Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Nie żyje światowa legenda kulinariów
webandi, pixabay

Nie żyje światowa legenda kulinariów

22 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jeden z najbardziej zdolnych kucharzy świata, Mark Peel, odszedł w wieku 66 lat w Los Angeles. Brał udział w Top Chef Masters, Top Chef, Hell’s Kitchen, Knife Fight i Kitchen Nightmares. Jako szef kuchni opracował styl, który łączy klasyczne wiejskie potrawy ze składnikami najlepszej jakości.

Praca jako kucharz lub szef kuchni jest wyjątkowo niewdzięczna i niewiele osób może jej sprostać. Długie godziny spędzone na stojąco, mnóstwo stresu, wysoka temperatura i chaos sprawiają, że niejeden szybko ryzykuje.

Mark Peel był jednak inny. Od samego początku z pewnością zakochał się w gwarze kuchni, a emocje związane ze sprostaniem oczekiwań klientów, napędzały go niczym paliwo. Niestety w wieku 66 lat zmarł w Los Angeles.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Kim był Mark Peel?

Swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął już jako dziecko, gdyż jego mama nie potrafiła gotować, a rodzina musiała zostać nakarmiona. W czasie liceum i studiów dorabiał na kuchniach, aby móc zapłacić za swoją edukację.

W końcu zdołał znaleźć dobrą pracę w Ma Maison, lokal założony w 1973 roku przez Patricka Terraila. Następnie przez lata uczył się, chociażby pieczenia pizzy, czy modyfikowania klasycznych dań w taki sposób, aby można je było zrobić ze składników premium.

Na przestrzeni lat pracował także przy trzech książkach kucharskich, które z sukcesem sprzedały się w wielu kopiach. Według niektórych miał tendencję do prokrastynacji, a także spóźniania się na ważne uroczystości.

Śmierć kucharza

Mężczyzna zmarł w wieku 66 lat w Los Angeles na bardzo agresywny rodzaj nowotworu, który zdołał go pokonać w 9 dni od diagnozy. Lekarze nie byli w stanie uratować jego życia, gdyż było już za późno.

Pozostawił za sobą swoją byłą żonę Nancy Silverton, z którą ma trójkę dzieci. Wcześniej prowadził wraz z nią dobrze prosperujący lokal Campanile, który przez amerykańskich krytyków kulinarnych, określany jest mianem restauracji, która wyznaczyła trendy na lata.

- Był bardzo miłym człowiekiem, wyjątkowo zrównoważonym w swoim życiu. Nigdy nie był jednym z tych szalonych facetów, którzy rzucają patelniam i - powiedział Wolfgang Puck, znany kucharz, przełożony i przyjaciel Peel'a.

Mark-Peel profile-pic
Mark Peel w swojej restauracji Prawn Coastal

Źródło: commons.wikimedia.org/Melehuna; Creative Commons 4.0 International

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nytimes.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy