Niezwykła klasztorna receptura na pierogi dominikańskie
Pierogi dominikańskie to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Danie w 2010 roku trafiło na listę produktów regionalnych. Potrawa z pewnością zaskoczy niejednego smakosza ze względu na swój nietypowy farsz z białą kiełbasą.
Pierogi dominikańskie to staropolska potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu również współczesnym smakoszom. Podajemy przepis na ten niebanalny smakołyk, który z pewnością wywoła furorę na rodzinnych imprezach.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pierogi dominikańskie
Składniki:
Na ciasto pierogowe:
300 g białego sera
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka masła
szczypta soli
Na nadzienie:
600 g surowej białej kiełbasy
łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
Okrasa:
60 g wędzonego boczku
Sposób wykonania:
Na początek przygotuj farsz. Z kiełbasy usuń jelito. Rozdrobnij widelcem farsz. Dodaj do niego majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.
Kolejny krok to przygotowanie ciasta na pierogi. Włóż do miski twaróg, masło i jajko. Mieszaj ze sobą składniki aż do ich całkowitego połączenia za pomocą widelca lub tłuczki od ziemniaków. Do twarogu dodaj porcjami mąkę i zagnieć gładkie ciasto.
Rozwałkuj ciasto na pierogi na cienki placek o grubości ok. 5 mm. Za pomocą szklanki wytnij koła i napełnij je kiełbasianym farszem. Dokładnie je sklej. Brzegi pierogów możesz zawinąć w ozdobne fale. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Danie doskonale smakuje polane zarumienionym boczkiem. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie również inne wyśmienite przepisy na pierogi m.in. z dodatkiem jabłek oraz lubelską wersję pierogów ruskich.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se