Prosty sposób na domowe suszone pomidory w oleju
Suszone pomidory w oleju można wykorzystać na wiele sposobów. Jedni dodaję je do makaronów i sałatek. Inni wzbogacają o nie mięsne dania. Niestety, za słoiczek czasem trzeba zapłacić nawet 10 złotych. Okazuje się, że z łatwością można samodzielnie przygotować suszone pomidory.
Pyszne suszone pomidory niejednokrotnie przyprawiały o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Mało kto spodziewałby się, że ich przygotowanie jest tak proste. Wystarczy kilka niedrogich składników.
Suszone pomidory, które zaskoczą domowników
Nie da się ukryć, że suszone pomidory są z miłą chęcią wykorzystywane przez liczne grono wielbicieli kulinariów. Ich walory smakowe potrafią na długo pozostawać w pamięci. Nie bez powodu mimo swojej dosyć wysokiej ceny często goszczą na naszych stołach.
Niedawno wspominaliśmy o tym, czy surowe pomidory są zdrowsze od przetworów na ich bazie. Dziś skoncentrujemy się na suszonym wydaniu tego warzywa. Zazwyczaj w sklepie za specjał w oleju przychodzi nam zapłacić nawet 10 złotych. Trzeba przyznać, że co całkiem sporo jak na niewielki słoiczek.
Domowe suszone pomidory w oleju są znacznie tańszym rozwiązaniem. Smakołyk jest banalnie prosty w przyrządzeniu. Najlepiej wykorzystać suszarkę do grzybów i warzyw. Jednak równie dobrze możemy użyć piekarnika.
Składniki potrzebne do przygotowania suszonych pomidorów w oleju można dostać w niemal każdym sklepie. Zapłacimy za nie niewielkie pieniądze. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć, przed rozpoczęciem pracy?
2,5 kg pomidorów
świeża bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn
kilka ząbków czosnku
20 g soli soli
1,5 litra oleju
30 ml octu zwykłego
(Canva / KateSmirnova)
Domowe suszony pomidory smakują obłędnie
Na początku musimy starannie umyć pomidory. Dzielimy je na połówki i wycinamy z nich szypułki. Pokrojone pomidory posypujemy solą i układamy na suszarce do warzyw. Uruchamiamy urządzenie. Co kilka godzin sprawdzamy, czy nasze specjały już się ususzyły.
Pomidory powinny znacząco stracić na objętości, jednak nie mogą być zbyt suche i twarde. Kiedy będą już gotowe, wówczas umieszczamy je w misce z posiekanymi ziołami oraz rozdrobnionymi ząbkami czosnku. Wszystko wzbogacamy o ocet i mieszamy. Całość odstawiamy na 15 minut.
Mieszankę umieszczamy w słoiczkach tak, aby pozostało w nich 1/3 wolnej przestrzeni. Olej podgrzewamy w garnku. Nie może być zbyt gorący. W przeciwnym wypadku nasze pomidory się usmażą, a nie o to nam przecież chodzi.
Pomidory zalewamy ciepłym olejem. Słoiczki zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Po 12 godzinach możemy przenieść je w ciemne i suche miejsce. Suszone specjały będą gotowe po około 2 tygodniach. Godny uwagi jest również rosół z dodatkiem pieczonego pomidora.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Blog z apetytem