Pieczony czosnek - jak zrobić i z czym podawać produkt, w którym zakochał się świat?
Lubicie pieczony czosnek? A wiecie, jak go zrobić i z czym podawać? Ten produkt, w którym zakochał się cały świat, jest niezwykle zdrowy, smaczny i prosty do przygotowania. Oto kilka wskazówek, dzięki którym z pewnością pieczony czosnek na stałe zagości w waszej kuchni.
Czosnek słynie ze swoich właściwości leczniczych. Najsilniejsze działanie wykazuje czosnek surowy, jednak nie zawsze można sobie pozwolić na jego jedzenie. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest upieczenie czosnku. Dzięki temu czosnek łagodnieje i staje się słodkawy, a po jego zjedzeniu nie zioniemy nieprzyjemną wonią.
Pieczony czosnek — jak zrobić i z czym podawać produkt, w którym zakochał się świat
Przygotowanie pieczonego czosnku jest banalnie proste. Wystarczy zdjąć z niego zewnętrzną łuskę, a potem odkroić górną część, tak by odsłonić wszystkie ząbki.
Tak przygotowaną główkę czosnku (a najlepiej kilka na raz) trzeba położyć na blasze z piekarnika, posmarować olejem lub oliwą, oprószyć solą.
Czosnek trzeba piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C. Po tym czasie jest na tyle miękki, że można go wyciskać palcami z łupinek.
Z czym podawać pieczony czosnek? Wyciśnięty z łupinek czosnek można używać do aromatyzowania np. masła, twarożku, przecieru pomidorowego czy dowolnego sosu.
Pieczony czosnek warto też dodać do dań z warzyw, np. hummusu, gotowanych strączków czy zapiekanek. Można nim też dosmaczać duszone i pieczone mięsa, a także zupy.
Jak zrobić pastę z pieczonego czosnku?
Składniki:
5 upieczonych główek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
sproszkowana, wędzona papryka
sól
świeże zioła
Przygotowanie pasty
Upieczony czosnek podziel na pojedyncze ząbki, palcami wyciśnij z nich kremową zawartość.
Do czosnku dodaj oliwę, rozetrzyj na pastę. Dopraw sokiem z cytryny, papryką i solą. Na koniec pastę posyp posiekanymi ziołami.
Z naszego serwisu dowiesz się też, jak przechowywać czosnek, a także, czy można jeść kiełkujący czosnek.
Źródło zdjęcia: canva/jabiru
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak ugotować ryż bez wody? Zaskakujący sposób bije rekordy popularności
Chrupiąca i pełna witamin surówka kopenhaska. Prosta i smaczna
Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadał? Garść najlepszych porad
Źródło: misamocy, pistachio-lo.blogspot, blendman