Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-15T175513.847

canva/Olha_Afanasieva

Niezwykła klasztorna receptura na pierogi dominikańskie

15 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pierogi dominikańskie to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Danie w 2010 roku trafiło na listę produktów regionalnych. Potrawa z pewnością zaskoczy niejednego smakosza ze względu na swój nietypowy farsz z białą kiełbasą.

Pierogi dominikańskie to staropolska potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu również współczesnym smakoszom. Podajemy przepis na ten niebanalny smakołyk, który z pewnością wywoła furorę na rodzinnych imprezach.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi dominikańskie

Składniki:

Na ciasto pierogowe:

  • 300 g białego sera

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżka masła

  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 600 g surowej białej kiełbasy

  • łyżeczka majeranku

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka tartego chrzanu

Okrasa:

  • 60 g wędzonego boczku

Ogórki kiszone nie spleśnieją

Co zrobić, aby ogórki kiszone nie pleśniały w słoiku?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Na początek przygotuj farsz. Z kiełbasy usuń jelito. Rozdrobnij widelcem farsz. Dodaj do niego majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.

Kolejny krok to przygotowanie ciasta na pierogi. Włóż do miski twaróg, masło i jajko. Mieszaj ze sobą składniki aż do ich całkowitego połączenia za pomocą widelca lub tłuczki od ziemniaków. Do twarogu dodaj porcjami mąkę i zagnieć gładkie ciasto.

Rozwałkuj ciasto na pierogi na cienki placek o grubości ok. 5 mm. Za pomocą szklanki wytnij koła i napełnij je kiełbasianym farszem. Dokładnie je sklej. Brzegi pierogów możesz zawinąć w ozdobne fale. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Danie doskonale smakuje polane zarumienionym boczkiem. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również inne wyśmienite przepisy na pierogi m.in. z dodatkiem jabłek oraz lubelską wersję pierogów ruskich.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >