Niebanalny czosnek do smarowania kanapek. Pyszne smarowidło na pieczywo od Ewy Wachowicz
Zdradzimy wam dziś przepis Ewy Wachowicz na niebanalny czosnek do smarowania kanapek. By zrobić przepyszne smarowidło, wystarczy obrać ząbki czosnku, zalać je olejem i gotować 40 minut. Tak przygotowany czosnek można też dodać do sałatek. Będzie łagodniejszy w smaku.
Wiele osób nie wyobraża sobie potraw bez dodatku czosnku. Jest on na tyle smaczny i aromatyczny, że mięso czy warzywa za jego sprawą zyskują nowy wymiar. Do tego jest szalenie zdrowy — m.in. działa bakterio i wirusobójczo i zwiększa odporność organizmu.
Niestety ma jeden mankament — po jego zjedzeniu zioniemy niemiłą wonią. Najmocniejszy zapach zostawia po sobie świeży czosnek, ten przetworzony jest nieco łagodniejszy. Dlatego nasza dzisiejsza propozycja będzie idealnym rozwiązaniem dla miłośników czosnku.
Czosnek wg przepisu Ewy Wachowicz będzie doskonałym dodatkiem do kanapek i sałatek. Na kanapkach można go rozsmarować, bo jego ząbki są bardzo miękkie. Można go też pokroić w plasterki — jak kto lubi.
Przepis na czosnek do smarowania kanapek
Składniki:
-
4-5 główek czosnku
-
gałązka rozmarynu
-
kilka gałązek tymianku
-
kilka ziaren pieprzu
-
ok. 1,5 szklanki oliwy z oliwek
-
1 łyżka soli
Przygotowanie czosnku marynowanego w oliwie
Ząbki czosnku obierz z łupin, przełóż do małego garnka. Dodaj rozmaryn, tymianek i pieprz, a także oliwę i sól.
Całość podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 40 minut. Po tym czasie czosnek przełóż do wyparzonych słoiczków i zalej gorącą oliwą.
Krawędź słoików wytrzyj do sucha, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć. Słoiki z czosnkiem wystudź, a potem przechowuj w lodówce.
Wskazówka:
Jeśli pozostało ci trochę oliwnej zalewy, możesz ją wykorzystać do aromatyzowania potraw, np. sałatek, sosów.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na czosnek kiszony , a także na czosnek pieczony .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej
-
Przepyszna zapiekanka Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięsa. 1 porcja syci na cały dzień
-
Nietypowy farsz mięsno-warzywny do pierogów. Najlepszy smak, od razu go pokochasz
Źródło: smaker, luksusowakuradomowa