Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-20T212757.795

canva/graletta

Niebanalny sposób na przepyszną mizerię po kaszubsku

20 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Mizeria to uwielbiana surówka, która latem bardzo często gości na naszych stołach. Chociaż największą popularnością cieszy się jej tradycyjna wersja, to warto zwrócić uwagę na różne modyfikacje hitowego przepisu np. mizerię po kaszubsku.

Sezon na ogórki jeszcze trwa, dlatego nie zwlekaj - zrób mizerię po kaszubsku. Nie mamy wątpliwości, że ta wyjątkowa surówka zrobi ogromne wrażenie na całej rodzinie. Czym różni się ona od swojej klasycznej wersji?

Mizeria po kaszubsku wyróżnia się jedynie pewnym dość zaskakującym szczegółem - zamiast pokroić ogórki na plasterki, musimy je zetrzeć na tarce. Nic dziwnego, że to danie może kojarzyć się nieco z greckim sosem tzatziki (przepis znajdziecie tutaj). Poniżej zdradzamy, jak przyrządzić pyszną mizerię po kaszubsku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na mizerię po kaszubsku

Składniki:

  • 2 ogórki

  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody

  • łyżka cukru

  • 2 łyżki octu

  • 1/2 świeżego pęczka koperku

  • pieprz i sól

  • łyżka śmietany

Brokuły

Co powinniśmy zrobić, gdy znajdziemy pleśń na brokułach?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Obierz i dokładnie umyj ogórki, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Posyp je i solą i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie odlej powstałą wodę z ogórków.

Dolej ciepłą wodę, dodaj cukier oraz ocet i dokładnie wymieszaj. Drobno posiekaj również aromatyczny koperek i dodaj do ogórków. Mizerię dopraw solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a na wierz surówki nałóż kleks śmietany. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie inne wyjątkowe przepisy m.in. na nieco inną, wyjątkową szwedzką wersję mizerii.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: e-przepisykulinarne

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kultowy przysmak - pieczone spirale z ziemniaków w boskich przyprawach

Czytaj więcej >
Kiszona czerwona kapusta

Przepisy

Surówka z kiszonej, czerwonej kapusty ze słodkim dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki jak obłok biszkopt z patelni bez pieczenia

Czytaj więcej >
pasta z kurczaka

Przepisy

Obłędna pasta kanapkowa z kurczaka

Czytaj więcej >
baleron

Przepisy

Przepis na domowy baleron bez wędzenia

Czytaj więcej >
prażochy

Przepisy

Prażuchy - ziemniaczany specjał rodem z PRL-u

Czytaj więcej >