Smakosze.pl Przepisy Niebanalne ciasto majonezowe w sam raz na Wielkanoc. Słodkie uzupełnienie świątecznego stołu
canva/vm2002

Niebanalne ciasto majonezowe w sam raz na Wielkanoc. Słodkie uzupełnienie świątecznego stołu

14 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Podajemy wam doskonały przepis na niebanalne ciasto majonezowe w sam raz na Wielkanoc. Będzie stanowić słodkie uzupełnienie świątecznego stołu. Jest proste do przygotowania, niesłychanie puszyste i wilgotne. A za całym tym sukcesem stoi zaskakujący składnik.

Typowe, wielkanocne ciasta to mazurki, baby i serniki. Jednak oprócz nich można też przygotować inne smakołyki. Ważne by były proste i szybkie do zrobienia i nas nie zawiodły. Takim wypiekiem z pewnością będzie nasze ciasto majonezowe. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i upiec, a efekt jest niezwykle puszysty i smaczny.

Niebanalne ciasto majonezowe w sam raz na Wielkanoc

Składniki:

  • 5 jajek

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 4 czubate łyżki majonezu

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Przygotowanie ciasta majonezowego

Białka ubij na sztywno. Dalej ubijaj, dodając stopniowo cukier. Powinna powstać gęsta, lśniąca masa. Dodaj do niej żółtka, delikatnie wymieszaj.

Do masy jajecznej dodaj majonez, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, a także sok i skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a jeśli używasz formy na babkę, wysmaruj ją tłuszczem i wysyp tartą bułką. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj powierzchnię.

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na babkę wielkanocną z lubelszczyzny , a także na sernik wielkanocny Ewy Wachowicz .

majonez
majonez

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy