Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:02

Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł po upieczeniu?

Biszkopt wyjdzie znacznie lepiej
Canva / Miuda_21

Puszysty biszkopt jest marzeniem wielu smakoszy. Każdy ma swoją metodę na osiągnięcie pożądanego efektu. Istnieją jednak uniwersalne metody, dzięki którym specjał wyjdzie idealnie. Biszkopt nie opadnie, jeśli po zakończeniu pieczenia zostawimy go w kuchence i otworzymy drzwiczki.

Biszkopt jest bazą pod wiele rozmaitych ciast. Nie bez powodu cieszy się on taką popularnością. Większość smakoszy doskonale zdaje sobie sprawę, że perfekcyjny biszkopt powinien charakteryzować się nienaganną puszystością. Jak to osiągnąć?

Idealny biszkopt jest w zasięgu ręki

Biszkopt niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Jakiś czas temu prezentowaliśmy klasyczny przepis na to wyśmienite ciasto. Dziś skupimy się na poradach, dzięki którym nasz biszkopt wyjdzie jeszcze bardziej puszysty.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej:

Każde ciasto wymaga odpowiedniego przygotowania. Przeważnie kluczowe są detale, na które niektórzy smakosze nie zwracają większej uwagi. Zbagatelizowanie części z nich, może sprawić, że biszkopt opadnie, a całe gotowanie pójdzie na marne.

Większość smakoszy doskonale zdaje sobie sprawę, że pieczone ciasta źle znoszą drastyczne zmiany temperatur. Biszkopt nie jest tutaj wyjątkiem. W związku z tym pod żadnym pozorem nie należy go wyjmować z piekarnika zaraz po upieczeniu.

Najlepiej, jeśli gotowy biszkopt pozostawimy w piekarniku. Warto wówczas lekko otworzyć drzwiczki urządzenia. Dzięki temu ciasto powoli się ostudzi i bez najmniejszych obaw będziemy mogli wyciągnąć je z piekarnika.

O czym jeszcze pamiętać, kiedy w grę wchodzi biszkopt?

Absolutną podstawą jest trzymanie się określonych proporcji. Nawet niewielka rozbieżność może sprawić, że biszkopt okaże się kulinarną klapą. Skoro już mowa o składnikach, to warto zwrócić uwagę na temperaturę jajek.

Biszkopt wyjdzie perfekcyjnie
Biszkopt wyjdzie perfekcyjnie

(Pexels / Felicity Tai)

Jeśli jajka na biszkopt będą zimne, wówczas o wiele łatwiej będzie nam ubić pianę z białek. Stanie się ona sztywniejsza i bardziej puszysta. Tym samym ciasto wyjdzie znacznie lepiej. Zachwyt domowników jest pewny.

Dobrze upieczony biszkopt, który już wystygł, można trzymać w lodówce nawet przez tydzień. Należy jednak uważać, ponieważ ciasto łatwo przesiąka innymi aromatami. Dlatego lepiej nie stawiać go w towarzystwie wonnych smakołyków.

Oczywiście biszkopt można przygotować w różnych wariantach. Najlepiej korzystać ze sprawdzonych receptur. Jakiś czas temu podzieliliśmy się dwoma interesującymi przepisami. Z pewnością warto je wypróbować.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Radio ZET Stym Życia

Zapraszamy na nasz Instagram