Smakosze.pl Przepisy Niebiański sernik czekoladowy bez pieczenia na herbatnikach
Canva / Pronina_Marina

Niebiański sernik czekoladowy bez pieczenia na herbatnikach

16 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Sernik bez pieczenia sam w sobie jest nie lada smakołykiem. Dziś wypróbujemy przepis na deser w czekoladowej odsłonie. Masa czekoladowa świetnie współgra z herbatnikowym spodem. Prośby o dokładki są pewne.

Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu to ciasto cieszy się tak wielką popularnością. Okazuje się, że sernik można przygotować również w czekoladowej odsłonie. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto bez pieczenia w czekoladowej odsłonie

Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia potrafi wywołać szybsze bicie serca u wielbicieli kulinariów. Niedawno przedstawialiśmy przepis na deser według receptury Jakuba Kuronia . Dziś sięgniemy po recepturę na sernik czekoladowy.

Nie od dziś wiadomo, że sernik ma status kultowego deseru. Można go przyrządzić zarówno z użyciem piekarnika, jak i bez niego. Tym razem przygotujemy ciasto bez pieczenia. Jakie składniki będę nam potrzebne?

Spód:

  • 200 g herbatników kakaowych

  • 60 g roztopionego masła

Masa czekoladowa:

  • 150 g gorzkiej czekolady

  • 500 g serka kremowego

  • 350 g kremówki

  • 50 g cukru

  • 2 g ekstraktu waniliowego

Niezawodny przepis na czekoladowy sernik bez pieczenia

Na początku herbatniki bardzo drobno kruszymy. Powinny mieć konsystencję zbliżoną do piasku . Ciastka przekładamy do miski i łączymy z roztopionym masłem. Całość dokładnie mieszamy.

Herbatniki z masłem umieszczamy w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy na 30 minut do lodówki . W tym czasie mieszamy ze sobą serek, cukier i ekstrakt. Najlepiej wykorzystać mikser.

W schłodzonej misce ubijamy śmietanę. Z kolei czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do masy serowej. Wszystko wzbogacamy o ubita śmietanę. Składniki delikatnie ze sobą łączymy .

Masę czekoladową przekładamy na herbatniki. Ciasto bez pieczenia wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Domownicy z pewnością zjedzą je w mgnieniu oka. Godny uwagi jest także przepis na idealny biszkopt .

Czekoladowe ciasto bez pieczenia
Czekoladowe ciasto bez pieczenia

Canva / olvas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy