Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-15T190718.324

canva/Szakaly

Dlaczego warto dodać ocet do mizerii?

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Mizeria to absolutny szlagier polskiej kuchni. Sezon na ogórki jeszcze trwa, dlatego róbmy to danie jak najczęściej. Chociaż klasyczna wersja słynnej surówki składa się jedynie ze śmietany i ogórków, to niektórzy dodają do niej również ocet. Okazuje się, że jest to dobry pomysł!

Mizeria to klasyczny dodatek do letnich obiadów. Jej tradycyjną wersję zna niemal każdy Polak. Okazuje się jednak, że warto wzbogacić ją o odrobinę octu. Powód? Surówka zyska delikatnie słodko - cierpki smak, a dodatek octu przy okazji podkreśli smak ogórków.

Co ciekawe taka wersja mizerii jest charakterystyczna dla Mazowsza i zyskała już nazwę "mizeria po warszawsku". Jesteście ciekawi jak zrobić tę surówkę? Poniżej podajemy przepis.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyjątkową mizerię z dodatkiem octu

Składniki:

  • 4 zielone ogórki

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki octu

  • 100 g kwaśnej śmietany 18%

  • czarny mielony pieprz

Projekt bez tytułu - 2021-08-15T171140.518

Łatwy sposób na puszyste kotlety mielone

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Obierz ogórki i pokrój je w cienkie plasterki. Przełóż je do miski i dokładnie posól. Delikatnie wymieszaj pokrojone plasterki i odstaw na około pół godziny.

Po upływie czasu odciśnij ogórki z nadmiaru wody i przełóż do salaterki. Rozpuść w occie cukier, a następnie przełóż je do miski wraz ze śmietaną i czarnym pieprzem. Wymieszaj całość, aż do połączenia składników. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych wyjątkowych kulinarnych inspiracji. Niedawno pisaliśmy m.in. o szwedzką wersję mizerii oraz podawaliśmy przepis na przepyszną surówkę z jabłek.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Polacy na potęgę zajadają je podczas grillowania. Konsekwencje mogą być opłakane. Unikaj ich jak ognia

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozpoznać słodkiego i dojrzałego arbuza? Wystarczy 1 rzut oka. Nigdy nie popełnisz błędu

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Wystarczy 1 trik

Czytaj więcej >

Porady

Najlepsi kucharze dodają do rosołu zaskakujący dodatek. Już 1 łyżka robi ogromną różnicę

Czytaj więcej >

Porady

Jakie mięso jest najlepsze na mielone? Babcia Henia zawsze używa tylko 1 rodzaju. Jej kotlety nie mają sobie równych

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Koniecznie trzeba pamiętać o 1 czynności

Czytaj więcej >