Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj do masy na mielone. Patent babci Krysi na wyśmienite kotlety
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.12.2024 14:49

Dodaj do masy na mielone. Patent babci Krysi na wyśmienite kotlety

masa na kotlety mielone
Fot. Shutterstock/Nicole Linemann

Ulepsz swój przepis na kotlety mielone. Dodaj do mięsa jeden składnik, który wzbogaci smak tego klasycznego dania. Rodzina zauważy różnicę, ale nikt nie będzie narzekał. Wypróbuj przepis babci, a sprawisz, że obiad będzie udany. 

Kotlety mielone, czyli sposób na tani obiad

Kotlety mielone to klasyczne danie kuchni polskiej. Ich smak jest wszystkim dobrze znany i praktycznie każdy kucharz wie, jak je przygotować. Okazuje się, że ten tradycyjny przysmak może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że do masy z mięsem, dodasz jedno warzywo i wcale nie chodzi tutaj o cebulę lub szczypior. 

O tym, co warto dodać i jak z tym dodatkiem przygotować kotlety, dowiesz się z dalszej części tekstu. To właśnie tam znajdziesz nieskomplikowany przepis. 

kapusta.jpg
Fot. Canva/Artspace's Images
Weź czerstwą bułkę i zalej mlekiem. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

Kotlety mielone z nietypowym składnikiem

Kotlety mielone będą smaczniejsze i o wiele bardziej sycące, jeżeli dodasz do nich kapustę. Ten składnik nie jest oczywistym wyborem, ale warto dodać go do masy mielone, które smakiem będą przypominały gołąbki. Oprócz tego warzywa i mielonego mięsa potrzebne będą także inne produkty. Znajdziesz je wszystkie na liście umieszczonej poniżej. 

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 700 g białej kapusty
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety mielone z kapustą

Mielone mięso przełóż do miski. Kapustę obierz, umyj i drobno posiekaj. Warzywo przełóż do drugiej miski i obsyp je solą. Wymieszaj i odstaw na pół godziny. W tym czasie cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym oleju.

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do mięsa. Dodaj cebulę oraz wbij jajka. Wsyp także przyprawy i bułkę tartą. Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety mielone.

Na patelni rozgrzej olej. Ułóż kotlety i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Kotlety doskonale smakują z sosem pomidorowym, ale można podawać je także bez niego. Nie zapomnij o ziemniakach i smacznej surówce. 

Sprawdź także, czego nie robić przygotowując sałatkę jarzynową oraz poznaj przepis Okrasy na dania z karpia

kotlety z kapustą.jpg
Fot. Canva/fannrei