Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pasztet wielkanocny z królika. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.04.2022 09:22

Pasztet wielkanocny z królika. Przepis krok po kroku

Pasztet z królika
canva/KatarzynaZdanowska

Pasztet wielkanocny z królika jest absolutną świąteczną klasyką. Z dodatkiem boczku i włoszczyzny potrawa wyjdzie o niebo lepiej. Pasztet w takim wydaniu jest niezwykle wilgotny i ma niepowtarzalny smak. Prosty przepis zaskoczy niejednego smakosza.

Mięso królicze jest bardzo delikatnym i smacznym mięsem i to właśnie z niego przygotujesz wyśmienity, wilgotny pasztet, który będzie hitem na świątecznym stole. Do pasztetu z królika dodaj również boczek, który wzmocni smak całej potrawy.

Aby pasztet nie był suchy, po doprawieniu przygotowanej masy dodaj do niej jajka, a na wierzch poukładaj cienkie plastry słoniny. Słonina pod wpływem wysokiej temperatury zacznie się topić, dodatkowo nawilży danie i zapobiegnie przesuszeniu. Do pasztetu podaj sos żurawinowo- chrzanowy, idealnie komponuje się z daniem.

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkową potrawę na Wielkanoc- tu poznasz przepis na klops wielkanocny z jajkami. Będzie świetny zarówno na obiad, jak i na kolację czy śniadanie.

Przepis na pasztet wielkanocny z królika

Składniki:

  • 1 kg mięsa z królika

  • 300 g boczku surowego

  • kilka cienkich plastrów słoniny

  • mały seler

  • 3 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • 2 cebule

  • 4 jajka

  • 2 czerstwe bułki pszenne

  • majeranek suszony

  • gałka muszkatołowa

  • 2 iście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • lubczyk

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Jak zrobić pasztet wielkanocny z królika?

Mięso umyj, oczyść, włóż do garnka, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, dodaj marchewki, 1 cebulę, seler, pietruszkę, lubczyk i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2,5 godziny, aż powstanie aromatyczny wywar.

W tym czasie na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojony boczek i smaż przez kilka minut. Ugotowane mięso z królika oddziel od kości, warzywa wyjmij z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie przygotowane składniki zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, przełóż do miski.

Bułki zalej wodą, żeby zmiękły, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Pasztet dopraw do smaku suszonym majerankiem i gałką muszkatołową, solą i pieprzem, następnie wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę poukładaj plastry słoniny i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 1,5 godziny, smacznego.

Gałka muszkatołowa

Źródło zdjęcia: canva/rostovtsevayulia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Cookidoo

Zapraszamy na nasz Instagram