pizza.jpg
Fot. Anna Zyśk