Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać ocet do mizerii?
Monika Dec
Monika Dec 15.08.2021 02:00

Dlaczego warto dodać ocet do mizerii?

Projekt bez tytułu - 2021-08-15T190718.324
canva/Szakaly

Mizeria to absolutny szlagier polskiej kuchni. Sezon na ogórki jeszcze trwa, dlatego róbmy to danie jak najczęściej. Chociaż klasyczna wersja słynnej surówki składa się jedynie ze śmietany i ogórków, to niektórzy dodają do niej również ocet. Okazuje się, że jest to dobry pomysł!

Mizeria to klasyczny dodatek do letnich obiadów. Jej tradycyjną wersję zna niemal każdy Polak. Okazuje się jednak, że warto wzbogacić ją o odrobinę octu. Powód? Surówka zyska delikatnie słodko - cierpki smak, a dodatek octu przy okazji podkreśli smak ogórków.

Co ciekawe taka wersja mizerii jest charakterystyczna dla Mazowsza i zyskała już nazwę "mizeria po warszawsku". Jesteście ciekawi jak zrobić tę surówkę? Poniżej podajemy przepis.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyjątkową mizerię z dodatkiem octu

Składniki:

  • 4 zielone ogórki

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki octu

  • 100 g kwaśnej śmietany 18%

  • czarny mielony pieprz

Sposób wykonania:

Obierz ogórki i pokrój je w cienkie plasterki. Przełóż je do miski i dokładnie posól. Delikatnie wymieszaj pokrojone plasterki i odstaw na około pół godziny.

Po upływie czasu odciśnij ogórki z nadmiaru wody i przełóż do salaterki. Rozpuść w occie cukier, a następnie przełóż je do miski wraz ze śmietaną i czarnym pieprzem. Wymieszaj całość, aż do połączenia składników. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych wyjątkowych kulinarnych inspiracji. Niedawno pisaliśmy m.in. o szwedzką wersję mizerii oraz podawaliśmy przepis na przepyszną surówkę z jabłek.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: