Smakosze.pl Przepisy Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji
canva/PingPongCat

Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji

27 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

A może tak kawałek sernika do kawy? Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego, dłużej nie zwlekaj. Przygotuj niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według przepisu siostry Anastazji. Jak ma być słodko i kalorycznie, to niech będzie maksymalnie pysznie.

Sernik jest ciastem, które u wielu osób cieszy się taryfą ulgową. Sięgają po niego, tłumacząc się, że przecież sernik jest nie tylko słodki, ale też bardzo pożywny. I rzeczywiście, trudno temu zaprzeczyć. Sernik niewątpliwie jest jednym z najwartościowszych ciast.

Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji

Składniki:

na ciasto:

  • 15 dag masła lub margaryny

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 2 jajka

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki ciemnego kakao

na masę serową:

  • 1,5 kg twarogu sernikowego

  • 5 żółtek

  • 1 jajko

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1 cukier wanilinowy

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • 1 szklanka oleju

  • 1/2 szklanki śmietanki

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

  • ewentualnie 10 dag rodzynek

na bezę:

  • 5 białek

  • 3-4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie sernika z rosą

Na ciasto rozmiękczone masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej ucieraj, dodając do niej żółtka. Połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z ciastem.

Dużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

W tym czasie twaróg zmiksuj z żółtkami, jajkiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj skórkę otartą z cytryny, a także olej, śmietankę i proszek budyniowy. Jeśli chcesz zrobić sernik z rodzynkami, bakalie najpierw namocz, potem osącz, obtocz w mące i wymieszaj z serem.

Podpieczone ciasto opórsz połową ciemnego kakao (najlepiej używając sitka). Wyłóż na nie masę serową, wyrównaj powierzchnię. Sernik piecz mniej więcej godzinę w piekarniku o temperaturze 180 st. C.

Na bezę białka ubij na sztywno, dalej ubijaj, dodając stopniowo cukier puder. Wierzch masy serowej oprósz pozostałym kakao, wyłóż na nią bezę. Całość wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz jeszcze ok. 20 minut.

Jeśli szukasz inspiracji na inne serniki, koniecznie zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy sernik z prażonymi jabłkami , a także szybki sernik bananowy.

masa na bezę
masa na bezę

Źródło zdjęcia: canva/NatashaBreen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy