Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowa babka wielkanocna prosto z Lubelszczyzny. Klasyka w doskonałym wydaniu

Wyjątkowa babka wielkanocna prosto z Lubelszczyzny. Klasyka w doskonałym wydaniu

Wyjątkowa babka wielkanocna prosto z Lubelszczyzny
canva/Yuliya Stolyevych's Images

Babka drożdżowa jest specjałem, którego według wielu smakoszy nie może zabraknąć w święta. Pochodzący z Lubelszczyzny przepis na ten rarytas zakłada dodanie do niego jabłek, dzięki czemu staje niezwykle wilgotna i aromatyczna. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie

Babka drożdżowa obok paschy i mazurka jest jednym z popularniejszych słodkich wypieków wielkanocnych. Warto sięgnąć po regionalną recepturę na ten klasyk z dodatkiem słodkich jabłek. Owoce nadadzą ciastu przyjemnej konsystencji i sprawią, że babka na długo pozostanie w waszej pamięci.

Przepis na pyszną babkę wprost z Lubelszczyzny

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży

  • 1,5 szklanki napoju roślinnego

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej + 1 łyżka

  • 2 jabłka

  • pół szklanki cukru + 1 łyżka

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich ciepły napój roślinny oraz po 1 łyżce cukru i mąki. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans. Do tak przygotowanego zaczynu wsypujemy pozostały cukier i mąkę.

Dodajemy ekstrakt i wyrabiamy ciasto. Pod koniec porcjami wlewamy olej. Uzyskana masa powinna być nieco lepka i lejąca. Przenosimy ją do miski i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Jabłka obieramy. Kroimy je w kostkę, jednocześnie usuwając gniazda nasienne. Owoce dodajemy do ciasta i jeszcze przez chwilę je wyrabiamy. Przenosimy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.

Wyrównujemy wierzch i odstawiamy jeszcze na 20 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 35-40 minut, a następnie studzimy babkę w formie przez 20 minut. Wyjmujemy i dekorujemy.

Babka drożdżowa z Lubelszczyzny zaskakuje dodatkiem owoców
Babka drożdżowa z Lubelszczyzny zaskakuje dodatkiem owoców

Źródło zdjęcia: canva/Mallivan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: weganon

Zapraszamy na nasz Instagram