Pasztet wielkanocny z królika. Przepis krok po kroku
Pasztet wielkanocny z królika jest absolutną świąteczną klasyką. Z dodatkiem boczku i włoszczyzny potrawa wyjdzie o niebo lepiej. Pasztet w takim wydaniu jest niezwykle wilgotny i ma niepowtarzalny smak. Prosty przepis zaskoczy niejednego smakosza.
Mięso królicze jest bardzo delikatnym i smacznym mięsem i to właśnie z niego przygotujesz wyśmienity, wilgotny pasztet, który będzie hitem na świątecznym stole. Do pasztetu z królika dodaj również boczek, który wzmocni smak całej potrawy.
Aby pasztet nie był suchy, po doprawieniu przygotowanej masy dodaj do niej jajka, a na wierzch poukładaj cienkie plastry słoniny. Słonina pod wpływem wysokiej temperatury zacznie się topić, dodatkowo nawilży danie i zapobiegnie przesuszeniu. Do pasztetu podaj sos żurawinowo- chrzanowy, idealnie komponuje się z daniem.
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkową potrawę na Wielkanoc- tu poznasz przepis na klops wielkanocny z jajkami. Będzie świetny zarówno na obiad, jak i na kolację czy śniadanie.
Przepis na pasztet wielkanocny z królika
Składniki:
1 kg mięsa z królika
300 g boczku surowego
kilka cienkich plastrów słoniny
mały seler
3 marchewki
korzeń pietruszki
2 cebule
4 jajka
2 czerstwe bułki pszenne
majeranek suszony
gałka muszkatołowa
2 iście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
lubczyk
sól, pieprz
łyżka masła
Jak zrobić pasztet wielkanocny z królika?
Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, dodaj marchewki, 1 cebulę, seler, pietruszkę, lubczyk i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2,5 godziny, aż powstanie aromatyczny wywar.
W tym czasie na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojony boczek i smaż przez kilka minut. Ugotowane mięso z królika oddziel od kości, warzywa wyjmij z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie przygotowane składniki zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, przełóż do miski.
Bułki zalej wodą, żeby zmiękły, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Pasztet dopraw do smaku suszonym majerankiem i gałką muszkatołową, solą i pieprzem, następnie wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę poukładaj plastry słoniny i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 1,5 godziny, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/rostovtsevayulia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: Cookidoo