Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka faszerowane z chrzanem. Prosty przepis na wielkanocny specjał
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.04.2022 08:20

Jajka faszerowane z chrzanem. Prosty przepis na wielkanocny specjał

Jajka faszerowane chrzanem
canva/ivanmateev

Jajka faszerowane chrzanem to pomysł na pyszne śniadanie, przekąskę lub przystawkę. Potrawa wygląda elegancko i wiosennie, będzie więc pięknie wyglądać na wielkanocnym stole. Poznaj przepis na wyśmienite jajka faszerowane chrzanem.

Jajka faszerowane to świetne danie, zarówno na Wielkanoc, spotkania w rodzinnym gronie, kolację, śniadanie, a także, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Jajka z chrzanem przygotujesz bardzo szybko, a ich wygląd i smak urozmaici każdy posiłek.

Jajka do faszerowania zawsze gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki z łatwością odejdą od białek. Jajka M gotuj 8 minut od wrzenia, większe jajka 10 minut, żółtka do farszu muszą być idealnie ścięte, żeby były najsmaczniejsze.

Na Wielkanoc przygotuj jajka faszerowane w buraczanej zalewie, będą miały oryginalny kolor, a goście oniemieją z zachwytu.

Przepis na jajka faszerowane z chrzanem

Składniki:

  • 5 dużych jajek

  • łyżka chrzanu tartego ze słoika

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

  • natka pietruszki do dekoracji

Jak zrobić jajka faszerowane z chrzanem?

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na pół, wyjmij żółtka. Żółtka rozgnieć z masłem i chrzanem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę włóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na ugotowane białka w miejscach po żółtkach, jajka przełóż na talerz i udekoruj świeżą natką pietruszki, smacznego.

Chrzan tarty

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Smaker